Andreea Măluțan
Cornelius Walker este personajul principal din viziunea lui Ed Perkins, regizorul documentarului „Black sheep”.
Deoarece Cornelius a avut de-a face cu o durere cumplită în copilăria lui, s-a gândit să transmită mai departe această poveste pentru ca noi să putem evita situațiile similare cu a acestuia. Nu i-a fost ușor lui Cornelius să ne lase să îi vedem durerea din adâncul sufletului său, dar a reușit să se stăpânească în fața camerei și să își adune curajul necesar pentru a ne povesti despre cât de importantă este iubirea părinților în viața lui și despre „educația” pe care a primit-o de pe străzi. Problema cu care se confruntă societatea în care trăim și pe care nu o poate stăpâni este puterea anturajului. Cornelius este cel care ne poate dezvălui câteva fragmente din spatele cortinei a ceea ce înseamnă „puterea anturajului”. Dacă îl ascultăm cu atenție putem vedea în ochii lui cât de greu este să schimbi ceva din ce ai fost învățat încă de mic copil. La cei 10 ani ai lui, nu a putut rezista forței exterioare și a căzut pradă tentației.
Ceea ce putem învăța din experiența lui de viață este că deși noi luptăm zi de zi împotriva rasismului, există momente în care chiar și noi picăm în plasa societății care judecă, discriminează și de cele mai multe ori abuzează diferiți oameni, oameni care poate nu se încadrează în anumite tipare. De cele mai multe ori, persoanele care sunt vizate și totodată care vizează sunt elevii. Pentru a veni în ajutorul lor, avem nevoie de un instrument, mai precis educația civică, unde suntem învățați cum să fim mai buni, cum să iubim pe cel de lângă noi, cum să fim respectoși și cel mai important lucrul, după părerea mea, cum să acceptăm chiar și pe acele persoane care nu au nimic în comun cu noi. Ca prim exemplu putem să îl luăm pe cel a lui Ed Perkins, care a reușit să ecranizeze un documentar despre partea „întunecată” a omenirii, cea care mereu e ferită de lumina reflectoarelor, dar este cea reală, cu care se confruntă marea majoritate a elevilor în școli. Atât Ed Perkins, cât și Cornelius Walker, au vrut să tragă un semnal de alarmă în ceea ce înseamnă educația necesară unui copil. Dragostea de la părinți și anturajul sunt unele dintre cele mai mari probleme întâlnite de aceștia, iar dacă nu au un ajutor din partea părinților sau învățătorilor, nu vor ști cum să gestioneze furia acumulată, iar aceasta poate să se manifeste acolo unde ei se cred acceptați și iubiți.
În încheiere, aș vrea să vă îndemn pe fiecare dintre cei care citiți acest articol, dacă cunoașteți pe cineva sau poate chiar voi ați fost în una din situațiile amintite mai sus, să vizionați acest documentar și să nu uitați: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”