„Ești Prețios” – Max Lucado (recenzie)

Andreea Rebeca Cicai

Am citit recent cartea Ești Prețios, scrisă de Max Lucado, și pentru că m-a captivat, am decis să citesc toate cărțile din această serie. Într-un final, a venit timpul să scriu și recenzia. Dar vă mărturisesc că mi-a fost tare greu să aleg cartea potrivită.  

Max Lucado este unul dintre cei mai cunoscuți autori americani de cărți pentru copii și adulți. Printre cele mai cunoscute cărți se numără seria Wemmicks, din care fac parte cărțile: Ești prețios, Ești al meu, Cel mai minunat dar, Cel mai bun dintre toți, Darul tău prețios, De-aș avea un nas verde. Fiecare carte abordează altă perspectivă, dar au un fir comun: descoperirea faptului că toți sunt unici în felul lor, și fiecare își are rolul lui, în orășelul unde locuiesc împreună. Din toată seria Wemmicks am ales să realizez recenzia cărții Ești prețios, pentru că este prima carte din această serie. Publicată în 1997, Ești prețios este o carte pentru copii, educativă, cu un limbaj accesibil și cu o simbolistică care inițial nu este neapărat evidentă. Cartea urmărește o acțiune neîntreruptă, în sensul că nu este împărțită pe capitole, iar imaginile sunt mai mult decât ilustrative, fiind esența fiecărei pagini. Contextul poveștii este reprezentat de un orășel plin de omuleți de lemn, care au caractere diferite și înfățișare diferită „însă două lucruri le erau comune: toți erau făcuți de același tâmplar și trăiau în același orășel”.   Cum poate un omuleț să își mențină încrederea în sine și în aptitudinile sale, într-un loc în  care fiecare omuleț este diferit, dar toți vor să fie la fel? Cartea aceasta ne învață că indiferent de cine crezi tu că ești, sau în cine crede lumea că te poate transforma, a avea valoare nu este legat de estetic și nici de inteligență, ci ești prețios pentru că tu, ești tu. Ai valoare. Prin faptul că exiști, ești o persoană deosebită. Pancinello – personajul principal – este un personaj în care putem să ne identificăm fiecare – copil sau adult. Are momentele lui de slăbiciune, dar și de curaj.

Recomand această carte deoarece consider că este menită să fie o lecție de acceptare și de încredere în sine, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Precum în viața reală, și persoanjele din poveste trăiesc într-o societate în care zilnic se încearcă tranformarea în ceea ce nu sunt, fiind dificil să rămână statornici în valorile, principiile și în credințele proprii.

Bibliografie

Lucado, M. (2015). Ești prețios (Ediția a 2-a). București: Living Truth Publishing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *