Florica Bonce
Materialul pentru Revista de Educație Civică, este o îmbinare dintre prezentarea unui loc unde se poate face o excursie în Școala Altfel, și nu numai, – Poiana de Narcise de la Goroniște, din localitatea Gurbediu, județul Bihor, și recenzia seriei de cărți ȚUP, de Alex Donovici.
Doresc să încep cu niște versuri:
Cărțile de răsfoiesc…
Pe un covor magic plutesc,
Aripi lungi de vis îmi cresc,
Sfaturi bune eu primesc!
Învățăm și aplicăm,
Planeta s-o protejăm.
Prin natură ne plimbăm,
Ne jucăm și explorăm.
Pădure ești minunată,
Existență oferi de-ndată.
De sub frunză crește viață,
Soarele iar te răsfață.
Florile iar înfloresc,
Animale se zăresc.
Oamenii când le privesc
Povești multe zugrăvesc.
Trăind aceste vremuri tulburi, pandemia de Covid, războiul care e foarte aproape de noi, panica creată în legătură cu lipsa gazelor, alimentelor, etc., ajung la concluzia că toate acestea nu fac altceva decât să ne „stoarcă” și ultima sursă de energie pozitivă pe care o avem în noi, fiecare… Astfel spus avem nevoie de energie pozitivă, de aer curat, de o carte bună, pentru a putea gândii cât mai rațional, și a ne încărca bateriile, și vă recomand cu drag o vizită la Poiana de Narcise de la Goroniște, din localitatea Gurbediu, comuna Tinca, județul Bihor, deoarece cred că puțină lume a auzit de ea și este o experiență minunată. Se află în pădurea din localitatea Gurbediu, iar în zonă e o tradiție ca de 1 mai să se meargă la narcise, în această perioadă fiind înflorite. Pe lângă acestea, o să aveți parte de relaxare, aer curat, voie bună, plimbare în pădure, unde mai se pot observa și animale, gen – căprioare, cerbi, lopătari, iepuri, vulpi, porci mistreți, puteți culege ciuperci, flori. Puteți pregăti un grătar, fiind locuri special amenajate.
Conform Wikipedia „Poiana cu narcise de la Goroniște este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în partea de vest a județului Bihor, în zona de contact a Dealurilor Vestice cu Câmpia Miersig (subdiviziune geomorfologică a Câmpiei Crișurilor ce aparține Câmpiei de Vest), pe teritoriul administrativ al comunei Tinca, satul Gurbediu. Rezervația naturală a fost declarată ari e protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de un hectar. Aceasta a fost desemnată ca rezervație naturală în scopul conservării și protejării unei specii de Narcissus augustifolius (narcisă) care vegetează la cea mai mică altitudine din țară (100 m) și se regăsește fie în comunități compacte, fie în asociație cu arborete de foioase. Poiana cu narcise de la Goroniște este inclusă în situl de importanță comunitară – Pădurea Goroniște .”
Ce pot învăța copiii din această experiență? Păi, foarte multe, printre care:
Că țara noastră are atâtea locuri frumoase, numite rezervații, arii protejate de lege, care are ca scop păstrarea naturii sălbatice; adică putem să ne bucurăm de frumusețea acestor flori, vizual doar, pentru a-i lăsa și pe alții să le găsească în aceeași stare și să se bucure și ei de ele;
Să nu rupem, să nu călcăm, să nu distrugem aceste flori protejate;
Să protejăm solul rezervației, mergând pe jos, fără să folosim autovehicule;
Să apreciem spectacolul vizual oferit de natură; oferindu-i bunul nostru simț;
Să respectăm cărările marcate, dacă există;
Să facem foc, să campăm doar în locurile special amenajate;
Să nu lăsăm deșeuri în urma noastră, în pădure;
Să păstrăm liniștea în pădure, ca să nu speriem animalele din ea, bucurându-ne de spectacolul auditiv oferit de acestea;
Putem observa diferite insecte, animale sălbatice în habitatul lor;
Putem observa diferite plante cum cresc și se dezvoltă;
Să iubim, să prețuim natura, mai ales cele protejate, deoarece sunt pe cale de dispariție, datorită multor acțiuni excesive ale omului, precum, defrișările, poluarea, vânătoarea, pescuitul, distrugerea plantelor;
Să avem grijă ca la plecarea noastră din acele locuri, să nu se simtă că am trecut pe acolo!
Vorbind și în calitate de mamă, a unei fetițe de 5 ani și jumătate, doresc să vă mai recomand cu mult drag și seria cărților ȚUP , de Alex Donovici , nu doar pentru copii, ci și pentru noi, adulții, deoarece parcă am uitat multe învățăminte…
Sunt 5 cărți din această serie, și anume :
Cartea întâi: Țup. Imposibil E Doar Un Cuvânt
Cartea a doua: Țup, Salvatoarea Iernii
Cartea a treia: Țup Și Pădurea Încremenită
Cartea a patra: Țup. Nu Ai Nevoie De Aripi Ca Să Poți Zbura
Cartea a cincea: Țup. În Lumea Nouă.
Autor: Alex Donovici
ISBN: 8088
Editura: Curtea Veche
Anul publicării: 2021
Pagini: 568
Categoria: Carti pentru Premii Scolare
Sunt cărți minunate, captivante, cu multe personaje fascinante, cu ilustrații foarte frumoase, care pe noi ne-a fermecat de la prima filă de poveste. Toată acțiunea cărților este centrată în jurul unui pui de ciocârlie născut fără aripi, care a reușit să salveze pădurea și viața tuturor animalelor din ea, de mai multe ori, cu multă ambiție, curaj, speranță și iubire. Citind aceste cărți care tratează diverse probleme din viața de zi cu zi, unde de exemplu un personaj care are o dizabilitate, nu renunță nici măcar atunci când soarta se opune, poate să spună că „Imposibil e doar un cuvânt și atât”, se vorbește despre poluarea aerului și efectele ei, despre iubirea și prietenia animalelor, efectul jocurilor pe telefon / calculator și a mâncării nesănătoase , „tipsuri”, tema bullyingului, etc. toate sunt povești remarcabile, din care avem multe de învățat.
De ce v-am recomandat aceste două lucruri? Deoarece nouă, familiei mele, ne place mult să mergem la pădure (locuiesc părinții mei în zonă), iar de când am descoperit și aceste minunate cărți, fetița noastră, a făcut repede conexiunea cu plimbările noastre prin pădure, sporind imaginația ei, și astfel când mergeam în pădure, observam toate scorburile unde putea să locuiască Țup și prietenii ei, am construit căsuțe pentru păsări, indicatoare ajutătoare pentru animale ca să ajungă în anumite locuri (ne-am lăsat pe mâna imaginației fetiței), am igenizat locuri din pădure (am colectat deșeurile din pădure), am observat diverse plante, flori, narcise, flori bob, toporași, am cules ciuperci, am observat frunzele, plantele în fiecare anotimp, am observat insectele, animalele, am cules frăguțe, mure, ne-am relaxat, ne-am odihnit pe pături, etc. iar toate aceste activități nu au făcut decât să ne apropie și mai mult de natură și animale, să le iubim, să facem lucruri bune pentru starea de bine a Planetei, care este casa noastră, a tuturor.
Pornind de la afirmația lui Nelson Mandela : „Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea”, pot afirma că putem îmbina educația cu implicarea și angajarea în acțiuni care sunt necesare vieții; făcându-i pe copii conștienți de importanța protejării și îngrijirii naturii și că acțiunile lor nu trebuie să îi afecteze pe ceilalți.
Toate activitățile de mai sus le putem aplica și la grădiniță / școală, îmbinând învățatul din clasă cu cel practic din natură, mai ales că activitățile practice, drumețiile, observarea în natură vor rămâne în amintirea copiilor și vor fi cele care vor duce la mai buna fixare și consolidare a cunoștințelor și a deprinderilor. Vom putea implica și părinții în aceste activități, ajutând la întărirea relațiilor dintre părinți și copii, părinți și școală; iar copiilor le vom stimula
dezvoltarea atenției și concentrării, dezvoltarea socială și emoțională, dezvoltarea cognitivă și a limbajului, iubirea față de ceilalți, de natură și de animale, conștientizarea importanței protejării naturii, mișcarea și jocul în aer liber, prietenia, bunătatea, toleranța, ajutorul față de persoane cu anumite dizabilități, le vom stimula creativitatea, imaginația, le vom oferii lecții de viață și își vor dezvolta spiritual civic, responsabilitatea, munca în grup, cooperarea, etc.
Bibliografie:
Wikipedia – enciclopedia liberă. Poiana cu narcise de la Goroniște. Accesat de pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Poiana_cu_narcise_de_la_Goroni%C8%99te în data de 03.04.2022.
