Calendarul civic al lunilor aprilie și mai

Georgiana Danciu

2 aprilie

Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen pe data de 2 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărților pentru Copii recunoscută de către IBBY (International Board on Books for Young People) aceasta este o asociație internațională cu sediul în Elveția, la Zurich fondată în anul 1953 și este o organizație non-profit. Asociația acordă premii literare în domeniul literaturii pentru copii și tineret, cât și premii pentru executarea grafică a lucrărilor.  Se pot realiza activități cu elevi prin care să le stârnească interesul pentru citit prin cercuri de literatură sau prin participarea la, lansarea unei cărți.

7 aprilie

  • Pe data de 7 aprilie sarbătorim Ziua Mondială a Sănătății care este recunoscută atât de ONU cât și de Organizația Mondială a Sănătății. Această sărbătoare a fost înființată în anul 1950. În acest an tema principală este dedicată sănătății planetei noastre. „ Planeta și sănătatea noastră, a tuturor. Nu avem o altă planetă!”

22 aprilie

  • În săptămâna a 3-a din luna aprilie pe data de 22 aprilie sărbătorim Ziua Pământului, această sărbătoare este recunoscută de către ONU și a fost înființată in anul 1970 cu scopul de a trezi clasa politică dar și întreaga omenire din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Putem învăța copiii aici despre resursele pământului, cum putem avea grijă de planeta noastră și în ce mod o putem proteja. https://www.youtube.com/watch?v=JWjWDTEsack

1 mai

  • Pe data de 1 mai sărbătorim Ziua Internațională a Muncii și este recunoscută de UE. Această sărbătoare a fost înființată în anul 1889 în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Atât în grădnițe cât și în școli se sărbătorește această zi prin diferite proiecte, activități legate de toate meseriile cunoscute și îi îndeamnă pe copii să descopere meseriile și atribuțiile fiecăruia. Ca și activitate practică putem să ducem elevii la diferite fabrici sau instituții pentru a vedea cu ochii lor cum decurg lucrurile și pentru a se putea inspira pe viitor spre ce meserie vor să se îndrepte.

9 mai

  • În a doua săptămână a lunii mai sărbătorim Ziua Europei, aceasta fiind recunoscută de UE și a devenit sărbătoare oficială în 2008. În zilele de astăzi o sărbătorim în școli și gradinițe prin diferite proiecte, această zi având și un imn. (https://www.youtube.com/watch?v=Up-t3tE2FTk)

15 mai

În a treia săptămână a lunii mai pe data de 15 mai sărbătorim Ziua Internațională a Familiei, care este recunoscută de ONU și a fost înființată in anul 1995 cu scopul de a sublinia importanța familiei și rolul acesteia în societate. Ca și activitate în cadrul Educației Civice putem propune diferite activități precum descrierea familiei și desenarea membrilor acestora cu atribuțiile fiecăruia, descrierea membrilor familiei atât din punct de vedere fizic cât și comportamental, acestea fiind propuse prin fișe de lucru sau pe baza de comunicare: fiecare elev să specifice un membru din familie și ce comportament pozitiv a învățat de la acesta care îl poate ajuta în societate

1 iunie

Pe data de 1 iunie sărbătorim Ziua Internațională a Copilului. Această sărbătoare a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva.În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În cadrul Educației Civice putem propune ca activitate să discutăm despre drepturile și obligațiile copilului.

5 iunie

Tot în prima săptămână a lunii iunie sărbătorim Ziua Mondială a Mediului pe data de 5 iunie, care este recunoscută de ONU și de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), această sărbătoare a fost înființată în anul 1972. Pentru a-i iniția pe copii la bune practici privind protecția mediului se pot realiza diferite activități precum: ieșiri în aer liber și curățarea mediului, sau plantarea de copaci, îngrijirea plantelor sau a apelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *