Casandra Dima și Maria Silaghi
Dacă încă vă gândiți ce anume să faceți împreună cu elevii, astfel încât să fie special și să le Creați o zi de neuitat, ei bine vă propun să mergeți în excursie la o FERMĂ! Noi, ne-am gândit, ca în cadrul școlii altfel să mergem împreună cu copiii, la „Ferma Fraților Silaghi”. Aceasta este situată în Batăr, la 60 de km de Oradea si 20 de km de Salonta. Dacă sunteți curioși să aflați ce ați putea face cu ei o zi acolo, vă propun să urmăriți videoclipul de mai jos!
Potrivit Wikipedia „ferma este o porțiune de pământ situată în general într-o zonă rurală, a cărei activități principale includ crescutul de animale și agricultura, în general fiind distribuitor de produse naturale pentru mari companii din industria alimentară.”
Importanța fermelor în educația copiilor
De ce o zi la fermă?
Ferma are un rol important în viața și educația copiilor, deoarece este locul unde, în primul rând, copiii pătrund într-o altă lume decât cea a agitației.
În al doilea rând, ferma este un loc unde copiii nu ajung în fiecare zi (cei de la oraș cu preponderent), pentru că aceasta face parte din viața satului.
Pe de altă parte, ferma este mediul în care poate fi observată și educată interacțiunea acestora cu animalele, producția, agricultura și tot ceea ce ține de viața la fermă. (În adevăratul sens al cuvântului )
Ferma „S.C. Frații Silaghi S.R.L.”
Cum am ales această locație?
Ne-am imaginat că suntem învățătoare la o școală din Oradea. Știind că urmează „Școala altfel” (și trebuie făcute o groază de planificări), ne-am hotărât să îi ducem într-o mică excursie la o fermă din satul nostru natal (Batăr). Dacă vă întrebați unde se găsește acest sat. E simplu. Se află situat la 60 de kilometri de Oradea și la 20 de kilometri de Salonta, ferma fiind situată la intrare în sat, pe partea stângă.
De ce am ales să îi ducem la fermă?
Orientându-ne pe o activitate bazată pe educația civică, ne-am gândit că „O zi la fermă”, ar fi cea mai frumoasă și benefică oportunitate unde copiii să exploreze viața satului, să descopere munca de la fermă, viața animalelor și tot ce ține de agricultură.
De ce această fermă? Având în vedere că tatăl Mariei, împreună cu unchiul ei, dețin o fermă de 80 de vaci de lapte, 20 de viței de carne și doi cai, pe lângă toate acestea deținând mai multe utilaje agricole, am știut că accesul în interiorul acesteia este deja asigurat și gratuit.
Cum ne organizăm?
Fiind 30 de vizitatori, vom închiria un autocar. Singurul cost pe care îl vor achita copiii va fi pentru transport, în valoare de 50 de lei.
Copiii și părinții vor fi înștiințați despre ora plecării și ora întoarcerii, ținând cont că excursia noastră se desfășoară pe întreaga zi. Pornirea se face din fața școlii, dimineața la ora 08:00, iar sosirea va fi în același loc la ora 17:00.
Se vor întocmi toate documentele necesare, pentru a face posibilă realizarea acestei excursii, fără a întâmpina probleme.
Cum se desfășoară „o zi la fermă”…?
Ce învață copiii mai exact la fermă?
- Ce fel de adăpost este necesar pentru îngrijirea și hrănirea animalelor.
- Cu ce și cum se hrănesc acestea;
- Cu ce și cum se hrănesc vițeii;
- Cum se realizează curățenia în adăposturile vacilor.
- Cum cultivăm cerealele pentru hrana vacilor;
- Ce utilaje folosim;
- Unde depozităm cerealele.
