Ancuța Bozga
Toți copiii iubesc cărțile cu clapete… suspansul ascuns în spatele lor le dă o stare de bine. Sunt captivante. Mai este încă un motiv: sunt de actualitate. Am observat că aspectul kinestezic este important și el atunci când explorezi. Parcă ai săpa în nisip și ai găsi comori… Anul trecut, fiind în plină pandemie am comandat online mai multe cărți de acest gen pentru că sunt practice, atractive, au un text simplu, stârnesc curiozitatea și sunt potrivite vârstei și dezvoltării copiilor mei.

Cartea „Să avem grijă de planeta noastră” este tipărită de editura Univers Enciclopedic Gold. Titlul original este „Lift-the flap. Looking after our Planet” publicată de Usborne Publishing și este tradusă în limba română de Cristian Muică.
Text– Katie Daynes.
Design: Laura Wood, Zoe Wray li Caroline Ryder.
Este o carte copertată integral, cu un design deosebit și conține 16 pagini care merită tot interesul nostru și al fiecărui elev. Tema cărții este de mare actualitate și poate servi ca material didactic atât profesorilor cât și elevilor din ciclul primar dar și gimnazial pentru că abordează idei practice și acțiuni pozitive pentru protecția planetei, care puse în aplicare, pe termen lung ne poate schimba viitorul.
M-a impresionat textul simplu și impactul vizual pe care acest tip de carte îl creează. Consider că pentru a învăța avem nevoie de reprezentarea imaginilor în mintea noastră. De multe ori imaginile spun mai mult decât cuvintele!
De exemplu această imagine :

Ce îmi place cel mai mult la această carte ? Că fiecare pagină are o bulină roșie pe care scrie: „Cum poți TU să ajuți?” iar sub această bulină găsești sugestii, comportamente și acțiuni pozitive pe care le poți face în diverse situații pentru a proteja planeta – singura noastră casă!
Ultimele două pagini conțin un rezumat, un „plan de acțiune” menit să motiveze cititorul să își formeze noi deprinderi de viață, noi idei salvatoare pentru un viitor mai ”verde” și o viață civilizată.
„Gândește-te că fiecare acțiune ar fi ca aruncarea unei pietricele într-un lac mare. Piatra poate să facă apa să clipocească doar puțin, dar undele pe care le produce ajung departe.” (pagina 15)
Recomand cu căldură achiziția acestei cărți! Merită adăugată în biblioteca personală!
Din aceeași serie face parte și cartea Întrebări și răspunsuri despre reciclare și deșeuri (Usborne)
Bibliografie
https://www.universenciclopedic.ro/sa-avem-grija-de-planeta-noastra-usborne