„Insula prieteniei” de Smriti Prasadam-Halls și Robert Starling (recenzie)

Anca Speranța Drugaș

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, prietenia este un „sentiment  de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; relație care se stabilește între persoane, pe baza prieteniei.” (https://dexonline.ro/definitie/prietenie)

 „Insula prieteniei” de Smriti Prasadam- Halls , Robert Starling este o carte ilustrată, interactivă și emoțională pentru copii, dar care poate fi citită de toate categoriile de vârstă, de la cei mai mici la cei mai mari, deoarece autoarea acestei cărți scoate în evidență calitățile/ defectele personajelor.

 „Insula prieteniei” este scrisă de autoarea de origine indiană, Smriti Prasadam- Halls, care scrie literatură pentru copii și ale cărei povești ilustrate au fost traduse în toată lumea, în peste 25 de limbi și ilustratorul acestei cărți, Robert Starling, care a fost nominalizat la premiul Waterstrones Children’s Book.

Cartea „Insula prietenie” a apărut în anul 2019 la Editura Litera, are 32 de pagini, vârsta recomandată este între 3-9 ani, a fost tradusă în limba română de Roxana Aneculăești.

 „Insula prieteniei”  de Smriti Prasadam- Halls , Robert Starling este o carte deosebită,  povestea este captivantă, cu un mesaj profud și educativ. Povestea noastră are ca protagoniști niște animale care sunt personificate, astfel că animalele necuvântătoare primesc însușiri omenești de la care învățăm cât de importanți sunt cei de lângă noi și pe care trebuie să-i apreciem.

În această carte este vorba de animale de la fermă care trăiesc fericite împreună până într-o zi când gâștele încep să bârfească celelealte animale, se plângă că sunt prea mulți și nu au suficient spațiu. Gâștele și  rațele iau decizia de a se separa de restul animalelor, strică podul care leagă mica lor insulă de restul fermei, fără să-și dea seana că viața e mult mai grea fără ajutorul, sprijinul și dragostea prietenilor, vecinilor. Separarea de restul animalelor le produce necazuri.

Învățătura pe care o putem desprinde din această poveste drăguță  este că trebuie să apreciem ceea ce avem, că importante sunt  persoanele de lângă noi, cărora trebuie să le mulțumim și că trebuie să îi respectăm așa cum sunt, chiar dacă uneori nu răspund nevoilor noastre așa cum ne dorim.

 “Nicio gâscă nu-i un ostrov stingher și de sine stătător; fiecare este o bucățică din continent, o parte din întreg…” John Duck (1624). Acest citat celebru este o “parafrază dintr-o meditație a poetului englez John Donne, care vorbea astfel despre oameni”. Consider că toți oamenii, indiferent de nație, cultură, religie facem parte din acest întreg și  doar  impreună putem răzbi și avea o viață mai bună.

Povestea noastră poate fi utilizată atât  la nivel preșcolar, cât și la nivel primar. La nivel preșcolar  se poate utiliza în cadrul activităților pe domenii experențiale, și anume la Domniu Om și Societate (  Educația pentru societate) la tema anuală de studiu: “Cum este, a fost și va fi aici pe pământ? “, iar subtema proiectului tematic : “Animale domestice” , tema lecției : ”Ce putem învăța de la animale?”. Lectura poveștii se face de către educatoare, după care fixarea conținutului se face cu ajutorul metodei Exploziei stelare ( copiii vor răspunde la întrebările adresate de către educatoare).

Consider că poveștile au un rol desoebit, datorită conținutului educativ,  acestea dezvoltă gândirea și imaginația copiilor și le îmbogățeste vocabularul.

La nivel primar aș implementa activitatea la clasa a III a. Competențele generale pe care doresc să le ating sunt: 1. Aplicarea unor norme de conduită în viaţa cotidiană 2. Manifestarea unor deprinderi de comportament moral-civic în contexte de viaţă din mediul cunoscut, iar competențele specifice: 1.2. Identificarea unor trăsături morale definitorii ale persoanei și 2.2. Manifestarea unor atitudini pozitive în raport cu lucrurile, cu plantele și animalele, 2.3. Explorarea unor relații existente între oameni în cadrul grupului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *