Vizită la Moneasa

Flavia Bortiș & Mădălina Bîlc

„Toți copiii au nevoie de natură. Nu doar cei ai căror părinți apreciază natura. Nu doar cei dintr-o anumită clasă socială, cultură sau cu un anume set de abilități. Toți copiii.” Richard Louv

Pentru că trăim într-o lume a tehnologiei, mulți dintre copii nu reușesc să cunoască cu adevărat frumusețile naturii, ei neștiind, de fapt, că natura este mediul din care provenim și în care ar trebui să ne dezvoltăm, cât nici de efectele benefice pe care aceasta le poate avea asupra psihicului și fizicului nostru.

Darurile naturii asupra copiilor sunt multiple. Raportându-ne la ceea ce se află în jurul nostru, putem spune că mama natură le conferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta abilități pe care, în niște spații închise, ei nu ar avea condițiile propice pentru a le dezvolta la un potențial maxim. Dintre acestea putem aminti:

●dezvoltarea multisenzorială,

●reducerea stărilor de anxietate sau depresie,

●îmbunătățirea stimei de sine,

●ameliorarea simptomelor copiilor cu ADHD ori chiar dispariția acestuia sau scăderea intensității, precum și 

●scăderea riscului de miopie în rândul celor mici. 

În ceea ce privește normele morale și comportamentele moral-civice, după părerea noastră, afirmăm că acestea se pot modela sau perfecționa, mai ușor, în prezența unui grup care are în vedere acest scop. Un bun exemplu ar fi participarea în cadrul unei tabere. În acest context, încă de la început se pot stabili reguli prin care să se traseze crearea unei conviețuiri mai bune, de pe urma căreia: 

●să salute respectuos pe toată lumea, 

●să fie punctuali la desfășurarea activităților, 

●să fie ordonați, cuminți, cât și să se poată descurca în privința igienei personale, dar și 

●să spună adevărul, fiind întotdeauna integri. 

De asemenea, copiii pot lega prietenii, dezvoltându-și abilitățile sociale, antrenându-și astfel răbdarea, încrederea în forțele proprii, spiritul de echipă, solidaritatea, curajul, învățând să lucreze în echipă, participând și la activități unde să își antrenează și abilitățile fizice pentru a trăi cu stil de viață sănătos.

Din perspectiva noastră, un astfel de loc ar fi  tabăra din Stațiunea Moneasa. Eaeste potrivită  datorită dotărilor de care aceasta beneficiază. Aici putem enumera: piscina, terenul de fotbal, terenul de volei , părculețul recreativ, cantina, sala de întâlniri etc.

Moneasa este o locație potrivită pentru ieșirile cu cei mici, aici existând diverse locații unde copiii pot descoperi ce este o peșteră, ce sunt și cum arată nuferii, cum arată o carieră de marmură, dar, totodată, pot învață cum să planteze copaci, pot învață despre anumite animale/păsări din pădure, unele specifice zonei, însă pe lângă acestea, se mai regăsesc și puncte turistice ca Punctul de belvedere, Cuptorul de topit fier, izvoare cu ape termale, Muzeul satului, Statuia lui Gheorghe Groza etc.  

Haideți să vedem și câteva poze si videoclipuri:

Muzeul satului:

https://www.facebook.com/106679347850649/posts/370564651462116

Parcul din centrul stațiunii:

Lacul cu nuferi:

Grota ursului:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *