Adriana Tărău
Am ales sa fac recenzia cartii “Minunea”, autor R.J.Palacio, care, cred ca poate schimba perceptia copiilor asupra oamenilor care ii inconjoara, si in special asupra celor cu probleme. Cartea cred ca este potrivita copiilor cu varsta de peste 8-9 ani, si poate fi dezbatuta cu succes in orele de educatie civica. Cartea “ Minunea “ este o lecție în sine, iar discuțiile ce se pot purta ulterior, pot fi la fel de valoroase .Printre temele pe care le putem aborda sunt:
- Empatie, bunătate
- Prietenie, sinceritate
- Bullying.
- Familia.
August Pullman este un baiat de zece ani care are pasiunile unui copil normal, dar s-a nascut cu o teribila diformitate faciala. Pentru a-l proteja de privirie si rautatile oamenilor, parintii l-au educat acasa, dar la varsta de 10 ani, ei hotarasc ca a venit vremea ca Auggie sa mearga la scoala.
Acolo, viata lui nu a fost tocmai usoara. El este tinta bullying- ului, este nevoit sa faca fata elevilor care il marginalizeaza, rad de el, il aseamana cu Darth Sidious din ,,Razboiul Stelelor”. El reuseste totusi sa isi faca si cativa prieteni si trece prin diferite peripetii.
Ideea principala a romanului este de acceptare a tuturor oamenilor, indiferent de ce probleme au, de indrumare spre idea ca toti copiii au aceleasi drepturi, toti trebuie integrati si trebuie sa ne comportam normal, fara sa ii marginalizam.
Ceea ce este interesant este faptul ca aceasta carte este scrisa din mai multe perspective: perspectiva lui Auggie, perspectiva surorii lui , Olivia ,care il iubeste enorm, perspectiva iubitului surorii lui care nu a avut niciodata legatura cu el, plus a mai multor colegi.
Cartea “Minunea” este despre un fenomen foarte grav din cauza caruia Romania se afla pe primele locuri in Europa, si anume bullyingul. Bullyingul sau hartuirea este unul dintre cele mai grele lucruri care I se pot intampla unui copil, sau adolescent. In aceasta carte, acestui fenomen I se da o infatisare inedita, deoarece copilul care face obiectul bullyingului s-a nascut cu anumite malformatii si toate intamplarile prin care trece nu fac decat sa il intareasca.
“Minunea” este cartea de debut a autoarei. Ideea i-a venit dupa o iesire la inghetata cu copiii ei. Autoarea povesteste cum in timp ce asteptau la coada, copilul ei a vazut un copil cu grave diformitati faciale si s-a speriat, incepand sa planga. In acel moment ea nu a stiut cum sa reactioneze si au plecat acasa. Mai tarziu si-a data seama cat de gresit a gestionat situatia si cat de greu poate sa ii fie acelui copil sa traisaca intr-o lume in care cei din jur nu stiu cum sa reactioneze cand il vad.
Aceasta carte isi doreste sa ne invete sa fim mai buni cu ceilalti, sa ne arate ca si un copil cu “nevoi speciale” poate fi foarte inteligent, special, comic dar şi prietenos. Este o poveste emotionanta despre curaj si bunatate, despre acceptare si integrare.