„Melcul și balena” de Julia Donaldson (recenzie)

Ștefania Matei

Editura: Cartea Copiilor

Autor: Julia Donaldson

Gen: Ficțiune

An apariție: 2019

Limba : Română

Ilustrații : Axel Scheffler

Traducător: Florin Bican 

ISBN 9786068996172

Julia Donaldson, este  născută  la Londra în 1948, este o scriitoare și dramaturgă engleză, laureată pentru literatura pentru copii. Cunoscută pentru poveștile ei populare cu rime pentru copii, în special pentru cele ilustrate de Axel Scheffler, se enumeră : The Gruffalo, Room on the Broom,  Stick Man și altele.

           Ea a scris inițial cântece pentru televiziunea pentru copii precum „ A Squash and a Squeeze”, dar s-a concentrat asupra scrierii de cărți până când cântecul, „A Squash and a Squeeze”,  a fost transformat într-o carte pentru copii în 1993. Din cele 184 de lucrări publicate, Melcul și balena a apărut în 2003, urmând ca în 2004 să câștige premiul Early Years pentru cea mai bună carte preșcolară, în 2005- premiul Blue Peter, iar în premiul Giverny în 2007 pentru cea mai bună carte ilustrată ștințifică.

       “Melcul și balena”, este povestea unui mic Melc de mare, ce dorește cu nerăbdare să călătorească în lumea mare: “– Vreau să dau lumii roată”!. O balenă cu cocoașă îl duce pe micul melc pe coada sa, într-o călătorie importantă în jurul lumii unde descoperă gheața strălucitoare, peșteri de corali, valuri enorme și este fascinată de lumea URIAȘĂ, făcându-l să se simtă fragil și nesemnificativ.

       Între cele două personaje se leagă o prietenie minunată, chiar dacă sunt două creaturi extrem de diferite, în călătoria pe mare plină de aventură, Melcul, deși este atât de mic, el va salva viața marelui său prieten, Balena, atunci când într-o zi va fi în pericol ajungând la malul unei plaje de  nisip. 

 Cartea ilustrează și dezastrele de mediu de pe plajele cu oameni zgomotoși și neglijenți, ce își folosesc jet ski-urile pentru distracții, punând în pericol diferite specii de animale de pe mare.

           Când Balena este blocată pe plajă, melcul dă dovadă de mult curaj, hotărâre și merge la școala din golf și scrie pe tabla neagră, cu urme de melc mesajul salvator: “ Salvați Balena! ” 

    Învățăturile ce pot fi extrase din acestă carte pot fi diverse și folosite la clasă cu următoarele titluri:

  1. Eu sunt mic, dar lucruri MARI, eu pot să fac!
  2. Importanța grupului și colaborarea.
  3. Acțiuni și intervenții ale omului în natură.
  4. Reciclarea și protejarea mediului.
  5. Ziua Mondială a Apei!

     După cum bine știm dezvoltarea simţului civic este determinată de un proces complex de educaţie, realizat în cadrul familiei, a şcolii, prin participarea copiilor la viaţa comunităţii din care provin.

    În opinia mea, învățăturile extrase din acestă carte vor inspira nu doar copiii, ci și familiile acestora de pretutindeni, în a ajuta planeta noastră să rămână la fel de trainică, frumoasă și bogată, cum o știm noi și generațiilor viitoare și nu numai.

Bibliografie:

Julia, D. (2019), “Melcul și Balena”, București, Editura: Cartea Copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *