„Coronița” de Bianca Mereuță (prezentare și propunere de activitate)

Bianca Lazăr

ARIA CURRICULARĂ: Om și societate DISCIPLINA: Educație civică
UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: U 1,2 – Noțiunea de persoană, Trăsăturile morale ale persoanei

SUBIECTUL LECŢIEI: „Coronița” de Bianca Mereuță

COMPETENȚĂ GENERALĂ

1. Aplicarea unor norme de conduită în viaţa cotidiană

COMPETENȚE SPECIFICE (și activitățile de învățare)
1.1. Explorarea calității de persoană pe care o are orice om (discuții referitoare la asemănările și deosebirile dintre persoane)
1.2. Identificarea unor trăsături morale definitorii ale persoane (exerciții de identificare a trăsăturilor persoanei manifestate în contexte familiare elevilor (la școală, în familie, în grupul de prieteni, în locuri publice)

Pornind de la competența general de mai sus, respectiv competențele specifice și activitățile de învățare aferente acestora, propun povestea „Coronița”, pe care o vom audia împreună, urmând ca după acest moment să inițiez un dialog referitor la asemnănările și deosebirile dintre persoane și identificarea unor trăsături de-ale colegilor, pe care le-am observat și pentru care îi apreciem pe colegii noștri. Pentru acest exercițiu propun jocul „Coronița aprecierilor” (Anexa 1).

„CORONIȚA” de Bianca Mereuță este una din cărțile care m- au fascinat. Chiar dacă este o carte simplă, mesajul transmis de aceasta este de o profunzime și valoare aparte. Înainte de a audia povestea, le voi transmite copiilor câteva gânduri în concordanță cu mesajul poveștii. Așadar…

„Dragul meu copil, ești un dar!
Da ai auzit bine, ești un dar venit de sus din cer, pe acest pământ pentru a da culoare vieții. Copile drag, ești minunat! Dar, știai deja acest lucru, nu-i așa? Hmm, aș vrea să îți spun un secret acum: esti unic! adică, nu e nimeni ca și tine. Să nu uiți nicicodată acest lucru!
Poate… ar trebui să îți spun că ești atât de frumos, iar zâmbetul tău sincer este precum soarele care încălzește inimi…inima lui mami și a lui tati, inima bunicii și a bunicului, inima doamnei invățătoare. Dar ți s-a mai spus asta, nu-i așa?
Atunci, îti spun că esti puternic și curajos! Îți amintești de momentele în care ai căzut cu bicicleta? Îti amintesti cât de repede te-ai ridicat și ai pedalat mai departe plin de curaj și avânt? Cu siguranță esti un copil extrem de puternic și curajos.
Acum însă, vreau să îți spun un lucru extrem de important. Te rog să fii foarte atent!
Dragul meu, esti un copil prețios! Poți să înțelegi la ce se referă cuvântul „prețios” ? Înseamnă că esti iubit și apreciat de cineva! Da, esti iubit chiar și atunci când o vezi pe mami cu lacrimi în ochi, ori atunci când tati ridică tonul la tine! Esti iubit chiar și atunci când ai hainele murdare,
pantofii plini de noroi, părul dezordonat, iar obrajii iți sunt acoperiți de ciocolata pe care mama ți-a spus să nu o mănânci decât după masa de prânz. Înseamnă că esti minunat, frumos, extraordinar, puternic, curajos, talentat. Să nu uiți niciodată aceste lucruri!”
Fiecare copil este unic și învață în felul său. Haideți să-l iubim și să-l apreciem pentru ceea ce este!

ANEXA 1: CORONIȚA APRECIERILOR – joc
Se așează pe catedră o vază cu diferite flori (dimensiuni, culori, forme diferite). Pe rând, fiecare copil va alege câte o floare pe care o va dărui unui coleg. Copilul ales se va alătura în fața clasei pentru a primi floarea și aprecierea (cu privire la trăsături morale) colegului. După acest moment, copilul care face aprecierea îl ia pe colegul ales de mână. Jocul continuă până când fiecare copil primește o floare și o apreciere din partea unui coleg. La finalul jocului se va forma o „coroniță” din mânuțele, florile și aprecierile primite de copii.

Prima floare, respectiv apreciere, va fi oferită de doamna învățătoare astfel:
„Îi dăruiesc Mariei o lalea, pentru că le răspunde colegilor ei cu blândețe și răbdare ori de câte ori aceștia îi adresează o întrebare.”

Consider că este esențial ca fiecare copil să înțeleagă că este unic și frumos în felul său, iar apoi să îi poată aprecia pe cei din jurul său. Cu toții suntem diferiți (precum florile din vază), însă avem acel ceva pentru care merităm să fim apreciați.

Prin acest exercițiu (joc) îmi doresc să le dezvolt copiilor capacitatea de a colabora, blândețea și empatia cu ajutorul cărora aceștia să aibă parte de experiența integrată a aprecierii. De asemenea, acest joc are menirea de a sădi în inima fiecărui copil iubire,
recunoștință și respect pentru semenii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *