„Numără stelele. O poveste din Copenhaga” de Lois Lowry (recenzie)

Alexandra Măduța

Poate ești în căutarea unei cărți bune de citit, poate ești un cadru didactic care dorește să pregătească ceva inedit pentru elevii săi la ora de educație civică sau poate ai fost obligat să citești ceva, dar nu știi ce să alegi.

Ce spui despre o carte inspirată din realitate, o carte care vorbește despre evrei, război, curaj, altruism, bunătate, solidaritate, prietenie adevărată și care NU conține detalii plictisitoare?

Atunci ești la locul potrivit, fiindcă în cele ce urmează am pregătit pentru tine câteva gânduri, idei despre cartea Numără stelele. O poveste din Copenhagade Lois Lowry.

 CINE ESTE LOIS LOWRY?

  Lois Lowry s-a născut la 20 martie 1937, în Hawaii. A început să scrie în anii ’70, îndeplinindu-și astfel un vis din copilărie. E autoarea a peste 30 de cărți pentru copii și adolescenți, declarând că măsoară succesul ca scriitoare prin capacitatea „de a-i ajuta pe adolescenți să-și răspundă la întrebările legate de viață, identitate și relații interpersonale”. Cunoscută pentru subiectele controversate abordate, Lowry este deținătoarea mai multor distincții literare, semnificativă fiind Medalia Newbery, primită pentru romanele Darul lui Jonas și Numără stelele. O poveste din Copenhaga. În prezent, Lois Lowry locuiește în Cambridge, Massachusetts, unde continuă să scrie.

POVESTEA DIN SPATELE CĂRȚII

Lois Lowry a aflat istorii cutremurătoare și emoționante de întrajutorare, de la prietena sa daneză, Annelise Platt, care era copil în perioada Ocupației germane. Și scriitoarea a fost afectată de cel de-al Doilea Război Mondial. Tatăl său – dentist – făcea parte din armata americană și era detașat în Pacific, dar pentru Lowry războiul era o imagine îndepărtată. Peste ani, prietena sa i-a istorisit ce-a însemnat să trăiești sub Ocupație, să îți ajuți prietenii să fugă cu bărci pescărești, noaptea, străbătând strâmtorile ce leagă Marea Baltică de Marea Nordului, spre incertitudinea (totuși, salvatoare) din Suedia. Sau să fii unul dintre fugari. Evident că atunci a vrut să scrie o carte și astfel, în 1989, a apărut Numără stelele. O poveste din Copenhaga.

POVESTEA DIN SPATELE TITLULUI

Titlul se referă la Psalmul 147:4 din Biblie. Peter (unul dintre personajele operei) a fost cel care a citit acest psalm într-o seară pe când erau mai mulți evrei adunați la un loc, pentru a-i liniști. În acest verset, autorul spune că Dumnezeu numără stelele și le dă nume la toate. Prin citirea acestui psalm, Peter făcea o paralelă la faptul că Dumnezeu vede totul, El poate număra stelele, El le știa și suferința. De asemenea, titlul are legătură și cu Steaua lui David, purtată la gât de Ellen Rosen, simbol al Iudaismului.

PERSPECTIVA MEA  

Această carte este o adevărată capodoperă. Nu e de mirare că romanul a fost distins cu Medalia Newbery. Încă din primele pagini am fost fascinată de personaje și de acțiune și foarte dornică să aflu ce se întâmplă mai departe. O pagină o cerea pe a doua și un capitol îl cerea pe următorul și astfel am termiant cartea într-un timp record. Este o carte captivantă, plină de suspans și multă adrenalină, o carte care prezintă acțiunile pline de curaj ale unei fetițe de doar zece ani pe nume Annemarie Johansen. Ea s-a alăturat celor mari, curajoși și ei de altfel, pentru salvarea celei mai bune prietene, Ellen Rosen, și a familiei acesteia, deoarece cei din familia Rosen erau evrei, iar în acel timp de război aceștia erau în mare pericol.

NUMĂRĂ STELELE ȘI ORA DE EDUCAȚIE CIVICĂ

Numără stelele. O poveste din Copenhaga este un foarte bun punct de plecare în abordarea trăsăturilor și valorilor morale prevăzute în programa școlară cu elevii clasei a treia și a patra precum:

  • curajul
  • altruismul
  • bunătatea
  • solidaritatea

S-ar putea porni de la citate, secvențe semnificative în jurul cărora să se construiască într-un mod creativ lecția de educație civică, cum ar fi:

lecția despre curaj ar putea avea ca punct de plecare următorul citat

„Chiar asta înseamnă curajul – să nu te gândești la pericole, ci numai la ce trebuie să faci. Sigur că ți-a fost frică. Și mie mi-a fost azi. Însă te-ai concentrat pe ce aveai de făcut.”

lecția despre prietenia adevărată, solidaritate ar putea porni de la următorul citat

„Vor avea prietenii grijă de ei, spuse Mama cu blândețe. Pentru asta există prieteni.”

Prin toate cele scrise mai sus cu multă grijă și sinceritate, îmi doresc să vă fi stârnit curiozitatea pentru lecturarea romanului Numără stelele. O poveste din Copenhaga scris de Lois Lowry, iar pe cadrele didactice îmi doresc să le fi provocat în vederea realizării unei altfel de ore de educație civică.

Referințe

Aslan, (2016). Why did they title the book number the stars. Accesat online de pe: https://www.gradesaver.com/number-the-stars/q-and-a/why-did-they-title-the-book-number-the-stars-299962

Lowry, L. (2015). Numără stelele. O poveste din Copenhaga. Editura Arthur

Number the Stars, (s.a.). Accesat online de pe: https://en.wikipedia.org/wiki/Number_the_Stars

Surleac, A. (s.a.). Halte! numără stelele. Accesat online de pe:  https://semnebune.ro/2015/halte-numara-stelele/#axzz6LRr5egsH

Verbancu, I. (2015). Numără stelele. O poveste din Copenhaga, de Lois Lowry. Accesat online de pe: https://carturesti.ro/blog/numara-stelele-o-poveste-din-copenhaga-de-lois-lowry/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *