Calendarul zilei. 20 mai în istorie.

Denisa Rus (studentă, anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Fiecare zi are o anumită semnificație, diferitele zile căpătând câte o însemnătate aparte prin prisma evenimentelor petrecute care au schimbat cursul istoriei. În cele ce urmează, vă invit să descoperim împreună câteva dintre cele mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în data de 20 mai.

Evenimente importante

20 mai 1940  – Auschwitz I

Inițial fost lagăr pentru muncitorii din Primul Război Mondial, Auschwitz I devine de la 20 mai 1940 lagărul principal de concentrare a evreilor odată cu intrarea primilor 30 de prizonieri. Supranumiți „criminalii de carieră”, având rolul de funcționari, acest grup a instaurat groaza în lagărul care avea să fie destinația finală a multor evrei. Bruno Brodniewitsch a fost primul prizonier (primind numărul de serie 1), a devenit Lagerältester (bătrânul taberei) iar celorlalți li s-au acordat funcții precum kapo și supraveghetor de bloc.

20 mai 1990  – Primul vot spre libertate!

Cu mai bine de 30 de ani, în România aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare libere, desfășurate în urma Marii Revoluții care a dus la căderea regimului comunist. Momentul electoral a avut o însemnătate aparte, făcând trecerea de la regimul comunist la cel democrat, românii acordând un prim vot libertății prin alegerea celui care avea să fie primul președinte al unei Românii libere – Ion Iliescu.

Știai că … ?

20 mai 1873 – Blue Jeans pentru totdeauna!

Deși pare incredibil, chiar imposibil de imaginat, blugii nu au făcut parte dintotdeauna din viața de zi cu zi a oamenilor. Epoca vestiților pantaloni blue jeans începe abia la data de 20 mai 1873, când comerciantul Levi Strauss alături de croitorul Jacob Davis obțin din partea Oficiului pentru Brevete și Mărci al Statelor Unite patentul nr. 139 121. Inițial concepuți ca pantaloni de lucru pentru minerii și crescătorii de vite din Vestul mai mult sau mai puțin sălbatic, blugii cu nituri – sau blue jeans, conform denumirii originale – au ajuns să fie un element vestimentar universal valabil. Fie că vorbim despre ținute sport sau elegante, oriunde sau oricând, cu o pereche de blue jeans nu dăm greș nicicând!

Fotografie de Andre Moura pe Pexels.com

Muzică

20 mai 1983 – Hitul „Every breath you take”

Binecunoscuta piesă a trupei The Police, a fost lansată pe 20 mai 1983 și s-a bucurat de un succes nebănuit. Piesa a urcat rapid în topuri, ajungând pe locul 1 în Hot 100, ocupând cel mai înalt loc timp de opt săptămâni consecutiv. Billboard a declarat „Every Breath You Take” drept cea mai cunoscută melodie a anului 1983, al cărei succes răsună și în zilele noastre.

Personalități

20 mai 1506  – Ultima expediție a lui Cristofor Columb

În încercarea sa de a descoperi o nouă rută spre Asia, exploratorul european Cristofor Columb descoperă întâmplător un nou continent – America. Șirul călătoriilor exploratorului italian se încheie însă în Valladolid, Spania, la 20 mai 1506. Fiecare călătorie parcursă îl va aduce în cele din urmă pe exploratorul înalt și pistruiat tot mai aproape de declinul final.

Ziua mondială

20 mai – Ziua mondială a albinelor

An de an, ziua mondială a albinelor este marcată pentru a reaminti importanța acestora cât și pentru a atrage atenția asupra necesității de a proteja albinele și implicit întreaga specie polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773), un pionier și un expert al apiculturii moderne.

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Zâmbetul zilei!

20 mai 1899 – Permisul la control! Scuzați, adică… averea!

Ziua de 20 mai 1899 a rămas în istorie datorită unui fapt nemaîntâlnit până la acea vreme – Jacob German, un taximetrist newyorkez, a fost primul șofer sancționat pentru depășirea vitezei legale. Taximetristul a fost prins rulând imprudent cu impresionanta viteză de 20 km/h, în condițiile în care viteza maximă admisă era de 12 km/h. Viteza colosală nu a fost însă înregistrată printr-un procedeu exact, ci doar aproximată de către un polițist. La acea vreme, permisele sau taloanele nu erau reținute, acestea fiind, de altfel, introduse abia doi ani mai târziu, însă averea, da! Grăbitul șofer a fost amendat cu 150$, o sumă extrem de mare la acea vreme și cu o scurtă perioadă de detenție care l-a determinat pe vitezomanul taximetrist să calce mai ușor pedala de accelerație.

Bibliografie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *