„Secretul lui Milton” – Eckhart Tolle (recenzie)

Ștefania Chirița

Eckhart Tolle s-a născut în anul 1948, pe data de 16 februarie în Germania sub numele de Ulrich Leonard Tolle. La vârsta de 19 ani decide să se mute la Londra unde începe să predea  limba germană și spaniolă, apoi să devină scriitor.

Am ales să vorbesc despre această carte, ,,Secretul lui Milton”, deoarece este una dintre cele mai interesante cărți pe care i-am cumpărat-o nepotului meu, în vârstă de 8 ani. Într-o zi, mergând după el la școală, mi-a povestit despre situația unui coleg din clasă, care are un randament școlar mai scăzut și despre cum aproape toți colegii au râs de el datorită notelor mici primite zi de zi la școală. Auzind această situație l-am întrebat dacă a citit cartea pe care i-am dăruit-o. A zis ca nu, așa că după ce am ajuns acasă, ne-am pus să citim cartea.

Toată acțiunea se centrează în jurul unui băiețel:  ,,Milton era un băiat isteț și vesel, care iubea viața. Își iubea mama și tatăl și frumoasa lor casă. O iubea și pe pisicuța Snuggles”. Începutul acestei cărți și chiar imaginile ilustrate în carte ne prezintă viața unui copil fericit cu o viață normală. Timpul petrecut în pauze cu copiii, cu doamna învățătoare și chiar ieșirile la cofetărie ne prezintă că viața lui Milton chiar este frumoasă, până când un băiat obraznic dintr-o clasă mai mare, pe nume Carter, îi spulberă toată această fericire. „Ce nume e ăsta, Milton? Ciudatule!”  La această întâmplare asistase chiar și doamna învățătoare care îl trimisese apoi pe Carter în clasa lui, însă lui Milton i se instalase frica în momentul în care Carter i-a spus „Te prin eu data viitoare!”. Pentru Milton nimic nu mai era la fel deoarece se gândea tot timpul la acea amenințare.

Datorită acestei întâmplări, nepotul meu  a început să se pună în viața personajului principal, neînțelegând de ce Carter este atât de rău. Nu-l înțelegea nici pe Milton de ce nu le-a povestit părinților întâmplarea din acea zi de la școală. Nopțile lui Milton erau foarte agitate din cauza faptului că se gândea obsesiv la Carter, nu știa cum să-l evite până când într-o dimineață pisicuța Snuggles a venit acasă bătută. Milton i-a bandajat rănile și a ținut-o în brațe. Acesta nu înțelegea cum de Snuggles, chiar dacă a fost rănită, acum este liniștită. Bunicul i-a explicat că animalele trăiesc în prezent și consideră că și oamenii ar trebui să trăiască în funcție de același principiu, iar Milton i-a povestit bunicului cele întâmplate la școală.

Mai multe nu aș dori să dezvălui despre această carte, vă las pe voi să-i descoperiți ,,Secretul lui Milton” Consider că ar trebui citită de cât mai mulți copii, fiind o carte care te învăță și îți insuflă o sumedenie de calități cum ar fi: acceptarea, încrederea, empatia, bunătatea, etc. Încă un motiv în plus pentru care consider că ora de Educație civică este foarte importantă de implementat în fiecare clasă este acela că trăim într-o epocă în care nu mai ținem cont de sentimentele si de valorile morale ale indivizilor.

Bibliografie: Tolle E., Friedman R.S.(2008). Secretul lui Milton. București. Editura: Curtea Veche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *