„Minunea” (film SUA, 2017) – recenzie

Ioana Pentea

    Minunea” (Wonder) este un film de dramă american, care a fost regizat de Stephen Chbosky și scris de Jack Thorne, Steven Conrad și Chbosky. Se bazează pe romanul cu același nume din 2012 al lui RJ Palacio și îi are în rolurile principale pe Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Noah Jupe, Izabela Vidovic, Bryce Gheisar și Daveed Diggs.

    Filmul Wonder a fost lansat în Statele Unite pe 17 noiembrie 2017 de către Lionsgate. Este un film foarte reușit deoarece a primit doar recenzii bune din partea criticilor și a publicului, a încasat multe premii și chiar a fost nominalizat la cea de-a 90-a ediție a Premiilor Academiei pentru Cel mai bun machiaj și coafură.

    Toată acțiunea se învârte în jurul unui băiețel, Auggie de doar 10 ani, care locuiește împreună cu mama sa Isabel, tatăl său Nate și sora sa Olivia (Via), dar care din păcate s-a născut cu o deformare facială medicală rară, pe care o numește disostoză mandibulo-facială, suferind anterior 27 de intervenții chirurgicale diferite pentru a-l ajuta să vadă, să miroase, să vorbească și să audă.

     De ce consider că acest film este potrivit pentru ora de educație civică?

     În primul rând, deoarece toată acțiunea filmului se învârte în jurul acestui copil foarte iubit de familie, care nu dorește să meargă la școală din cauza înfățișării sale, dar care este nevoit fiindcă până acum a fost învățat de mama sa, care a luat decizia ca din clasa a V-a să pășească pentru prima dată într-o școală.

     Din întâmplările petrecute la școală copiii ar putea învăța ce înseamnă bunătatea, prietenia, de ce nu e bine să judecăm oamenii după aspectul fizic și ce suferințe putem provoca prin acțiunile noastre.

Toate acestea sunt scoase în evidență pe parcursul filmului de către colegii lui Auggie, având exemple pozitive precum Jack Will , colegul, care îi este alături și în final îi devine cel mai bun prieten, împotrivându-se tuturor colegilor, ba chiar își riscă bursa, luându-se la trântă cu Julian, un exemplu de așa nu, dar și precum Summer, colega căruia nu îi pasă de ce spun alții, de cum arată cineva ci de cum este ca și om.

    În al doilea rând, consider că acest film este numai potrivit pentru vârsta copiilor deoarece datorită acestuia pot învăța cum să se comporte cu un copil cu nevoi speciale și cum să-l ajute să se integreze printre ei, pentru a nu deveni o victimă a bullying-ului, un fenomen, din păcate, tot mai întâlnit în țara noastră.

     În concluzie, Wonder este un film ce m-a impresionat până la lacrimi datorită poveștii de viață a acestui copil nevinovat, dar care nu s-a dat bătut niciodată, și de la care, chiar adulții pot învăța cum să meargă mai departe în ciuda tututor răutăților din jur, devenind cu fiecare cădere tot mai puternici și mai luptători.

    Cuvintele din final ale acestui copil minune nu puteau de cât să arate ce înseamnă bunătatea, și faptul că toți suntem egali..

Fii bun, căci toți duc o luptă grea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *