Imaginea societății contemporane asupra solidarității

Georgiana Larisa Rus

Persoana reprezintă baza educației civice, care este compusă din mai multe valori morale. Tot ce se întâmplă în jurul nostru,  fie că este bun sau mai puțin bun, se datorează ființei umane. Cele mai multe acțiuni ale omului sunt făcute din răutate sau chiar se ajunge la ignoranță față de cei de lângă noi. De foarte multe ori în viață trecem pe lângă suferința și durerea unui om ca și cum el nu ar exista. Aceste gesturi vin din rea-voință, însă există în sufletele noastre acel ceva numit solidaritate de care ar trebui să dăm dovadă.

Solidaritatea este o valoare morală foarte importantă pentru societate, care se caracterizează prin unitate, înfrățire, prin colaborarea reciprocă între oameni, care ne permite fără îndoială, să depășim cele mai groaznice dezastre, cum ar fi războaie, boli, etc. Din nefericire, chiar în prezent trecem prin astfel de situații grele și aici s-a putut observa solidaritatea românilor cu privire la durerea celor aflați în necaz. Românii au fost solidari cu ucrainienii oferindu-le adăpost, alimente, haine, toate cele necesare, iar copiii au fost prezenți unor astfel de situații și au putut vedea  în jurul lor foarte multe acte de solidaritate.

Solidaritatea trebuie să fie un act gratuit. În momentul în care ajuți sau asculți problema cuiva, o faci pentru că așa este omenesc, nu pentru că aștepți ceva în schimb.

Este importantă promovarea solidarității încă din copilărie, deoarece poate fi văzută ca baza altor valori umane (sprijin, respect, toleranță, ajutor) care reușesc să dezvolte relații de prietenie, familie, sociale.

Am realizat un mic studiu cu cinci întrebări adresate unui grup de șase persoane cu vârste diferite și profesii diferite pentru a descoperi părerea acestora cu privire la solidaritate.

ÎNTREBĂRI

Ce înseamnă pentru tine/ dvs solidaritatea? Ați putea să-mi dați exemple de situații în care ai/ ați dat dovadă de solidaritate în viață- implicare personală. Considerați importantă solidaritatea? De ce? Cum poate fi învățată și dezvoltată solidaritatea în școală? Personal, ce ați face în privința aceasta? Alte gânduri.”

În cele ce urmează voi expune răspunsurile pe care intervievații le-au oferit, fără să intervin în formularea sau prezentarea ideii proprii. La finalul răspunsului se va găsi profesia pe care persoana (căreia i se păstrează anonimatul) o exercită în prezent.

RĂSPUNSURI

Pentru mine, solidaritatea înseamnă unirea și înțelegerea între oameni. Un exemplu de solidaritate din viața mea este…. într-o zi de vară eram în parc la joacă cu prietenii mei. Am văzut o bătrânică care ieșise din magazin cu sacoșele pline, iar eu am mers să-i ofer ajutorul meu ducându-i cumpărăturile până acasă. M-am simțit extraordinar de bine știind că am facut o faptă bună pentru acea bunicuță. DA! Consider că, solidaritatea este o valoare foarte importantă a omului pentru că ne unește, ne sensibilizează și ne face mai buni. La școală, la ora de educație civică și nu numai, solidaritatea poate fi învățată prin exemplele proprii ale doamnei învățătoare și chiar ale copiilor. Copiii fac ceea ce văd la persoanele din jur, deci solidaritatea poate fi învățată cel mai bine prin exemple vii. Chiar dacă sunt mic, încerc mereu să-mi gândesc acțiunile înainte de a le face, este bine sau nu ceea ce fac. Îmi doresc să trăim într-o lume solidară și să creștem frumos.

Elev în clasa a IV-a, mediul rural

Pentru mine, solidaritate înseamnă, mai întâi de toate, o virtute a omului bun, un sentiment care porneşte din interiorul omului dornic de a-şi ajuta seamănul aflat la răscruci. Un ajutor acordat fără trebuința de a primi ceva în schimb. O caracteristică a omului care nu poate sta nepăsător în fața nevoilor şi preocupărilor celorlalți. Consider că am dat dovadă de solidaritate în momentul în care, alături de colegii de clasă, am strâns bani şi i-am donat pentru a sprijini o familie numeroasă aflată în impas, care a rămas fără tată şi cu o mulțime de neajunsuri financiare, dar nu numai. Un alt exemplu ar fi vizitarea bătrânilor de la spital, care au rămas mai mult ai nimănui şi cărora le-am dus o mică atenție şi le-am acordat timp din timpul meu pentru a-şi împărtăşi gânduri şi amintiri de demult. Tot de solidaritate, zic eu, că am dat dovadă atunci când mi-am ajutat colegii care nu se descurcau la matematică să se pregătească pentru test/examen. Da, consider foarte importantă solidaritatea, deoarece aceasta ne face să fim mai umani, mai atenți la nevoile celorlalți. Trăind şi conviețuind într-o societate, într-o şcoală, într-o comunitate, ar trebui să ne vedem ca un întreg unii pe alții, astfel încât, dacă cel de lângă mine suferă, eu să nu pot trece nepăsător pe lângă el fără să îi întind o mână de ajutor. Ca orice altceva, şi solidaritatea se învață. Consider că cel mai bun mod de a-i învăța pe alții este propriul exemplu. Copiii fac ceea ce văd. Văzând în tine această virtute şi-o vor dori şi ei. Pe lângă propriul exemplu, aş încerca să le demonstrez prin diverse contexte cât de important este ca azi, când poți să ajuți, să o faci, pentru ca mâine, când poate vei avea nevoie, să ți se întoarcă şi ție favorul.

Studentă în anul III la PIPP

Pentru mine solidaritate înseamnă să-ți ajuți aproapele aflat în suferință sau nevoie. Personal am ajutat o fetița abandonată de părinți și crescută doar de bunic.Am oferit și îi ofer în continuare sprijinul meu atât  material cât și cel matern. Da. Ajutându-i pe ceilalți reușim să ne cunoaștem atat pe noi cat și pe cei din jurul nostru. Solidaritatea se învăță » este un principiu ce se aplică și  în actul educațional din  școala noastră. De câte ori apare o situație socială care necesită sprijin, copiii (cu sprijinul părinților) alături  de noi, cadrele didactice deschidem sufletul și mâna pentru a ajuta și nu ezită nimeni să sară în ajutor. La nivel de unitate, împreună am strâns jucării pentru grădinițele defavorizate din județ, am ajutat prin donare de alimente și îmbrăcăminte copiii proveniți de la un centru de plasament și o familie cu o situație precară dintr-o comună bihoreană.

Educatoare în mediul urban

Solidaritate înseamna întrajutorare, spirit de uniune, înfrăire, sentiment care-i determină pe oameni să sară unul în sprijinul altuia. Am câteva exemple interesante și parcă de neconceput… în prima zi de școală, clasa întâi, o mămică plângea în ușa clasei, deoarece urma să plece în Italia, iar copilul ei care urma să fie în clasa mea, dar nu avea cu cine-l lăsa, așa că a rămas la mine 4 ani din acea zi. Un alt elev, care avea tatăl cu cancer, a rămas la mine 6 luni până când am rezolvat situația lui, tatăl decedând între timp, mama fiindu-i decedată de când el avea 7 ani, iar el fiind și așa un copil înfiat al respectivei familii. Cu siguranță nu putem nchide ochii la nevoile celui de lânga noi, deci da, socotesc că e foarte important chiar și pentru sufletul nostru. Oricare dintre noi putem aduce un moment de speranță în viața altuia, iar gesturile contează. Bunica maternă-mi spunea, în credința ei necontenită în Dumnezeu, că orice gest de solidaritate, orice faptă bună se contabilizează, urcă la cer, se încarcă cu zeci de binecuvântări, iar mai apoi coboară asupra noastră și a celor dragi de lângă noi. În primul rând, prin exemplul personal, apoi prin acțiuni / activități organizate cu implicarea copiilor și părinților, prin lecturi educative și mai nou prin filmulețe reprezentative tematic. An de an mă implic, alături de colegi din școală în proiecte de caritate, în activitățile organizate de Consiliul Elevilor de la nivelul unității, realizăm vizite în case de copii și azile de vârstnici, etc. Apreciez inițiativa acestui interviu, poate așa cititorii materialului vor urma exemplul nostru și ne vom întâlni tot mai mulți voluntari în acțiuni organizate.

Învățătoare în mediul urban

Solidaritatea pentru mine înseamnă unitate, bunătate și răbdare. Să îl ajuți pe cel de lângă tine, fie material sau sentimental, neașteptând nimic în schimb. În urmă cu câteva zile, am fost la cumpărături. Acolo era o doamnă care voia să își cumpere o bucată de brânză deoarece îi era foame, nu mâncase nimic toată ziua. Această doamnă nu avea suficienți bani ca să cumpere ce își dorea. I-am zis doamnei vânzătoare să îi dea ce dorește pentru că am să achit eu. M-am alăturat unui grup de oameni frumoși și inimoși care doresc să ajute oameni care au nevoie de sprijin, astfel că, ne întâlnim și încercăm să ajutăm cât mai mulți oameni. Din punctul meu de vedere, solidaritatea este foarte importantă, deoarece așa mai putem da dovadă de omenie, respect și iubire făcând fapte bune, ajutându-ne și sprijinindu-ne unii pe alții. Consider că, solidaritatea poate fi învățată și dezvoltată în școală în esență prin propriile exemple ale cadrelor didactice, prin acțiuni de voluntariat în care acestea se implică și mai mult de atât, implică și copiii. Am un băiețel în vârstă de 3 ani, iar personal am încercat mereu să îi imprim această virtute a solidarității prin propriile acțiuni de bunătate și implicare în suferința celor din jurul nostru. Este micuț evident, însă de mici putem forma viitori oameni cu spirit de unire.

Asistent medical, mediu urban

Pentru mine solidaritate înseamnă a fi înfrățit, solidar față de cei aflați într-o nevoie, suferință. Da, au fost multe astfel de situații de solidaritate în special față de persoane în vârstă, dar aș prefera să nu dau exemple pentru că în astfel de situații mă ghidez după versetul biblic care spune astfel: ,,să nu știe stânga ta ce face dreapta ta”. Da, consider foarte importantă solidaritatea față de cei aflați într-un necaz sau suferință pentru că în astfel de situații e bine să simți și să ai pe cineva alături de tine care îți dorește tot binele. Din punctul meu de vedere, solidaritatea în școală poate fi învățată și dezvoltată prin puterea exemplului. Personal, în această privință încerc să imprim copiilor mei solidaritatea prin propriul exemplu. Și ca un ultim gând cred și sunt sigur că un bun creștin poate fi și este obligat să fie solidar față de cei ce au nevoie și nu numai.

Pădurar, mediul rural

              În concluzie, solidaritatea este foarte importantă pentru noi, pentru sufletul nostru, pentru că duce la crearea unor relații acolo unde acestea s-ar putea să nu se fi întâmplat în alte condiții. Nu trebuie să trecem nepăsători pe langă nevoile celor din jur ca și cum nu am fi văzut nimic, ci dimpotrivă trebuie să acționăm. Această valoare umană trebuie implementată la copii încă de la vârstele mici prin propriile exemple de unitate și iubire față de aproapele.

Omul și viața lui nu se sprijină pe ceva șubred și pe minciună ci pe solidaritate și adevăr. (Thomas Carlyle)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *