Revista presei locale (11-17 mai 2022)

Maria Gavriluț

Cât de frumoasă e lectura… și cât de mult bine ne-ar face dacă am izbuti să găsim timp pentru ea, chiar și atunci când titlurile preferate ajung să ne facă să ne gândim de două ori dacă vrem să renunțăm la o ieșire în oraș pentru a ni-le cumpăra. Mereu există o soluție, trebuie doar să ne dorim cu adevărat să o găsim. Ceea ce a și făcut Sofia, o orădeancă de 10 ani care a vândut limonadă în fața blocului pentru a-și face rost de bani să cumpere cărți. Prezentă la deschiderea a celei de-a zecea ediții în Oradea a târgului de carte Gaudeamus, fetița a declarant unui site de știri local că a strâns aproape 300 de lei din vânzarea de limonadă în fața blocului în care locuiește, pe care i-a cheltuit pe cărți. Sofia ne-a arătat tuturor că dacă îți dorești un lucru cu adevărat, acesta se poate întâmpla.

Link articol: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/s-a-deschis-targul-gaudeamus-in-centrul-oradiei-carti-oferite-gratuit-reduceri-de-pana-la-60-si-multe-jocuri-pentru-copii-171117.html (11.05.2022)

Siguranța este o nevoie primară a oamenilor. De multe ori ajungem să trăim sentimente de nesiguranță, mai ales în momente care nu depind de noi. Spre exemplu în trafic, unde de multe ori ne trec sentimente pe care nu ne-am dori în mod natural să le trăim. Zilele trecute, un bihorean a dat presei un video cu imagini ce surprindeau un autoturism ce făcea manevre ilegale de depășire pe drumul E60. Spiritul civic l-a determinat să anunțe și poliția, iar instituția a răspuns presei că în cauză se fac cercetări. Desigur, poate nu vom afla dacă șoferul inconștient a fost sau nu sancționat, dar ar trebui să ne gândim de două ori înainte să punem viața noastră sau a celorlalți participanți la trafic în pericol.

Link articol: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/sofer-pericol-public-pe-e60-in-bihor-a-condus-pe-sens-opus-171143.html (12.05.2022)

Bunicii au nevoi speciale, chiar dacă nu au o problemă aparte, ei trebuie să simtă că noi îi respectăm și facem tot ce putem pentru ei. Dar nu toți bunicii au pe cineva care să le fie alături, ceea ce îi aruncă într-o singurătate cruntă, iar dacă sănătatea lor este șubredă, suferința este cu atât mai apăsătoare. Există și oameni care sunt atenți la nevoile vârstnicilor, cum sunt cei de la Caritas Catolica. Asociația  a obținut în 2019 fonduri europene pentru un proiect prin care vârstnicii primeau îngrijire gratuită la domiciliu. Zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, asociația a prezentat bilanțul, la finalul proiectului. În total a fost vorba despre  223 de persoane cu vârste de peste 65 de ani din Bihor, unele imobilizate la pat, care au beneficiat de îngrijire și sprijin la domiciliu. Inițiativa este una lăudabilă, mai ales în cazul proiectelor cu fonduri nerambursabile, în care este vorba de sume mari la mijloc, unde cei mai mulți se gândesc cum să reducă cheltuielile pe hârtie astfel încât să poată băga în buzunarul propriu o mare parte din bani… Sper ca în acest caz să nu fi fost vorba atât despre bani, cât despre a face niște oameni mai fericiți.

Link articol: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-misiune-nobila-peste-200-de-varstnici-din-bihor-ingrijiti-la-domiciliu-gratuit-de-caritas-catolica-171135.html

Încălzirea globală este un fenomen despre care toată lumea a auzit, dar despre care puțini știu ce înseamnă. În acest context, gunoiul joacă un rol esențial, iar colectarea selectivă ar fi unu dintre uneltele pentru a lupta împotriva acestei manifestări. Asta se învață prin educație, o educație ecologică care trebuie începută încă de la vârste fragede. Astfel, Timea Székely-Farkas, specialistă de mediu în cadrul unei companii de salubritate din Bihor, îi învață pe orădeni cum să colecteze corect deșeurile și le reamintește că acestea pot fi, de fapt și materie primă.

Link articol: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/profa-de-reciclare-de-20-de-ani-timea-szekely-farkas-ii-invata-pe-oradeni-cum-sa-colecteze-corect-deseurile-171184.html

Un profesor bihorean a fost premiat în cadrul Galei Premiilor Mentor, un eveniment dedicat recunoașterii profesorilor și antrenorilor de excepție din România. Din cele 135 de înscrieri au fost aleși 10 premianți, printre care s-a aflat și Ionel Cordovan, profesor de limba rromani la școala din Ineu și, totodată, inspector școlar responsabil cu educația pentru această comunitate. Recunoașterea și aprecierea muncii este benefică benefică oricui, mai ales atunci când încerci să pui bazele educației unui grup minoritar.

Link articol: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/mentor-pentru-educatie-un-profesor-de-rromani-din-bihor-laureat-pentru-excelenta-in-educatie-171210.html 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *