Săptămâna ,,Școala Altfel” e „Săptămâna civică”

Andrada Bonaciu (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)
Bianca Covaci (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Acest program proiectat cu o maximă rigurozitate a luat naștere din dorința de a-i face pe copii să conștientizeze faptul că schimbarea pornește din interiorul fiercărui individ. Simțind nevoie de a ieși din tiparul  activităților propuse de către dascăli în cadrul ,,Școlii altfel”, am ales să le transformăm pe toate acestea în situații educaționale concrete prin care elevii să-și formeze un set de valori moral-civice. De aceea, pentru noi, această săptămână se transformă într-una civică plină de oportunități și experiențe necesare fundamentării și consolidării tuturor competețelor vehiculate de către Programa de Educație Civică. 

În rândurile de mai jos, propunem orarul pe toată săptămâna, pentru elevii unei şcoli primare de clasa a III-a. Valenţele educative pe care acest orar le furnizează sunt multiple, atât sub aspect practic cât şi sub aspect infomaţional. Punându-l pe copil într-o situaţie concretă şi nu ipotetică, ca aceea pe care manualele o utilizează, vom putea să-l ajutăm să înţeleagă mai bine ce înseamnă apartenţa la diferite comunităţi, ce înseamnă o normă morală şi de ce trebuie ea respectată, dar şi de ce trebuie să cooperăm cu ceilaţi.

LUNI: Competență vizată: 1.3. Explorarea grupurilor mici și a regulilor grupului.

Pentru ziua de luni propunem desfăşurarea unui târg, intitulat: ,,Cine suntem?”, în curtea şcolii cu elevii clasei a III-a.

Cum se va desfăşura? Colectivul de copii va fi împărţit în 3 echipe, iar la acest târg vor fi invitaţi şi alţi şcolari din alte clase. Va exista un cadru special amenajat de către copiii care organizează această activitate pentru ca invitaţii lor să îşi formeze încă de la început o imagine de ansamblu asupra a ceea ce vor descoperi la acest târg. Considerăm că această situaţie generată este o oportunitate inedită pentru ca cei mici să comunice, să facă schimb de idei, să-şi expună părerile şi opiniile şi mai mult decât atât să rezoneze în mod pozitiv cu membri aceleaşi comunităţi.

Ce vom putea găsi la acest târg? Prima echipă va prezenta tradiţiile şi obiceiurile din judeţul Bihor, punându-se accent pe port, pe originea tradiţiei, dar şi pe simbolurile acestora. Printr-o astfel de activitate, talentele şi înclinaţiilor copiilor vor putea fi şi ele valorificate, deoarece mulţi şcolari prectică dansurile populare în timpul programului liber. O altă grupă va prezenta mâncarea specifică a acestui judeţ, punându-se accent pe diferenţierea zonelor de proveninţă a copiilor. De exemplu, zona Beiuşului este cunoscută pentru plăcintele ei delicioase. Iar, copiii din ultima grupă vor prezenta cu ajutorul imaginilor sau cu ajutorul unor obiecte suport, locurile pe care aceştia le-au vizitat în judeţul Bihor, furnizându-le invitaţiilor informaţii despre experinţele şi părerile lor despre acele locuri. Un lucru foarte important de menţionat este acele că, dacă în grupa de copii există un elev de o altă naţionalitate cadrul didactic ar trebuie să-i oferă acestuia posibilitatea să-şi facă cunoscută tradiţia, obiceiurile şi cultura în cadrul colectivului.

De ce organizăm un atfel de târg? Desfăşurăm o astfel de activitate pentru a le dezvolta copiilor dragostea pentru locul natal, pentru a-i încuraja să coopereze şi să colabore cu colegii şi pentru a-i face să înţeleagă ce presupune apartenţa noastră la o comunitate şi ce înseamnă să împărtăşeşti cu ceilalţi toate aceste valori. Târgul îşi propune să iasă din tiparul secular al activităţilor tradiţionale şi să creeze prin specificul său, situaţii noi de învăţare în care cei mici să-şi formeze competenţele promovate de societatea actuală.

MARȚI: Competență vizată: 2.2. Manifestarea unor atitudini pozitive în raport cu lucrurile, cu plantele și animalele.

Pentru ziua de marţi, propunem realizarea unei excursii la Grădini Botanică „Vasile Fati”, pentru a le întări copiilor atitudinea pozitivă faţa de mediul înconjurător. Această grădină îşi are locaţia în judeţul Sălaj, Str. Wesselenyi Miklos, Nr. 16 din localitatea Jibou.

Cum se va desfăşura? Şcoala va derula un parteneriat de voluntariat cu acestă instituţie a comunităţii sub denumirea de ,,Pot şi vreau să ajut!” cu scopul de a veni în sprijinul copiilor în ceea ce priveşte conştintizarea şi aplicarea în plan practic a unor concepte precum: responsabilitate, altruism, bunătate şi multe altele. În prima parte a activităţii, copiii vor vizita întreaga grădină pentru a se familiariza cu ea şi pentru a-şi îmbogăţii bagajul de cunoştinţe cu noi informaţii, iar în cea de doua parte a excursiei, aceştia îţi vor putea manifesta dragostea, grija şi preocuparea faţă de natură prin desfăşurarea unor activităţi liber alese. Şcolarii vor fi împărţiti pe mai multe sectoare, unii dintre aceştia vor oferi ajutor animalelor aflate în parcul zoologic, alţii vor tualeta plantele şi arbuştii aflaţi în serele acestei grădini, iar cei din urmă îşi vor desfăşura activitatea la complexul de acvarii aflat tot în incinta acestei rezervaţii. Toate activităţile derulate se vor desfăşura sub supravegherea cadrului didactic şi a personalul special pregătit al grădinii botanice.

De ce organizăm o astfel de excursie? Deoarece, elevii vor afla o mulţime de lucruri noi şi interesante despre fondatorul acestei grădini, dar şi despre numeroarse aspecte ale vieţii botanice, zoologice şi acvatice ale lumii înconjurătoare. Nu în ultimul rând, prin specificul acestei excursii se va urmări promovarea în rândul copiilor a unor comportamente sociale; manifestarea unor atitudini pozitive în raport cu plantele și animalele; sesizarea eventualelor probleme cu care comunitatea noastră se confruntă, dar şi asumarea unor responsabilităţi survenite în cadrul grupului.

MIERCURI: Competență vizată: 3.3. Participarea la proiecte simple cu conținut moral-civic, în cadrul clasei, al școlii sau al comunității locale.

Ziua de miercuri va fi marcată prin organizarea unei activități de ecologizare, prin care ne propunem să luăm la pas malul Peței, adunând selectiv gunoaiele aruncate pe jos, prin parcuri sau de pe la marginea apei de către cetățenii care nu au un spirit civic bine dezvoltat. Această activitate va fi desfășurată de toate clasele primare ale școlii în parteneriat cu ECOBihor.

Cum se va desfăşura? Activitățile premergătoare se vor concretiza printr-o serie de discuții ce vor viza importanța păstrării curate a mediului, despre comportamentul moral-civic așteptat, cât și despre instituțiile care sunt implicate în acest domeniu. Toate aceste informații vor fi utile pentru micul cetățean, contribuind la educația acestuia. Școlarii mici vor fi echipați de curățenia malului Peței, având mănuși, sacii de gunoi de culori diferite pentru a selecta cât mai eficient deșeurile împrăștiate de cetățeni. Ca să fie și mai organizată această activitate clasa I va avea la dispoziție saci de menaj de culoare albastră pentru hârtie, clasa a II-a va avea la dispoziție saci menajeri de culoare verde pentru sticlă, iar clasa a III-a și a IV-a vor avea la dispoziție saci de menaj galbeni pentru plastic și metal. Traseul de colectare a deșeurilor va începe de lângă Universitatea din Oradea și se va termina în zona Cantemir.

De ce organizăm o astfel de activitate? Această activitate are ca scop promovarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător în rândul copiilor și conștientizarea efectelor negative ale acestora asupra comunității din care fac parte. Încă din perioada timpurie aceste convingeri ar trebui încurajate prin desfășurarea unor astfel de activități, deoarece înțelegerea îndatoririlor pe care le avem față de mediu își vor pune amprenta asupra calității vieții noastre de mai târziu.

JOI: Competență vizată: 2.2. Manifestarea unor atitudini pozitive în raport cu lucrurile, cu plantele și animalele.

Ziua de joi va fi marcată printr-o vizită la ,,Tipografia Treira” din Oradea, Județul Bihor, care a fost înființată în decembrie 1992 și se află pe strada Ioan Ciordaș Nr.1.

Cum se va desfăşura? Învățătoarea și copiii clasei a III-a vor face un tur al tipografiei ,,Treira” din Oradea, alături de o persoană desemnată pentru a ne fi ghid din cadrul instituției. Pe lângă informațiile tehnice din diferite secțiuni, de exemplu secția de ambalaje care are ca tehnici preponderent utilizate tehnica laminării sau tehnica imprimării în relief (embosare),  copiii își vor însuși o serie de norme moral-civice utile integrării în societate.

De ce organizăm o astfel de vizită? Această vizită are menirea de a-i învăța pe copii modul în care trebuie să ne comportăm într-o instituție sau în alte contexte ale vieții cotidiene, dar și de a aprecia munca pe care o depun oamenii în domeniul în care activează. Totodată, oferta primită din partea acestui partener educațional prin care li se oferă copiilor posibilitatea de a face voluntariat în cadrul instituției este un alt obiectiv atins al vizitei.  În urma acesteia, copiii vor deveni cetățeni activi și implicați, capabili să își mobilizeze colegii pentru a aduce îmbunătățiri în viață, școală și în comunitatea lor.

VINERI: Competență vizată: 3.2. Participarea la acțiuni în grupuri mici, prin asumarea de drepturi și îndatoriri.

Ca activitate propusă pentru ultima zi din cadrul săptămânii civice,  este aceea intitulată ,,Am votat și-am câștigat!”, desfășurată în curtea școlii.

Cum se va desfăşura? În curtea șccolii, elevii clasei a III-a își vor exprima acordul sau dezacordul cu privire la două aspecte importante ce vizează: opționalul pe care și-l doresc a-l parcurge în clasa a IV-a, dar și activitatea extrașcolară pe care o vor desfășura în timpul sau la finalul fiecărui anotimp. Curtea școlii va fi special amenajată pentru a fi cât mai asemănătoare cu realitatea pe care o vor întâlni în calitate de adulți mai târziu în secțiile de votare. Urnele, cabinele și buletinele de vot, dar și ștampilele vor fi confecționate în prealabilde către elevi și învățătoare. Opțiunile pe care elevul le poate alege din buletinul de vot vor fi adăugate prin votul în unanimitate; familiarizându-se astfel și cu acest concept. 

De ce organizăm o astfel de activitate? Ținta pe care această activitate și-a propus să o atingă este aceea de a-i forma micului cetățean responsabilitatea moral-civică necesară vieții de adult. A fi cetățean înseamnă să-ți cunoaști atât drepturile cât și îndatoririle, iar acest lucru începe cu votul fiecăruia dintre noi. Fiind pus într-o situație de viață reală, în care este nevoit să ia o decizie, el conștientizează acum rolul pe care îl are în cadrul grupului, iar mai târziu rolul pe care îl va avea în societate.   

În concluzie, considerăm că aceste activităţi pe care le-am propus a fi desfăşurate cu copiii de clasa a III-a  pe perioada ,,Săptămânii civice” nu fac altceva decât să-i ajute pe elevi să devină adulţii implicaţi, devotaţi şi responsabili de mâine, care vor schimba în bine lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *