Ograda fermecată din satul Mal, județul Sălaj

Amina Buboiu, Camelia Jula, Alexandra Băican, Diana Onița, Adela Oprea, Andreea Sav

Știm deja ca educația civică în învățământ reprezintă o prioritate în încercarea de modelare a personalității elevului. Educația civică atrage după sine o serie de reguli.

Am ales sa abordam excursia pentru a putea implementa și ai face pe copii sa înțeleagă cum educația civică face parte din viața noastră. Am avut grija ca pe parcursul acestei excursi sa respectați și regulile educație educatiei civice și mai exact norme de comportament in spații publice, interacționarea cu cei din jur și probleme cu care se confrunta societatea pentru al ajuta sa vadă și sa înțeleagă realitatea din jur.

Haideți sa calatorim în lumea minunată a copilăriei, alături de micile necuvântătoare care abia așteaptă să își facă prieteni noi.  Daca nu sti unde sa-i scoti pe pitici, fara a se plictisi rapid si unde sa isi poata consuma energia, eu iti descriu locul potrivit: Ograda Fermecata.

Ce este ograda fermecată ?

Este un loc în care poți petrece timp de calitate cu familia, un loc de reculegere, de relaxare, de distracție pentru copii.

Dar de ce să alegi Ograda Fermecată ?

Deoarece este o locație destinată exclusiv familiilor cu copii. Se află în județul Sălaj, în satul Mal  nr 78, comuna Sâg. Zona exterioară este amenajată astfel încât copiii să nu se plictisească. Dispune de locuri cu nisip, căsuțe în copac, teren de volei, tobogane, căsuțe de jucărie, biciclete, carturi, tiroliene,jacuzzi interior. Însă cea mai atractivă parte din ogradă este mica zona cu animale, în care se pot găsi ponei ( Daiana, Minimuș, Zumzărel, Dănuța,  Daisy, Bella) , măgăruși, văcuță zebu, struți emu, alpaca ( Vasilică ), rățuște, porumbei, păuni, căprițe, veverțe, iepurași,pisicuțe și găini.

Locația dispune și de zone de cazare, frumos amenajate dar și de un spațiu în care se pot desfășura petreceri pentru cei mici.

Este o locație mare, dezvoltată în timp. Totul a început în 2017 la inițiativa unei tinere mame și susținută de o singură persoană ( soțul). Pe parcursul anilor au reușit să transforme o simplă casa de la țară într-un loc vizitat de oameni din toata România. Atât de bine și-au făcut treaba încât și 100 de copii dacă ar merge acum acolo ar avea fiecare ceva de făcut astfel încât să nu se plisctisească.

În interior exită și un colț de lectură, o mini bibliotecă retrasă, liniștită, cu un pat , o măsuță și un geam orientat înspre grădină. Un plus oferit de ogradă tuturor celor care îi trec pragul este liniștea. Seara auzi râul din apropriere iar ziua ciripitul păsărelelor și suntele animalelor din ogradă.

Ograda oferă siguranță sporită tuturor, proprietate este îngrădită iar locurile de joacă sunt amenajate special pentru toate vârstele.

Ce activități se pot desfășura în Ograda fermecată?

Aici puteți să descoperiți lumea minunata a copilăriei împreună cu micile necuvântătoare care abia așteaptă să își facă prieteni noi. În ogradă avem ponei jucăuși, căluți, măgăruși docili, iepurași pufoși, rățuște, căprițe năzdrăvane, o alpaca curioasă, cocoși, pisici și căței și toate abia așteaptă să vă cunoască.

Pentru voi am gândit diverse activități în aer liber: pictură pe sticlă, tiroliană, șah, mici sesiuni de călărie, trambulină, căsuțe în copac, groapă de nisip, leagăne, tobogane și jucării de calitate superioară.

La Ograda puteti veni să serbati ziua copiilor, care cu siguranță va fi diferită decât de obicei. Noi vă punem la dispozitie grătar și ceaun, precum și foișoare acoperite, atât pentru luat masa cât și pentru joaca copiilor când plouă.

În tot acest timp animăluțele noastre mențin atmosfera printre copii și le captează atenția multe din ele fiind libere si dornice de joacă.

Suntem de părere că ,,vânătoare de insecte’’ este o activitate care se poate juca, în acest loc de basm. Această activitate se desfășoară astfel:

Începeți prin a decide dinainte ce insecte sperați să găsiți. Evident, insectele care știți sigur că există în zona respectivă vor fi cel mai ușor de vânat. Faceți o vizită apoi la o bibliotecă sau librărie și căutați o carte cu denumiri științifice ale insectelor, pe care le veți găsi în ,, Ograda fermecată’’. Luați un caiet/agendă pentru a nota numele insectelor pe care le veți găsi; în dreptul fiecărui nume, copiii își pot încerca talentul artistic desenând insecta respectivă. Cereți-le să vă descrie insectele cum știu ei mai bine mai bine și notați totul pe hârtie. Multe insecte sunt capabile să se camufleze în scopul de a se face cât mai puțin vizibile pentru animalele de pradă. Aici veți observa cât de bine observă copiii aceste insecte. După ce ați prins insecta și ați fotografiat-o, nu uitați să o eliberați !

Un joc captivant, interesant, care dezvoltă capacitatea ludică în echipă este,, Păsărică mută-ți cuibul’’. Acest joc dezvoltă: observația elevilor, atenția și motricitatea. În cele ce urmează îl vom descrie mai jos:

    Copiii se grupează câte doi, faţă în faţă, ţinându-se de mâini. Se formează mai multe perechi de acest fel reprezentând cuibul. În mijloc va intra un al-3-lea copil cu rolul de “rândunică” (cei 3 formează cuibul cu rândunica în el).  Un jucător rămâne fără cuib. Când animatorul (educatorul, învăţătorul) strigă: “rândunică, mută-ţi cuibul!” toate rândunelele îşi schimbă cuibul, astfel copilul rămas afară îşi va găsi un cuib şi un altul va rămâne fără, acesta va trebui să-şi găsească un altul la următoarea strigare..

În acest loc feeric, se pot ține chiar si petreceri aniversare. O activitate care se poate desfășura vara în acest loc este bătaia cu apă. Copiii iubesc să se bată cu apă. Dacă ai în același loc câțiva copii și niște pistoale cu apă, rezultatul va fi mereu același: râsete, gălăgie, fericire.

Cât costă o zi la Ograda Fermecată?

Prețul pentru o noapte de cazare la Ograda Fermecată este de 250 de lei/noapte. În weekend, pentru minimum două nopți și cel puțin o unitate închiriata, prețul este de 250 de lei. Cele două unități de cazare sunt utilate complet. Închirierea completă costă 800 de lei /zi în cazul aniversărilor . Prețul intrării unei zile este de 20 de lei iar programul este de luni-vineri de la 13:00-20:00 .  În zilele libere Ograda se poate vizita pe baza de programare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *