Campanie anti-discriminare ,,Suntem diferiți, dar egali”
Mălina Suciu
Discriminarea este ,,acțiunea prin care o persoană este tratată nedrept din cauza unor atitudini bazate pe prejudecăți. Prejudecata este credința, în timp ce discriminarea este acțiunea (prejudecata manifestată)” (Șandru, n.d., p. 7).
Am ales să vorbesc despre această temă, și anume discriminarea, deoarece, din păcate, aceasta încă se practică în rândul elevilor. În învățământul primar și gimnazial am asistat la acte de discriminare, atât din partea colegilor față de alți colegi care aveau o situație defavorizată, cât și din partea cadrelor didactice față de acești elevi. Amintindu-mi de aceste experiențe și totodată de efectele produse de această acțiune, m-a făcut să mă gândesc la anumite situații în care, probabil fără să realizez, am apelat și eu la discriminare, fapt de care nu sunt mândră și pe care doresc să-l elimin complet din ceea ce reprezint eu ca om.
Îmi doresc ca viitor cadru didactic să le ofer elevilor șanse egale în educație și să nu practic sub nicio formă această acțiune, dar mai presus de orice, îmi doresc să-i ghidez pe elevi spre a realiza că fiecare dintre noi suntem speciali, chiar dacă nu suntem de aceeași etnie, aceeași naționalitate, nu avem același statut social etc.
Albert Einstein spunea că: ,,Valoarea unui om rezidă în ceea ce dă el, și nu în ceea ce e capabil să primească.” Acest citat transmite faptul că, ceea ce oferi îți cristalizează valoarea, nu ceea ce primești.
Așa cum am menționat și anterior, actele discriminatorii sunt des întâlnite în rândul elevilor, iar pentru a le putea stopa trebuie să acționăm timpuriu. În consecință, pentru a putea dezbate această temă, voi organiza împreună cu elevii din clasa mea o campanie anti- discriminare. Această campanie se va numi ,,Suntem diferiți, dar egali” și se va desfășura pe parcursul mai multor săptămâni, în cadrul orelor de Educație civică, alocându-i un interval de timp la finalul orei.

La derularea acestei campanii va participa și Discriminărel. Discriminărel este un pisoi negru care le va povesti elevilor câteva experiențe personale legate de această temă.
- În prima oră, le voi transmite elevilor câteva informații despre derularea acestei campanii și îl voi prezenta pe invitatul nostru special, Discriminărel. Pisoiul Discriminărel îi întreabă pe copii dacă știu de ce se numește așa. Acesta le spune copiilor că se numește așa, deoarece a săvârșit acte discriminatorii față de tovarășii lui, dar le mai spune că și el a fost discriminat la rândul lui de un grup de pisoi galbeni, deoarece blănița lui are culoarea neagră și aceștia nu voiau să-l primească în grupul lor. Discriminărel îi va întreba pe copii dacă au exclus vreodată pe cineva din grupul lor din diferite motive.
- În a doua oră vom viziona un filmuleț, urmând să discutăm despre discriminare și să prezentăm situații concrete în care s-a manifestat această acțiune.
- În a treia oră vom discuta despre egalitate. În urma acestei discuții, elevii vor înțelege că, deși suntem diferiți, nu suntem de aceeași etnie, avem o situație financiară scăzută, prezentăm o anumită dizabilitate etc., avem drepturi egale și suntem cu toții speciali.
- În a patra oră vom discuta despre efectele pe care le produce această acțiune asupra celui discriminat. Discriminărel le va povesti copiilor cât de trist a fost atunci când a fost exclus din grupul pisoilor galbeni din cauza faptului că el este un pisoi negru. Câțiva elevi vorbesc despre diferite momente în care au fost excluși și despre sentimentele pe care le-au trăit.
- În a cincea oră, le voi cere elevilor să realizeze un poster prin care să-i convingă și pe ceilalți să renunțe la practicarea actelor discriminatorii. Elevii vor începe să lucreze în clasă, sub îndrumarea mea și vor continua acasă.
- În a șasea oră, fiecare elev va prezenta posterul pe care l-a realizat. La această prezentare vor participa și părinții. Posterele vor fi afișate în spațiul amenajat acestei campanii. Campania se va încheia prin câteva cuvinte pe care le voi adresa, atât copiilor, cât și părinților despre cât este de important să ne respectăm unii pe alții și să ne acceptăm așa cum suntem, indiferent de etnie, de situația financiară etc. Consider că această campanie anti-discriminare este potrivită pentru disciplina Educație civică, scopul fundamental al acesteia fiind stoparea actelor discriminatorii din rândul elevilor, prin conștientizarea de către aceștia a faptului că, deși suntem diferiți, suntem egali, precum și a efectelor dăunătoare ale acestei acțiuni asupra celor în cauză.