Mlaștina de la Iaz – un loc pentru a descoperi o relație specială cu natura

Roxana Coțe, Larisa Deac și Debora Kovacsik

Aici e munca noastră aplicată, sperăm să vă placă.😊

Educația civică este o prioritate, o parte din activitățile de educație civică ajută copii să manifeste sensibilitate față de mediu înconjurător, să înțeleagă funcționarea lui și interacțiunea oamenilor cu mediu.

În medie ne petrecem 12 ani din viață în școală, cum ar fi dacă alături de acumularea de cunoștințe, cultură generală am dezvolta mai mult spiritul etic, civic, caracterul, dragostea față de oameni, față de natură (Inedu.ro, Educația este Cheia, https://www.inedu.ro/povestea-noastra/ )

Viitorul este unul incert, prin urmare oamenii epocii moderne, precum și generațiile viitoare de elevi trebuie sa învețe din greșelile generațiilor anterioare și să prețuiască natura înainte de a fi prea târziu. Micile schimbări în mentalitatea noastră pot conduce la  transformări substanțiale în comportamentul altor persoane. Natura este un tablou alcătuit dintr-o paletă de culori vii și dinamice, dacă vom acționa, gândi și simți împreună o vom putea conserva pentru generațiile viitoare.

Am realizat acest filmuleț din dorința de a dezvolta spiritul civic școlarilor și nu numai, prin conectarea cu natura. Prin educația timpurie putem cultiva compasiunea, atenția, grija, delicatețea, respectul, iubirea față de plantele și animalele oferite de natură. Altruismul se ia!

Îndemn: Fii bun cu ce te înconjoară și natura te va răsplăti.(Educație civică, clasa a III-a, (Adina Grigore, 2021)

”Prietena ne e natura” de Marcela Peneș

E o ființă și copacul,

Și floarea gingașa făptură,

O doare dacă vii spre dânsa

Cu ne-nțelegere și ură.

Se sperie adânc pădurea

Vuind de teama unui foc

Nu te grăbi s-arunci gunoaie!

Respectă fiecare loc!

Ce mândru cântă păsărele!

De ce să le ucizi? Se poate?

Ascultă-le și le-nțelege!

Prietene tu le socoate.

Și apa curge unduioasă

E limpede ca o vioară,

Privind în ea te oglindește

Și fapta singur îți măsoară.

Prietenă  ne e natura,

Pădurea, cristaline ape,

Să îi descoperim făptura,

Să o iubim, să-i fim aproape. (Iacob, 2007, pag 21)

Ne aflăm pe meleaguri necunoscute, într-un loc misterios, plin de farmec, încărcat de legende și parcă luat din basmele populare de odinioară care ne fac să ne simțim  pe alt tărâm.

În cele ce urmează o v-om intervieva pe Roxana Coțe, colega noastră care e localnică a acestor mirifice plaiuri:

(L.D.): Unde ne aflăm în acest moment?

(R.C.) În acest moment ne aflăm la Mlaștina de la Iaz, o rezervație naturală de tip floristic și faunistic, zonă umedă situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Plopiș.

( D.G.K) Cu ce se deosebește acest loc și ce îl face special față de alte locuri din România?

(R.C.) Sunt prezente anumite plante și animale, care nu se  întâlnesc în alte locuri din România. Zona a fost declarată arie protejată, din interes național,  începând cu anul 2000. Acest loc mirific se deosebește prin prezența plantei carnivore, roua cerului, unică în România, care se hrănește anual cu 20-30 de insecte.

(L.D.) Din ce este alcătuită flora și fauna acestei rezervații?

(R.C.) : Aici sunt prezente plante precum: roua cerului, despre tocmai am vorbit, trestia de câmp, sclipeți, iarba albastră, papură, buzdugan de apă, bumbăcariță, salcie aurie, arin negru

Cât despre faună, aici se găsesc gândaci, șoareci, berze, vulpi, iepuri (conform paginii de Wikipedia, 2022)

(D.G.K.) Care ar trebui sa fie atitudinea noastră fata de biodiversitate, față de plante și animale?

(R.C.)  Ar trebui să protejăm cât se poate de mult toate speciile de plante și animale care ne înconjoară, să manifestăm o atitudine pozitivă, prin respect, grijă și compasiune.

(L.D.) Mai reprezintă natura o prioritate pentru om?

(R.C.) Cred că această atitudine trebuie implementată și menținută pe tot parcursul vieții. Trebuie să ne dezvoltăm constant obiceiul de a avea grijă de natură și de a o face o prioritate în viața noastră.

(L.D.) Cum le transmitem copiilor sentimentul de grijă și dragoste față de natură?

(R.C.) Cred că pentru a transmite acest sentiment e nevoie de un exemplu de urmat, încă de la vârste fragede copiii trebuie să aibă contact cu natura, să observe, să analizeze plantele și animalele, să experimenteze fenomenele din natură. La școală, excursiile au un rol important în dezvoltarea spiritului civic.

(R.C.)Spuneți-mi un motiv pentru care merita sa vizitam acest loc din România?

D.G.K- Acum mă uit în jur , se termină iarna, dar în acest loc se poate simți altceva, dacă acum când e cenușiu arată așa frumos, cum arată primăvara- vara, când totul prinde viață. Îmi reamintesc versurile poeziei  învață de la toate.. mi-ar face plăcere să o recit aici.

Referințe

Grigore, A. M. D. (2021). Educație civică clasa a III-a. București: Ars Libri.

Iacob, A. (2007). Educație ecologică și de protecție a mediului, caietul elevului clasele I-IV. București .

Inedu.ro, E. e. (fără an). Preluat de pe https://www.inedu.ro/povestea-noastra/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *