„Cum să fii cool la școală? Educație fără bullying” de Gabriela Maalouf și Adriana Mitu (recenzie)

Ancuța Sava

Numele cărții: Cum să fii cool la școală? Educație fără bullying

Autori: Psiholog Gabriela Maalouf și psiholog Adriana Mitu

Editura și locul publicării: Bookzone, București

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 104

ISBN: 978-606-9748-58-9

            Am ales să fac recenzia acestei cărți, deoarece acest fenomen al bullyingului capătă tot mai mare amploare în zilele de azi. Îl întâlnesc în școala în care predau și chiar în clasa mea. Comportamente precum: hărțuiri, intimidări, , agresiuni verbale sau chiar fizice, m-au făcut de-a lungul timpului să fiu intersată de prevenirea și combaterea bullyingului.

            Într-un raport al celor de la Salvați copiii, se precizează că România se situează pe locul 3, în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. Bullyingul are consecințe pe termen scurt, mediu și lung. Atât copiii agresați, cât și agresorii dezvoltând în timp probleme emoționale serioase. În 10 minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale să fie extrem de grave. (https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/protectie-impotriva-violentei/prevenirea-violentei-in-scoala)

            În orele de Educație civică, și deseori nu doar în orele de educație civică am ales să mă axez pe competența generală din programă Manifestarea unor deprinderi de comportament moral-civic în contexte de viață din mediul cunoscut, deoarece am considerat că unele comportamente și situații care apar necesită a fi discutate și rezolvate în momentul în care au loc.

            Am organizat o săptămână de dezbateri zilnice cu elevii mei (clasa a IV-a), pe marginea cărții Cum să fii cool la școală. În această carte se prezintă diverse tipuri de agresiune verbală, fizică și emoțională, precum și metode pentru prevenirea și înlăturarea acestor comportamente, dar și tipurile de participanți: victime, agresori sau martori și reacția potrivită pe care ar trebui să o aibă fiecare participant. Cartea este scrisă într-un limbaj ușor de înțeles pentru copii și o resursă importantă în școală de bune practici anti-bullying.

            Consider că una dintre provocările majore ale școlii, ale cadrului didactic din ziua de azi este combaterea bullyingului. Deloc ușor, dar esențial, să fim preocupați de dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor, de construirea unor relații puternice cu aceștia, de a deveni un mentor pentru ei, de a fi iubit de elevi.

Cum să fii cool la școală. Educație fără bullying - Gabriela Maalouf și  Adriana Mitu - Bookzone

Bibliografie:

G. Maalouf, A. Mitu Cum să fii cool la școală – Educație fără bullying, București, Bookzone, 2021

Anexa nr. 2 la ordinul ministrului educației naționale nr. 5003 / 02.12.2014, Programa școlară pentru disciplina EDUCAȚIE CIVICĂ CLASELE a III-a – a IV-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *