Carina Liștea
Ziua Internațională a Animalelor a fost proclamată oficial de Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor în anul 1931, în memoria Sfântului Francisc de Assisi, Întemeietorul Ordinului Franciscan și protectorul animalelor. Această zi a început să fie sărbătorită pe tot mapamondul din anul 1945, în data de 4 octombrie. Însă acest articol nu este pentru a plictisi lumea cu informații multe ci pentru a prezenta o activitate la care m-am gândit că s-ar putea desfășura ori în data de 4 octombrie ori în alte zile la disciplina de Educație Civică.

Ce presupune această activitate? Eu una personal iubesc animalele și natura din tot sufletul. Iar prin termenul că le ,,iubesc’’ nu înseamnă numai că îmi alint câinii pe care îi am acasă și cam atât ci definește faptul că încerc prin diferite metode să ajut și să susțin protejarea naturii și a animalelor. Iar un copil acest lucru trebuie să învețe, cum să protejeze natura. Un copil trebuie să aibă sprijin pentru a avea curajul și creativitatea de a descoperi și de a iubi tot ceea ce îl înconjoară. Prin acest lucru va deveni un erou care va oferi ajutor. Astfel activitatea în sine pune în prim plan atât elevul cât și natura.
Cum anume se va întâmpla acest lucru? O modalitate frumoasă care să-i pună pe elevi direct în acțiune ar fi aceea ca ei să aducă fotografii cu ei în timp ce ajutau animalele sau protejau natura. Ce anume face doamna învățătoare, acel lucru îl facem și noi! Cam așa am observat gândirea elevilor. De aceea primul exemplu de activitate îl va face chiar doamna învățătoare. Eu m-am gândit la trei exemple de început ca să se înțeleagă ideea mai bine: un prim exemplu ar fi o fotografie în care îi ofer unui porumbel niște porumb ca să mănânce, în a doua fotografie adun mizeria aruncată de oameni pe câmp pentru ca iepurii sălbatici să trăiască într-un mediu curat iar în a treia fotografie pun câteva castroane cu apă pentru câinii abandonați pe străzi . Toate aceste fotografii le voi lipi pe o planșă cu titlul ,,Sunt un erou pentru animale și natură!’’ în clasă cu elevii pentru ca acea planșă să mă definească cu adevărat. Astfel fiecare elev va face același lucru pentru ca după aceea să povestească pe rând fotografiile realizate și cum anume s-au simțit când au realizat acele activități.
În concluzie, consider că elevii vor avea sentimente de mândrie și entuziasm când vor primi laude pentru fapta bună pe care au realizat-o iar pentru a simți acel sentiment din nou, își vor dori în continuare să descopere și să ajute natura și tot ceea ce-i înconjoară.