„Insula delfinilor albaștri” de Scott O’Dell (recenzie)

Melisa Coteț și Florina Filip

Fie că ești în căutarea unei cărți interesante, fie că ești un pasionat de lectură, cartea Insula delfinilor albaștri este cea mai potrivită. Parcă și numele sună interesant, nu-i așa? Ei bine, chiar este interesant, atât titlul cărții, cât și conținutul.

Dacă îți plac cărțile pline de suspans, de dramă, chiar de pericole ce te pândesc la orice pas, ai nimerit în locul potrivit. Sper că ți-am stârnit puțin curiozitate, deci hai să începem!

Cine este acest SCOTT O’DELL?

SCOTT O’DELL a fost un scriitor american ce s-a născut în anul 1898 și a murit în anul 1989. A scris 26 de romane, mai multe fiind destinate copiilor. Printre romanele sale se numără și Insula delfinilor albaștri care, în anul 1961, a primit medalia Newbery.

Insula delfinilor albaștri face parte  din colecția „Cărțile de aur ale copilăriei” și este o carte de unde se pot desprinde lecții de viață. Totul a început când Karana, o fetiță dintr-un trib indian, ajunge să rămână singură pe o insulă pustie timp de foarte mulți ani, insulă locuită cândva de neamul ei. Odată ajunsă prizonieră, Karana învață să se descurce de una singură, să își vâneze singură hrana, dar și să trăiască în singurătate. Pe acest lucru se bazează romanul, pe singurătatea de care suferă fata din tribul indian, dar și de curajul de care aceasta dă dovadă. Nu își pierde speranța, cu toate că pericolele o pândesc la orice pas. Haita de câini ce o atacă, tribul inamic venit la vânătoare, dar și dezastrele naturale ce se petrec în jurul ei, sunt doar câteva obstacole peste care aceasta reușește sau nu să treacă(aici te las pe tine să descoperi). Totul este palpitant, înfricoșător în acest roman, deoarece se petrec lucruri mult prea periculoase pentru o biată fetiță, rămasă în pustiu. Dar, cu toate acestea, reușește să depășească aceste momente cu ajutorul prietenilor necuvântători pe care îi întâlnește pe insulă. Fetița învață să se bucure de cele mai mici lucruri, învață ce înseamnă prietenia adevărată, învață că, împărțind un lucru cu un prieten, te va face să te simți mult mai bine și mai liniștit . Totodată, învață că și cel mai înspăimântător lucru pe care și l-ar fi putut imagina vreodată, poate să devină acasă – dacă sunt prezente ființe importante.

Romanul poartă numele de Insula delfinilor albaștri datorită formei insulei. Dacă în urmă cu câțiva ani insula era ocupată de un neam de indieni ce trăiau în liniște și pace, odată cu sosirea corabiei, totul se destramă. Insula devine aproape sălbatică, iar locurile descries de autorul fiind ireale, de neimaginat.

Cât despre finalul romanului, te las pe tine să îmi spui ce părere ai, dar și dacă acea corabie pe care Karana o aștepta, a ajuns sau nu.

Acest roman este un foarte bun punct de plecare vis a vis de trăsăturile și valorile morale deoarece se remarcă prezența curajului, bunătății, legarea prieteniilor. Dacă ar fi să dezbatem la o oră de educație civică  curajul fetiței, dar și solidaritatea, legarea unei prietenii adevărate între Karana și ființele necuvântătoare, cu siguranță am prelungi subiectul și fiecare ar complete idea autorului.

Eu, Coteț Melisa și colega mea, Filip Cristina am citit acest roman cu sufletul la gură și am rămas impresionate de cât de mult contează să-i avem pe cei dragi lângă noi și cât de important este prietenia. Singurătatea poate însemna o lovitură puternică pentru majoritatea cazurilor, mai ales a copiilor însă, dacă avem prietenii aproape de noi, căpătăm mai multă putere pentru a continua lupta.

Sperăm că ți-am stârnit curiozitatea și abia așteptăm să-ți auzim părerea în urma lecturii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *