Sărbătorile săptămânii 8-15 mai

Mariana Solomon, Vivien Szabo, Melissa Bot

Dacă privim un calendar în care apar notate toate sărbătorile care sunt recunoscute la nivel internațional, vom vedea o mulțime de sărbători care sunt destinate anumitor boli, vicii, obiecte, animale sau plante, părți din lume sau întregi lumii, anumitor genuri de filme, femeilor, bărbaților și copiilor mici sau mari de pe tot cuprinsul globului, relații interumane, meserii etc.. Dintre ele multe nici nu ne-am gândit că chiar există sunt uluitoare, dar denumesc cu toate o realitate a lumii în care trăim sau ne amintesc de greșeli din trecutul nostru pe care nu trebuie să le mai repetăm vreodată din motive evidente.

Din acest număr imens de sărbători care mai da care mai interesante și mai nepomenite, în luna mai sărbătorim un număr de 22 de sărbători dintre care noi vom prezenta pe cele din intervalul de 8-15 mai.

9 MAI-ZIUA EUROPEI

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman” nume preluat de la cel care a creat această declarație, Robert Schuman fostul ministru de externe francez, în anul 1950 ca act constitutiv al „Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului” uniune economică între fuziunea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea „Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului” la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Cum a fost aleasă Ziua Europei ?

Inițiativa, promovată și adoptată la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, avea un scop bine fundamentat. O colaborare strânsă a industriilor europene putea să ducă la evitarea unor potențiale conflicte militare pe continent.

De altfel, Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, a urmărit exact acest aspect.

Așadar, la 5 mai este sărbătorit Consiliul Europei și pe 9 mai este celebrată Uniunea Europeană.

Sărbătoare oficială în Europa

Ziua de 9 mai – Ziua Europei a fost declarată sărbătoare oficială de Parlamentul European, în toamna anului 2008.

Ziua Europei este considerată un simbol european care promovează unitatea și pacea, în rândul cetățenilor Uniunii și nu numai.

8 MAI – ZIUA MONDIALĂ A CRUCII ROȘII ȘI SEMILUNII ROȘII.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat, în 1859, ziua de 8 mai drept Ziua mondială a Crucii Roșii.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime. La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniții. Vorbele sale” Siamo tutti fratelli” (suntem cu toții frați) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici și compatrioți, conform www.crucearosie.ro.

În 1862, Henry Dunant scria cartea „O amintire de la Solferino”, o pledoarie pentru umanitate, în care a atras atenția lumii asupra necesității de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc. Datorită acestei cărți, Henry Dunant a reușit să transmită ideile sale în rândul guvernanților europeni și al oamenilor influenți de la acea vreme.                       Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a auto-intitulat Comitetul Internațional pentru Ajutorarea Răniților și care, în 1876, urma să devină Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

12 șefi de stat au semnat atunci prima Convenție de la Geneva. Tot atunci a fost adoptată și emblema unei cruci roșii pe fundal alb (inversul steagului Elveției, cu cruce albă pe fond roșu), cu scopul de a conferi statut neutru celor care asistau răniții și, astfel, de a asigura protecția acestora pe câmpul de luptă.

Semiluna Roșie a fost adoptată în Convenția din 1929.

Având în vedere că există țări în care nici crucea roșie, nici semiluna roșie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populația locală, în 2005, statele au adoptat un nou simbol de protecție — Cristalul (rombul) Roșu.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este cunoscută în întreaga lume ca o organizație de ajutor umanitar, reunind peste 128.000.000 de membri, ce acționează consecvent în vederea prevenirii și alinării suferințelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre și calamități naturale sau sociale.

În prezent, folosirea emblemei este guvernată de ”Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce roșie și semilună roșie de către Societățile Naționale”. Acest regulament, adoptat la Budapesta, în noiembrie 1991, a intrat în vigoare în 1992.

Ea cuprinde Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie din 188 de state, precum și două instituții internaționale cu sediul la Geneva: Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) — creat în 1863 — și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (Liga) — creată în 1919. Fiecare din aceste trei părți componente are activități și roluri specifice, bine stabilite. Ceea ce le unește sunt principiile fundamentale ale Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie și acțiunea comună în spiritul umanismului.

12 MAI -ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ASISTENȚILOR MEDICALI

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974, este celebrată în fiecare an pe 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (1820), ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale. Ea  a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860).  A realizat astfel primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN) a celebrat pentru prima dată Ziua internaţională a asistenţilor medicali în anul 1965, potrivit site-ului nursingworld.org.

15 MAI -ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FAMILIEI

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe data de 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an. Începând cu 1995, la propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua Familiei Române.

Această zi a fost instituită pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă familiile la nivel mondial și de a crește cunoașterea proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. Obiectivul principal al acestei zile fiind acela de a sublinia importanta familiilor în societate şi de a promova valorile familiei – egalitatea, împărțirea responsabilităților casnice, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, copiilor și a persoanelor vârstnice.

Simbolul pentru Ziua Internaţională a Familiei constă într-un cerc verde ce conține o imagine cu roșu. Aceste elemente desenate simplu reprezintă simboluri pentru o inimă şi o casă. Semnificația: familia reprezintă centrul societății care oferă stabilitate şi susținere pentru oamenii de toate vârstele.

Ca mod de a sărbători această zi, activitățile, fie ele cât de simple, făcute cu familia sunt o idee excelentă deoarece fac relația dintre membrii mai puternică și mai sănătoasă, Ziua Familiei, fiind, o mare oportunitate pentru oameni de a petrece timp cu familiile lor. Sugestii: drumeții și exursii, picnic la iarbă verde, camping, jucarea de diverse jocuri, plimbări în parc etc.

Bibliografie

Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii – Jurnal Spiritual

8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Mesajul din partea Crucii Roșii Române – Ziarul Unirea

9 mai este ziua Europei. Care este semnificaţia istorică a acestei zile (click.ro)

12 mai – Ziua internaţională a asistenţilor medicali | AGERPRES • Actualizează lumea.

12 mai, Ziua internațională a asistenților medicali – Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene (zi-de-zi.ro)

https://dgaspc-cl.ro/comunicate-de-presa/1403-15-mai-ziua-internationala-a-familiei
https://www.agerpres.ro/documentare/2020/05/15/ziua-internationala-a-familiilor–505087
https://www.libertatea.ro/lifestyle/15-mai-ziua-internationala-a-familiei-4126526

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *