Andreea Carțiș
Spune-mi și voi uita
Arată-mi și îmi voi aminti
Implică-mă și voi înțelege
Dați-vă înapoi și voi acționa”.
(proverb chinezesc)

Un pas foarte important în educația unui copil, este să învețe să aibă grijă de lumea în care trăiește, încă de la o vârstă fragedă, pentru că acest lucru îi va rămâne întipărit pentru tot restul vieții. Respectul pe care îl acordăm mediului înconjurător ajută la bunăstarea și sănătatea noastră dar în același timp și la păstrarea unui mediu curat pentru generațiile următoare. Trebuie să-i învățăm pe copii că noi avem puterea de a distruge sau de a crea, de aceea e importantă dorința lor să creeze, să îngrijească și să respecte lumea noastră.
Respectul pentru natură depinde de educație. Datorită faptului că nici în trecut nu se punea accentul foarte tare pe acest lucru nici în școli, dar nici acasă, putem vedea consecințele doar uitându-ne puțin în jurul nostru. Conform numbeo.com, Bucureștiul este al șaselea cel mai poluat oraș din Europa (al treilea din UE), iar alte orașe precum Timișoara, Iași sau Cluj-Napoca apar în „top 50”.
Cel mai bun mod de a învăța copiii să crească și să devină oameni cu respect față de societate și mediu, este puterea exemplului, deoarece grija pentru mediu, atitudinea și comportamentul adultului vor ajuta la educarea felului în care copiii reacționează. Pentru acest lucru, trebuie să găsim diverse modalități prin care să explorăm lumea naturii din jurul nostru. Copiii trebuie implicați pentru a putea vedea acțiuni pozitive și negative și modul în care acestea afectează lumea în care trăim și nu doar pe ei înșiși, ci pe toți oamenii din jurul nostru, deoarece suntem toți conectați unii cu alții.
Copiii sunt mult mai receptivi la orice, de aceea ei vor fi receptivi și la spiritul ecologic. Iar dacă acest tip de educație se învață de acasă și de la școală, de când este foarte mic, prin exemple concrete, sigur mai târziu va fi unul din prietenii naturii.
Cum îl poți învăța să respecte mediul înconjurător?
Stați cât de mult afară
Oriunde locuiți, duceți-vă copilul afară în natură, fie că este într-un parc local sau în aer liber, ei pot învăța atât de multe despre natură văzând-o și făcând parte din ea. Plimbările în natură sunt foarte sănătoase și este un prilej bun pentru educație. Ei pot vedea acea față a lumii pe care nu o văd în fiecare zi. Permiteți copiilor să învețe despre textura, greutatea și umiditatea solului, făcând noroi sau plantând bulbi dacă sunt puțin mai mari. Lăsați copilul să simtă scoarța și frunzele unui copac, să ia frunze acasă pentru a le presa. Arătați copiilor cum să scoată un șuierat cu un fir de iarbă. Creați experiențe simple care vă leagă copilul de natură. Copiii învață bine prin expunerea repetată la experiențe concrete. Încercați să aflați câteva informații despre unde mergeți – tipurile de animale găsite acolo sau tipurile de copaci și plante care cresc în zona respectivă și lăsați copilul să încerce să le găsească și să învețe despre ele și despre rolul lor în ecosistem. Pentru copii este mult mai fascinant să învețe pe viu toate aceste lucruri, prin experiența lor proprie, decât dacă le-ai pune un film sau un documentar, deoarece la vârste mici, se plictisesc destul de repede. Iar aceste lecții în natură și le vor aminti cu drag și când vor fi mai mari.
Creați o zonă de viață sălbatică
Dacă sunteți suficient de norocos să aveți o grădină, lăsați o parte din ea ca zonă de viață sălbatică – puteți planta flori și plante sălbatice pentru a atrage fluturi și albine sau puteți crea un adăpost de iarnă pentru insecte. Dacă aveți un balcon, puteți atrage păsări cu un hrănitor pentru păsări – dacă oferiți hrană, apă și ceva adăpost, vă poate surprinde câți „vizitatori” atrageți.
Plantează împreună cu copiii
Plantați pomi sau construiți o grădină de legume sau ierburi afară, lângă spațiul lor de joacă, de care să se ocupe ei. E important să le lăsăm în grija lor, inoculându-le ideea de responsabilitate, chiar de la vârste mici. Grădinăritul îi poate învăța pe copii despre schimbarea anotimpului și a ciclurilor naturii, ce se întâmplă în producția de alimente, cum se repară solul și cât este de benefic grădinăritul pentru mediu. A afla cum afectează vremea grădina și plantele vă poate ajuta copiii să învețe cum să respecte pământul.
Copacii sunt necesari supraviețuirii noastre, deoarece ne asigură oxigenul necesar pentru a trăi, ne purifică aerul, oferă adăpost păsărilor sau animalelor, ne dau fructe sau previn alunecările de teren. Sunt foarte importanți pentru mediul înconjurător. Cât de frumos ar fi ca fiecare persoană să planteze măcar un pom pe an.
Încurajați copilul să scrie despre animalul sau planta preferată
Aflați care sunt animalele sau plantele care îl interesează pe copil și apoi cereți-i să scrie despre cum ar arăta lumea dacă ar fi acel animal. Pentru a face acest lucru, va trebui să afle mai multe despre animal, unde trăiește, ce mănâncă, cât de mult trăiește, care sunt prădătorii săi. Îl va ajuta pe copil să vadă lumea dintr-o perspectivă diferită.
Fii conservator
Arată-le că stingi luminile când ieși dintr-o cameră pentru a economisi energie. Acest lucru îi va încuraja să facă eforturi similare. Când părăsiți o cameră, întreabă-i dacă vor să stingă singuri întrerupătorul de lumină. Amintiți-le să nu lase televizorul aprins dacă nu se uită la el sau să nu lase apa să curgă dacă au terminat de spălat mâinile. De asemenea, dacă locuiești la casă și ai grădină, colectează apa de ploaie pentru irigarea acesteia. Copiii vor fi mândri să ajute în moduri mici.
Cumpără legume și fructe bio produse autohton
Dacă nu poți produce singur fructe și legume, într-o grădină proprie, cumpără de la producători locali din orașul tău, sau alte orașe din țară. Astfel, sprijini economia țării tale și contribui la reducerea poluării, pentru că aceste produse nu sunt importate din alte țări. Mergi cu copiii la piață sau mai bine, direct la producători, să vadă cum se produc legumele bio la un nivel mai mare. Acolo pot învăța cum se face un îngrășământ bio, cum se îngrijesc, sau cum se culeg.
Insuflați copiilor dragostea pentru alimente naturale, mâncând mai multe fructe, legume, fasole și leguminoase. Aceasta este o modalitate excelentă de a învăța copiii să aprecieze toate cadourile pe care natura le are de oferit. Acest lucru i-ar putea inspira pe copiii să dorească să sprijine fermele mici și piețele de fermieri.
7. Reciclează gunoiul
Pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății oamenilor și a mediului în următoarele decenii, depinde de părinți și de cadrele didactice, să învețe copiii despre eliminarea responsabilă a deșeurilor și despre modul în care aceasta are un impact major asupra vieții noastre.
Reciclarea înseamnă transformarea unui lucru folosit, care nu mai e bun, astfel încât să mai poată fi folosit la altceva. În natură, acest lucru este un proces obișnuit. Natura nu are nevoie de instrucțiuni. În momentul în care o vietate moare, microorganismele și bacteriile o descompun, pentru a fi folosită ulterior de alte plante care vor crește din sol.
Aruncați la coșul de gunoi numai atunci când un lucru este cu adevărat la sfârșitul duratei de viață. Cel mai bine este să reduceți sau să reutilizați mai întâi, înainte de a recicla.
Folosiți ceea ce aveți cât mai mult timp posibil și reduceți cantitatea de lucruri pe care le cumpărați. Evitați lucrurile de genul Cumpărați unul – Obțineți unul, dacă știți că nu veți folosi al doilea articol. Luați în considerare fiecare lucru pe care îl cumpărați și întrebați-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de el.
Reutilizarea articolelor poate deschide cu adevărat ochii copiilor. Atunci când le rămân mici hainele, dacă nu sunt bune pentru caritate sau pentru un ajutor, ele pot fi încă reutilizate. Tăiați-le în pătrate pentru a fi folosite cârpe de curățat de uz casnic. Copiii își vor aminti cu drag de hainele lor, în timp ce le vor folosi în alt mod prin bucătărie.
Un alt lucru foarte important pentru copii este să învețe să cumpere mancare doar atât cât este necesar. Prea multă mâncare și irosirea acesteia contribuie doar la munții de deșeuri alimentare create în fiecare an.
Foarte multe obiecte folosite de noi în mod uzual, pahare, sticle de plastic si multe altele, nu sunt biodegradabile. Explicați copiilor că anumite materiale nu se descompun și unele vor exista sute de ani, dacă nu mii de ani. De aceea e foarte necesar să învățăm copiii cum să selecteze gunoiul: plastic, sticla, hârtie, sau resturi ce pot fi folosite la compost.
Școlile pot ajuta și la predarea obiceiurilor bune de reciclare. Se pot organiza competiții pentru a vedea care clasă poate colecta cea mai mare cantitate de reciclare. Sau competiții între școli.
În zilele noastre, ar trebui să fim cu toții conștienți că trebuie să începem să ne respectăm lumea. Copiii sunt cei care vor moșteni această planetă și vor fi responsabili pentru predarea următoarei generații. Trebuie să-i învățăm pe copii cum să respecte mediul înconjurător.