Localitatea și domiciliul meu

Larisa Bițiș, Denisa Drăgan, Florina Drăgan, Ioana Reștea

Din dorința de a face cât mai cunoscut orașul nostru, Oradea, de a le insufla copiilor interes și dragoste față de acesta, respectiv pentru că elevii (nu numai) sunt fascinați de locuri noi, inedite, ne propunem următoarea activitate: o ieșire în școala altfel cu copiii de clasa a IV-a în Oradea. Presupunând că am predat  lecția Localitatea și domiciliul, vom vizita pe viu câteva atracții turistice din orașul Oradea pe care le vom prezenta, amintindu-ne ce înseamnă, de fapt, localitate, domiciliu, comunitate, instituție, întipărindu-se astfel cunoștințele și mai bine în mințile copiilor.

În cadrul lecției „susținute”  la clasă, copiilor le-au fost prezentate imagini cu cele mai importante instituții din oraș, iar spre finalul acesteia, am făcut o comparație între condițiile noastre de trai și domiciliul nostru cu al altor copii de vârste apropiate  (https://geografilia.blogspot.com/2020/04/cele-mai-periculoase-drumuri-spre-scoala.html).

            Obiectivele turistice pe care le vom vizita sunt: Centrul orașului, Pasajul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Primăria, Teatrul Regina Maria și Cetatea Oradea.

            Orașul Oradea este situat în vestul României, pe Crișul Repede, având în apropiere ca vecin pe Ungaria. În prezent, orașul nostru este foarte îngrijit și îndrăgit de mulți turiști.

             Înainte de a porni în vizitarea celor propuse, vom lămuri ce înseamnă comunitate, localitate, domiciliu și care sunt instituțiile principale ale orașului.

            Conform Dicționarului Explicativ al limbii române, comunitatea reprezintă totalitatea oamenilor care trăiesc într-o localitate și au interese, credințe și norme de viață comune.  
            Localitatea este o formă de așezare umană (sat sau oraș) indiferent de mărime sau întindere (Localitate, 2020).

            Domiciliul unei persoane fizice este acolo unde ea își are locuința statornică sau principală (Codul civil, art. 87).

            Cele mai importante instituții dintr-o localitate sunt: primăria, școala, spitalul, biserica, sălile de spectacol, etc.

              Palatul Vulturul Negru. Denumirea pe care o poartă actuala clădire, datează din secolul al XVIII-lea. Pe acest amplasament din Piața Unirii exista din 1714 un local numit „Hanul Vulturul” (Berăria sub semnul Vulturului sau Berăria orașului). Aceeași clădire adăpostea și Primăria orașului. În 19 noiembrie 1906 a început demolarea vechii clădiri, iar lucrările la fundație au început în martie 1907. Vitraliul cu vulturul negru, a devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în anul 1909 (Oradea în imagini, Palatul Vulturul Negru). La acest obiectiv turistic elevii pot  observa vitraliile Palatului Vulturului Negru, aflând istoria acestuia și vizitându-l.

            Biserica Cu Lună este localizată în centrul orașului și cunoscută și sub denumirea de Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă, construită între anii 1784 -1790. Se numește Biserica cu Lună datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă în forma lunii  vopsită jumătate în negru și jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a lunii în jurul Pământului și indică fazele Lunii (Biserica cu Lună, 2022). La acest obiectiv, elevii pot vizita biserica (interiorul acesteia) și pot observa sfera  de pe turlă.

           Palatul Primăriei: „Turnul primăriei reprezintă un obiectiv turistic care oferă posibilitatea de a cuprinde cu privirea întreg orașul. Turnul este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă. La etajul 1 se află și mecanismul orologiului denumit „ceasul mamă”, care cântă la ore fixe „Marșul lui Iancu”. Orologiul a supravieţuit celor două Războaie Mondiale; Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944. Nivelul al IV-lea al turnului oferă posibilitatea observării în detaliu a obiectivelor turistice din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop” (Oradea Heritage, Sediul Administrației Publice Locale).

Activitatea pe care am propune-o: un joc de rol „Primar pentru o zi”. Un elev (sau mai mulți) ar fi primarul, iar restul copiilor ar fi cetățenii care au diferite nemulțumiri sau probleme. De asemenea, elevii pot vizita interiorul instituției, să poarte o conversație cu diferiți funcționari și să observe panorama orașului din Turnul Primăriei.

          Teatrul de stat Regina Maria din Oradea rămâne o construcţie splendidă. La această locație, împreună cu copiii putem viziona o piesă anterior stabilită.

           Cetatea Oradea este un obiectiv turistic cu o mare însemnătate istorică. Aceasta datează din secolul al XI-lea și a cunoscut trei mari etape de dezvoltare: etapă romanică, una gotică şi etapa renascentisto-barocă; are un aspect de tip bastionar. De asemenea, în Cetate au fost înmormântate multe personalități precum Ladislau I al Ungariei, Andrei al II-lea al Ungariei, soţia lui Carol Robert de Anjou, regele-împărat Sigismund de Luxemburg, etc. (Visit Oradea, Cetatea Oradea).

             Considerăm că, lecția de Educație civică „Localitatea și domiciliul”, dar nu numai, poate fi valorificată foarte ușor și eficient prin vizitarea orașului, fiind un mod de învățare mult mai atractiv și activ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *