„Doza mea de sănătate” (lecție clasa a III-a)

Andreea Nicoleta Crainic & Delia Vese

Lecția de educație civică „Doza mea de sănătate” pe care o propunem are ca subiecte principale sănătatea și alimentația. Prin această temă care urmărește educația nutrițională ne propunem să dezbatem acest subiect și să preparăm o gustare delicioasă și nutritivă chiar în sala de clasă împreună cu elevii. Ideea noastră a pornit de la dorința de a contribui la dezvoltarea cunoștințelor cu privire la alimentele pe care copiii aleg să le consume și cum pot lua decizia benefică pentru corpul lor. Hrana pe care o consumăm aduce un aport semnificativ asupra stării noastre, astfel că, cu cât vom hrăni corpul cu mai multe alimente bogate în nutrienți corpul nostru va avea mai multă energie și o digestie mai bună.

Înainte cu o zi de a desfășura activitatea, voi informa părinții cu privire la detaliile despre alimente astfel încât să nu existe intoleranțe sau alte probleme. După verificarea acestui pas, vom prezenta copiilor beneficiile laptelui, ale ovăzului, ale semințelor chia, ale fructelor și ale mierii, urmând să-i împărțim pe grupe și să preparăm delicioasa gustare de ovăz cu lapte, chia, miere și fructe.

“Consumul de fulgi de ovăz pe termen lung contribuie la un aspect plăcut al pielii. Prin faptul că este bogat în fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu și alte minerale, ovăzul este folosit de secole pentru proprietățile sale hidratante și pentru regenerarea pielii.” (Chris, 2021)

„Conform studiilor, laptele conține nouă nutrienți esențiali de pe urma cărora sănătatea oamenilor are de câștigat (SfatulMedicului, 2011) :

Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dinților și la menținerea în limite normale a valorilor densității osoase;

Proteine: reprezintă o sursă de energie și ajută la repararea țesutului muscular;

Potasiu: păstrează tensiunea arterială în limitele normale;

Fosfor: ajută la întărirea oaselor și la generarea energiei;

Vitamina D: favorizează menținerea sănătății oaselor;

Vitamina B12: cu rol important în formarea globulelor roșii și menținerea sănătății țesutului nervos;

Vitamina A: susține sistemul imunitar, sănătatea ochilor și a pielii;”

Semințele de chia sunt intens recomandate de către nutriționiști, datorită beneficiilor pe care le au atât pentru sănătate, cât și ca supliment în curele de slăbire.

Bogate în acizi grași Omega 3, semințele de chia contribuie la sănătatea creierului. De asemenea, ajută la reducerea inflamației acestuia, hrănesc și refac sinapsele neuronale, crescând astfel performanța creierului și prevenind deteriorarea acestuia.

Semințele de chia sunt extrem de bogate în magneziu, calciu, fosfor și proteine, care sunt benefice pentru sănătatea oaselor, a dinților și unghiilor.

Unul dintre principalele beneficii ale consumului de semințe de chia este conținutul ridicat de fibre. O porție de 30 de grame de semințe de chia reprezintă o treime din necesarul zilnic pentru un adult. Consumând zilnic semințe de chia, îmbunătățim sănătatea sistemului digestiv și ajutăm tranzitul intestinal.

Este recomandat ca persoanele care suferă de diabet să adauge semințele de chia în dietă, deoarece fibrele pe care le conțin ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, acestea reduc riscul apariției bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

Semințele de chia conțin grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6, ce reduc riscul de aritmie sau atac de cord. Aceste grăsimi nu sunt sintetizate în mod natural de către organism, însă semințele de chia produc fitosteroli, care contribuie la reducerea nivelului colesterolului din organism și elimină excesul de grăsime din artere.

Conținutul ridicat de fibre din semințele de chia determină absorbția de până la 10-12 ori a greutății lor în apă. Ca urmare, capătă o consistență ca de gel, care se expandează în stomac, sporind senzația de sațietate și  ducând  la  absorbția  lentă  a  alimentelor.  Ca  urmare,  vei  consuma  mai  puține  calorii. Conținutul ridicat de proteine ajută, de asemenea, la reducerea apetitului, așa că semințele de chia sunt recomandate în regimurile de slăbire.

De asemenea, ele ajută la reducerea inflamațiilor și sunt benefice pentru persoanele care suferă de artrită, diabet, boli cardiovasculare sau psoriazis, deoarece contribuie la îmbunătățirea circulației.” (Roxana, 2021)

Fructele, bogate în fibre, vitamine și săruri minerale, reprezintă adevarate izvoare de sănătate pentru organismul uman. Ele contribuie la reintegrarea tuturor nutrienților pierduți, în special pe timpul verii, când există o tendință spre deshidratare.” (4 Beneficii Ale Consumului Zilnic De Fructe, 2022)

„Conform studiilor științifice, mierea poate ajuta la vindecarea arsurilor, iar proteina defensin-1 din miere a ajutat la vindecarea rănilor. Există dovezi ce susțin faptul că aplicarea topica mierii a crescut, de fapt, riscul de infecție la persoanele cu diabet. De remarcat este faptul că multe produse, cum ar fi cremele de față, deodorantele și șampoanele, conțin miere în cantități variabile. Cu toate acestea, medicul trebuie consultat înainte ca o persoană să utilizeze mierea pe o rană sau o arsură.

Mierea ar putea ajuta la îndepărtarea refluxului acid. O revizuire din 2017 a cercetărilor clinice recente privind efectul mierii asupra sănătății a ajuns la concluzia că mierea poate ajuta la căptușirea esofagului și a stomacului, reducând, eventual, fluxul ascendent al acidului gastric și al alimentelor nedigerate. Această sugestie, însă, nu a fost susținută de cercetări clinice. Fluxul ascendent de acid gastric poate duce la boala de reflux gastroesofagian, inflamații, reflux acid și arsuri la stomac.

Conform studiilor, mierea de Manuka (un tip de miere originar din Noua Zeelandă) poate ucide bacteriile, deoarece conține proprietăți precum peroxidul de hidrogen și proteinele defensin-1. Autorii acestor studii au concluzionat că mierea de Manuka ar putea avea o activitate antibacteriană mai mare decât alte tipuri de miere.

Mierea a fost mai eficientă decât un placebo în reducerea tusei copiilor în timpul nopții, conform studiilor științifice. Un alt studiu a evaluat dacă o soluție de miere și lapte ar putea trata tusea acută la copii. Autorii au concluzionat că soluția părea să fie cel puțin la fel de eficientă ca două produse fără prescripție medicală comercializate în acest scop.” (Echipa medicală MedLife, 2023)

Bibliografie:

4    Beneficii    Ale    Consumului    Zilnic    De    Fructe    (    2022,    aprilie    29).    Accesat    la https://faunusplant.ro/blogs/articole-pentru-sanatatea-ta/beneficiile-consumului-de-fructe

Chris. (2021, iunie 6). Accesat la  https://www.ohvaz.ro/blog/fulgi-ovaz-beneficii-si-retete/

Echipa medicală MedLife (2023, martie 6). Accesat la  https://www.medlife.ro/articole-medicale/miere- proprietati-beneficii-contraindicatii

SfatulMedicului.    (2011,    mai    24).    Accesat    la     https://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia- sanatoasa/beneficiile-laptelui_8712#Compozitia_laptelui

Roxana.  (2021,  septembrie  29).  Accesat  la   https://solarisplant.ro/blog/semintele-de-chia-beneficii- proprietati-retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *