Anca Petrea (Ungur)
Am ales această carte deoarece m-a atras titlul acesteia, ”Baiatul Miliardar”. În era vitezei, într-o lume plină de tehnologie am fost curioasă să văd cum conturează autorul, David Walliams, lumea copiilor. Mai mult decât atât, pentru ora de educație civică mi se pare un subiect delicat ce trebuie abordat în primul rând cu elevii și poate chiar și cu părinții la o oră de consiliere. Nu că toată lumea ar fi miliardară, dar am regăsit în poveste câteva exemple din trecutul personal.

În primul rând, este o carte plină de umor, de întâmplari hazlii și pur și simplu autorul te face să-ți dorești să vezi ce mai urmează și ce se întâmplă până la final. Am descoperit citind această carte că face parte dintr-o colecție de mai multe carți, toate cu un titlu sugestiv ce te îndeamnă la lectură: ”Bunicuța hoțomană”, ”Domnul Sconcs”, ”Mătușica îngrozitoare”, ”Băiatul cu rochie”.
Așa cum sugerează și titlul, ”Baiatul Miliardar” ne dezvăluie povestea unui puști pe numele său Joe Bostan. Acesta avea tot ce-și putea dori si imagina cineva vreodată. Definiția luxului, a opulenței și a superficialității se împletesc într-o comedie ”dramatică” cu un final fericit pe tot parcursul lecturii.
Într-o lume în care ”banii vorbesc” autorul descrie într-un limbaj colorat cum atunci când ai totul, poți să nu ai nimic, iar cel mai important lucru este în final dragostea și prietenia. Iar banii nu pot cumpăra asta.
Pe scurt, Joe Bostan, personajul principal al cărții este un băiat de doisprezece ani care este „ridicol, absurd de bogat”. Tatăl lui este proprietarul companiei „Dos Proaspăt”. El vinde hârtie igienică umedă pe o parte şi uscată pe cealaltă (invenție proprie). Are tot ce-și poate dori, însă băiatului îi lipseşte un singur lucru: un prieten. Colegii l-au poreclit „Funduleanu” sau „Hârtie de Budă”. Atunci cănd firma tatălui său dă faliment, știrea apare în toate ziarele: „MILIARDARUL BOSTAN RUINAT, titra The Daily Telegraph; DOS PROASPĂT E DĂUNĂTOARE PENTRU FUNDURI! exclama Daily Express; AVEŢI FUNDUL PURPURIU? întreba The Guardian; REGINA ARE FUND DE BABUIN, pretindea Daily Mail.” (pag. 191-192).
Joe și tatăl său pierd absolut totul. Iar atunci când Joe poate să păstreze un singur lucru din casă, acesta alege o rachetă facută din suluri de hârtie igienică de tatăl său. Aceasta îi amintea de vremea când erau săraci și nu-și permitea să-i cumpere jucării sau alte cadouri de ziua lui, în schimb petreceau timp împreună și-i confecționa jucarii din suluri de hârtie igienică de la fabrica unde lucra ca muncitor la bandă.
În opinia mea, cel mai haios paragraf este cel despre Regina Elisabeta a II-a: „Fundul reginei a rămas purpuriu. L-a arătat tuturor supuşilor când şi-a ţinut discursul anual către naţiune din ziua de Crăciun, numindu-l anus horribilis.” (pag. 205)
La început Joe e un băieţel răsfăţat care se gândeşte numai la bani şi cadouri. Însă tot el este cel care realizează că a făcut multe greşeli. În final pierde o avere întreagă, dar câştigă ceva mult mai valoros: o familie.
Sunt convinsă că atât cei mici cât și cei mari vor iubi povestea lui Joe Bostan și vor îndrăgi relația pe care băiețelul o are cu tatăl său și cum luptă pentru prietenia sa cu Bob. Autorul a scris accentuând unele cuvinte, a repetat pe pagini întregi altele, făcând astfel povestea lui Joe extraordinară.
Fiecare elev și părinte ar trebui să citească „Băiatul Miliardar”! Sunt ferm convinsă că nu vor lăsa cartea din mână odată ce vor citi primele pagini. E o poveste plină de aventuri despre cum vede un copil viața atunci când nu are prieteni și care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă parinții pentru a fi alături de copiii lor. Nu banii sunt totul în viață. Un copil are nevoie de familie, de prieteni, de educație.
Bibliografie:
1) Walliams , D., (2013), Băiatul Miliardar, București, Editura Arthur
2) http://teodoraleon.blogspot.com/2014/06/despre-baiatul-miliardar-de-david.html