Emilia Nagy
“Niciun om de pe pământ nu este mai ființă umană decât altul, suntem toți egali, dar nu identici”. Ai dreptul să fii diferit!
Andrei este foarte curios să afle cât mai multe lucruri noi. Cărțile îi sunt buni prieteni. La întâlnirile de familie, își găsește întotdeauna un partner de discuție.
-Unchiule, știi că pe planeta Pământ trăiesc peste șapte miliarde de oameni?
-Sigur că știu! Dar tu știi că populația globului este în creșter? La fiecare 5 zile, se mai naște un milion de persoane!
– Mulțumesc pentru informație! Mai știu și că aceste persoane vorbesc foarte multe limbi. Chineza, engleza și spaniola sunt limbile vorbite de cel mai mare număr de oameni!
– Ești grozav! exclamă unchiul. Dar ce crezi despre oameni care sunt altfel decât noi?
– Unchiule, oameni de pe planeta Pământ se deosăbesc între ei după înfățișare, după limba pe care o vorbesc, după obiceiurile și credințele lor. Dar știi ce am observat? Și noi, în familia noastră, suntem diferiți. Eu și mama avem pielea măslinie și părul creț, iar Andra și tata sunt blonzi și au ochii albaștri. Mie și ție ne plac curiozitățile din diferite domenii, iar Andra și mama citesc cărți cu povești. Mătușa Lili folosește un aparat auditiv ca să poată auzi, iar noi, nepoții, suntem alergici la alune! Nici măcar nu avem același desert preferat! Dar toți suntem veseli, iubim animalele și ne place să mergem la munte! Cred că fiecare dintre noi este valoros prin ceea ce este el! Mă bucur că suntem și asemănători, dar și diferiți!
– Nu uita că ești unic, spuse unchiul zâmbind. Și ar mai fi ceva: chiar dacă suntem diferiți, toți avem același drepturi!
Într-o lume marcată de conflicte, readucerea în atenția tuturor, dar mai ales a copiilor, a sensului unor cuvinte – toleranță, înțelegere, ajutor, egalitate – poate reprezenta primul pas spre schimbare. Mediul școlar trebuie să-l ajută pe copil să se adapteze mai bine lumii. Școala trebuie să-l are misiunea de a permite fiecărui copil să crească, să permite copiilor să învețe să trăiască împreună, unii cu alții, cu persoane diferite. Eu consider că mai ales în zilele noastre egalitatea sau diferenția între oameni sunt teme foarte importante. Ca și cadre didactice (viitoare cadre didactice) avem un rol fundamental ca să-i învățăm pe copii să se respecte unii pe alții. Faptul că suntem diferite nu înseamnă că nu avem același drepturi. Mai ales că datorită acestor diferențieri suntem unici și speciali.
Copii trebuie să învețe că oamenii se diferențiază unii de alții în funcție de mai multe aspecte (așa cum descrie povestea). Unele persoane au nevoi speciale, ca urmare a unor dizabilități. Nu există două persoane identice, dar toate se bucură de același drepturi.
Trebuie să-l învățăm pe copii următorul principiu: „A avea curajul de a fi diferit înseamnă să-ți trăiești viața în felul tău unic, tocmai pentru că ești unic.”
Chiar dacă suntem albi sau negri, creștini sau musulmani, cu toți suntem egali în drepturi.
“– Nu uita că ești unic, spuse unchiul zâmbind. Și ar mai fi ceva: chiar dacă suntem diferiți, toți avem același drepturi!”
“Nu toţi avem acelaşi talent, dar toţi ar trebui să avem şanse egale pentru a ne dezvolta propriul talent.” (John F. Kennedy)