Marinela Lele

Patriotismul este în primul rând un sentiment al iubirii față de țara de în care te-ai născut și crescut, împreună cu sentimentul de unitate și respect cu cei care împărtășesc aceleași sentimente.
Patriotism, înseamnă, după părerea mea și acel sentiment al unei persoane care deși nu este născută pe teritoriul unei țări locuiește într-o altă țară față de țara de origine și manifestă sentimente de respect față de această nouă țară în care s-a mutat, față de locuitorii ei, față de valorile și istoria acestei țări.
Astăzi este o virtute civică, dar nu întotdeauna a fost considerat așa. În istoria acestei lumi, patriotismul a fost confundat cu naționalismul, cu extremismul chiar uneori iar în numele unui patriotism exagerat au avut loc acțiuni care au pus în pericol oameni , valori și principii ale acestora, s- au încălcat drepturi ale altor persoane .
În primă fază, aș dori să fac anumite precizări în legătură cu conceptele de patriotism și naționalism tocmai pentru a sublinia aspectul pozitiv, echilibrat al patriotismului. Cuvintele au fost considerate sinonime dar cu timpul ele au căpătat nuanțe diferite. Chiar dacă amândouă sunt sentimentele de dragoste pe care oamenii le simt pentru țara lor, valorile pe care se bazează aceste sentimente sunt foarte diferite.
Sentimentul de patriotism se bazează pe valorile pozitive pe care o țară le promovează, pe care le respectă , pentru care s-a luptat de-a lungul timpului- cum ar fi libertatea, dreptatea, egalitatea și unitatea. Patriotul crede că atât sistemul de guvernare, cât și oamenii din țara lui sunt în mod nativ bune și colaborează pentru o calitate mai bună a vieții, pentru păstrarea valorilor morale, pentru respectarea tradițiilor, pentru respectul unii față de alții a cetățenilor lor atît pe teritoriul țării lor cât și în afara granițelor.
În contrast, sentimentele de naționalism se bazează pe credința că o țară este superioară tuturor celorlalte țări, sentimentul de apartanență și individualizare este maxim, uneori exarcebat.
Așadar, atunci când vorbim de patriotism trebuie să avem în vedere că, deși ne iubim țară, trebuie să manifestăm respect, toleranță, grijă și față de alți locuitori de altă etnie sau față de valorile altor țări.
Pornind de la această idee am dorit să văd părerea unor elevi despre patriotism și ce înseamnă pentru ei acest sentiment. Discutăm de patriotism cu precădere în preajma zilei Naționale a României dar prea puțin în rest. Noi, ca adulți nu ne manifestăm vreo părere față de istoria țării noastre, față de oamenii, locurile , realizările acestui neam. Din contra, tendința este să criticăm , să ignorăm, să considerăm că nu deținem valori , că alții au realizări ,ca neam, mult mai notabile, să evităm subiectele legate de patriotism. Eu simt că la unii se manifestă chiar o jenă vizavi de manifestarea sentimentelor de patriotism.
Este greu acum, după ce ani de-a rândul „am aruncat” în colțuri prăfuite valori, nume de conducători de țară, costume populare, tradiții, realizări, obiecte și clădiri, resurse naturale și principii să transmitem , în mod sănătos, valori și principii generațiilor tinere.
Important este și să ne adaptăm , să găsim metode actuale pentru a transmite copiilor aceste valori, să îi învățăm cu bunătate, să îi motivăm să descopere despre istoria țării lor, să le explicăm în mod pozitiv, sănătos ce înseamnă să fii patriot, să îi ajutăm să devină mândri că aparțin acestei țări și acestor locuri! Acest lucru se desfășoară ca un proces, pe durata mai multor ani. Se începe în familie, are loc și în grădiniță, școală și e indicat să existe o continuitate. Consider că acest sentiment se cultivă în timp și exact ca și un pom e recomandat să îl îngrijim, protejăm, întreținem.
Am abordat activitatea sub forma unui răspuns dat de elevii unei clase de a-IV- a de la o școală din Oradea.
Scopul activității a fost să aflu în ce măsură știu copiii ce înseamnă patriotism dar și ce presupune acest sentiment pentru ei.
Ei au avut de redactat un răspuns la afirmația ” Sunt patriot pentru că…….”
Surpriza mea a fost că, deși sunt copii de clasa a- IV-a, unii dintre ei nu au știut ce înseamnă să fii patriot iar alți copii nu au știut să răspundă ( răspunsul a fost nu știu sau nu au răspuns nimic) .
Alți copii nu au știu ce înseamnă pentru ei ci au făcut o descriere a țării, sub forma unor răspunsuri scurte: Sunt patriot pentru că țara este frumoasă, curată sau Țara mea se numește România fără să descrie vreun sentiment în legătură cu țara noastră.
5 copii au răspuns doar Eu îmi iubesc țara iar 2 au răspuns că sunt patrioți pentru că s-au născut și locuiesc în România. Unul dintre copii răspunde că ea s-a născut în România dar intenționează să plece în Franța și să stea acolo. Nu a făcut nicio descriere a sentimentului de patriotism sau a țării noastre.
Jumătate din copii au dat răspunsuri dezvoltate. Au vorbit despre respectul față de țară, că sunt grijulii și că o ocrotesc, au vorbit despre istoria țării, că știu istoria țării și că își respectă și iubesc strămoșii, despre tradiții, costume populare și locuri , peisaje ale țării.
Pentru unii a fi patriot înseamnă să fie grijulii cu țara lor: Să fiu patriot înseamnă să am grijă de țara mea, Să fiu patriot înseamnă să o respect și să o ocrotesc…Să fiu patriot înseamnă să o ajut, să îmi apăr țara
Redau mai jos câteva răspunsuri ale copiilor. M. R. a răspuns că Sunt patriot pentru că îmi respect țara , particip la evenimentele importante ale țării , îi respect pe strămoșii acestei țări. Țara mea nu este o țară oarecare! O fetiță D. L. R. consideră că a fi patriot înseamnă Să respect țara, sunt grijulie, o ocrotesc și îmi apăr țara! Țin la strămoșii mei! M. S. a răspuns extraordinar de frumos și sincer facând legătura între sentimentul de dragoste față de țară și anumite acțiuni prin care se implică Îmi iubesc țara Romînia , o ajut plantând verdețuri. Eu aș vrea să fiu ca Stefan cel Mare!
Unii copii au făcut legătura între sentimentul de patriotism și locurile frumoase ale țării, peisaje, formele de relief ale țării, costumele populare, ia tradițională, mâncăruri tradiționale.
N. M. a răspuns că a fi patriot înseamnă Să susțin România, Iubesc România, Apăr România, Costumul polular în România este ia
Una dintre eleve, a dat un răspuns foarte practic și rezultat din experința ei dar în strânsă legătură cu cerința. Țara mea natală este foarte frumoasă și curată. Am avut niște strămoși faini. Maramureșul este super frumos . Mâncarea tradițională este reprezentată de mititei. Unii elevi au dat raspunsuri ample, frumoase.
Doresc să închei într- o notă optimistă cu răspunsuri frumoase și emoționante al unor fetițe: I. A. și B. A : Îmi respect țara! Cred că am o țară frumoasă. Cânt imnul. Îmi iubesc țara. Cunosc strămoșii țării. Noi avem peisaje frumoase , munți , câmpii și alte forme de relief. Noi avem un costum popular frumos. Avem multe tradiții. Cele mai populare mâncăruri sunt sarmalele și mămăliga. Oamenii sunt cumsecade.
B. A.: Îmi iubesc și respect țara. Ea este frumoasă, bogată și minunată. Sunt fericită că am o țară atât de frumoasă. Sunt mândră că locuiesc aici. Țara mea are o istorie unică în lume. În țara mea sunt multe lucruri frumoase : Babele , Sfinxul, etc. Avem un costum popular foarte frumos : alb cu roșu, negru. Românilor le place să mănânce, îndeosebi sarmale. Dacă sunt mult timp plecată mi-e dor de țara mea . Prin câte a trecut România nu a trecut nicio țară! Îmi iubesc țara!
Concluzii: Activitatea Sunt patriot pentru că…… se poate desfășura și cu întrebări mai multe ( un interviu) sau cu un joc de rol ( în care unul dintre copii este plecat din țară iar altul îi pune întrebări ), sub forma unor întrebări referitoare la patriotism, la relația patriotism- naționalism, la toleranță , prin întocmirea unui portofoliu în care copii descriu anumite aspecte legate de patriotism .
Din experiența activității, s-a desprins ideea că puțini copii au descris aspecte legate de patriotism într-un mod care arată cu adevărat că nu doar știu ce înseamnă cuvântul dar că s-au asociat cu acest sentiment, că nu e doar la nivel declarativ ci că ar și face ceva pentru a-și demonstra iubirea de țară. Unii au asociat ideea de iubire de țară cu patriotismul dar nu au știut să răspundă de ce au aceste sentimente , alții au vorbit de istorie, strămoși , respect , tradiții. Multe din aspectele pe care le-au atins par să aibă legătură cu școala. A fost dificil pentru ei să dezvolte răspunsul la afirmația prezentată ceea ce înseamnă că nu sunt obișnuiți cu discuții pe acestă temă.
Ceea ce e necesar a transmite copiilor este legătura între patriotism și respectul față de valorile pe care acesta le promovează, la a-i încuraja să își cunoască strămoșii, valorile, locurile și oamenii din țara lor. Patriotismul, în esență, are legătură cu a simți…nu doar cu a spune…