Excursie de o zi la ferma familiei Popa

Lavinia Fărcanea, Timea Gall, Denisa Popa

Astăzi ne îndreptăm către Ferma de animale a familei Popa,unde cu ocazia programului Școala Altfel, copiii pot avea parte de activități educative  în natură, care îi vor reconecta cu mediul înconjurător și îi vor învăța despre importanța ecologiei, ocrotirii animalelor și mediul în care acestea trăiesc.

Desfășurarea programului

Programul va fi astfel:

Plecarea va fi la ora  08.30  dimineața de la Școala a grupului de elevi.

                                  9.30-sosirea la “FERMA POPA”

                                  9.30-11.30- vizitarea fermei

                                  11.30- 13.00- joc liber pe câmp

                                  13.00-14:30 – picnic,grătare, servirea mesei

                                  15:00– plecare spre școală

                                  16:00 – sosirea la școală

ÎNSOŢITORI:

  • 2 cadre didactice            

RESURSE:

   UMANE –       40  DE  COPII

  •         2 CADRE DIDACTICE
  •         2 ȘOFERI AUTOBUZ

       MATERIALE :   -PROPRII – 20 LEI /COPIL( MASĂ )

      INFORMAŢIONALE :documentarea iniţială cu privire la costurile excursiei,    întocmirea a toate documentelor necesare, pentru a face posibilă realizarea acestei excursii, facilităţile  acordate grupului

      INTRAREA: Gratuită (deoarece studentă Popa Denisa este soția fermierului Popa Dorel,așadar e gratuită

     TRANSPORTUL SE VA EFECTUA CU MIJLOC DE TRANSPORT AUTORIZAT DE ȘCOALĂ

Locația fermei

Aceasta este situată în comuna Vîrciorog,la 40 de km de Oradea.

Prezentarea fermei

       Am ales această fermă deoarece aparține familiei Popa Denisa-Otilia,colega noastră,așadar intrarea va fi gratuită și cu multe facilități.

       În cadrul vizitelor copiii pot învăța lucruri utile despre animale și mediul în care acestea trăiesc. Mulgem văcuța, ţesălăm împreună poneiul,ne plimbăm cu poneiul,dăm vițeilor lapte cu biberonul, ne jucăm cu mieii,hrănim animalele cu lucernă, fân și le dăm apă.

      Fiind o fermă de familie,aicea lucrează părinții împreună cu băiatul lor Dorel și colega noastră Denisa(soția lui Dorel).

Dorel a făcut și un proiect european ,numit Tânărul fermier.De asemenea Dorel este și tehnician veterinar,așadar el tratează animalele în caz că sunt bolnave.

Anul acesta el vrea să mai facă un Proiect, pentru extinderea/modernizarea fermei

 respectiv pentru culturi de câmp, prin achiziția de echipamente și utilaje agricole performante; achiziționarea de remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă), inclusiv cele pentru gestionarea/utilizarea îngrășămintelor și/sau a produselor de protecție a plantelor; achiziționarea de utilaje cu un consum redus de energie, precum și alte investiții care contribuie la reducerea emisiilor de GES (gaze cu efect de seră n.r); investiții legate de utilizarea soluțiilor digitale și de agricultura de precizie; achiziționarea de echipamente de irigații atât pentru înființarea şi/sau modernizare în cadrul fermei (doar simple achiziții care nu implică lucrări de construcții-montaj).

Vizitarea fermei

      

Aceasta este turma de oi cu mieii fătați anul acesta. Familia Popa speră ca de Paști să vândă o parte din ei,iar ceilalți îi dă în toamnă.Sunt 300 de miei,în poză se văd doar o parte din ei.

       Copiii se pot juca cu mieii,îi pot mângâia,își pot face poze cu ei.

      Pentru că vine vreme bună,vacile după ce sunt mulse dimineața merg pe pășune care e cu gard electric unde stau până seara la următoarea mulsoare. De multe ori ele vin și cu un vițel fătat care este o mare bucurie pentru familia Popa. De anul trecut,ei cresc viței ,deoarece laptele e la un preț foarte mic,produsele care le făceau : smântână,caș,telemea,unt numai sunt așa de căutate și de aceea acuma cresc doar viței pe care pe unii îi vinde ,pe alții care sunt foarte frumoși(mai ales femelele) și buni îi păstrează pentru a mări ferma. Au 40 de vaci cu tot cu tineret și 20 de viței. Pășunea e chiar în spatele grajdului și doar animalele lor sunt acolo pe pășune pe o suprafață destul de mare.

       Copiii pot să vadă cum se mulg vacile cu mulgătoarea,să le dea lapte pe biberon la vițeii mici,să le pună apă,fân ,să îi mângâie,să își facă poze cu ei. Pot să vadă cum merg vacile la păscut pe pășune.

     Pot să admire peisajul frumos al pășunii mai ales acuma primăvara și vara.Pot să vadă pădurea care e aproape de pășune,pot să se joace liber pe pășune,au loc foarte mare,pot să se  joace cu mingea,să alerge.

       Copilașul familei Popa, Denis, îi plac foarte mult animalele, dă lapte la viței cu biberonul,vede cum se mulge vaca.

   Au și un ponei care este distracția copiilor.Pot să se plimbe călare cu el,pot să-l îngrijească,să îi dea fân,apă,să își facă poze cu el.

       De asemenea ,copilașul familiei Popa este foarte încântat de el și s-ar plimba toată ziua cu el.

  La sfărșit,copiii împreună cu învățătoarea și cu fermierul vor face un mic grătar și vor servi masa.Copiii vor primi  salam,slănină,caș,telemea făcute de casă.

    După se vor juca în aer liber  tot felul de jocuri. După terminarea jocurilor,aceștia vor pleca  cu autobuzul spre școală.

     În concluzie , fermă înseamnă a lucra responsabil, a te gândi la rezultatele și efectele eforturilor tale.

Nu suntem deloc singuri, aici depindem de animale, de ritmurile naturii, de voința și binecuvântarea lui Dumnezeu, de priceperea și sârguința aproapelui, pentru a face ceea ce trebuie, atunci când este „bine”.

      Cine dorește este oricând binevenit la ferma familiei Popa.

Mieii familiei Popa

Vacile tinere ale familiei Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *