Diversitatea culturală

Paula Roberta Vaida

Despre diversitate culturală am auzit în nenumărate rânduri, ba pe social media, ba la școală… Însă, după cum bine spune o zicală de-a noastră: „teoria e simplă, practica ne omoară!”

Ce este de fapt diversitatea culturală? Conform Enciclopediei Titanice, diversitatea culturală este „un principiu care recunoaște și legitimează diferențele culturale dintre diferite grupuri umane, precum și existența, coexistența și interacțiunea dintre culturi diferite în cadrul aceluiași spațiu geografic. Prin diversitatea culturală putem aprecia diferitele expresii culturale ale unui oraș, țară sau regiune care, la rândul acestora, au fost modificate sau afectate de expresii culturale din alte teritorii datorită diferitor factori. Din acest motiv, se poate afirma că diversitatea culturală are calitatea de a accepta și de a împărtăși, reciproc, caracteristicile unei sau altei culturi într-un anumit spațiu geografic. Prin urmare, conceptul de diversitate culturală este strâns legat de semnificațiile identității culturale, interculturalității și multiculturalității, ceea ce implică contact între diferite limbi, grupuri etnice, religii, expresii artistice, valori, gastronomii, viziuni ale lumii, printre altele.”

Am ales acest subiect, deoarece în întâlnirile pe care le-am avut pe parcursul practicii pedagogice am observat în nenumărate rânduri, ostilitatea și refuzul copiilor de a discuta/ a se juca sau a face un grup mic cu elevii proveniți din alte culturi/etnii. Consider că în meseria pe care am ales-o avem și o mare responsabilitate, în care trebuie să îi conștientizăm pe copii de diferențele dintre ei, diferențe care până la urmă ne definesc ca indivizi. Dacă am face un scurt joc de imaginație și ne-am trezi într-o zi și am observa că toți suntem la fel, pe lângă cultură, avem absolut orice lucru asemănător cu cei de lângă noi, unde ar fi diversitatea? Unde ar fi amprenta personală a fiecărui individ?

Pentru a înțelege conceptul de diversitate culturală, am ales următoarele citate:

Trebuie să ajutăm elevii și părinții să prețuim și să păstrăm diversitatea etnică și culturală care hrănește și întărește această comunitate și această națiune„.Cesar Chavez

Diferența este esența umanității: diferența este un accident de naștere și, prin urmare, nu ar trebui să fie niciodată sursa urii sau a conflictului, iar răspunsul la diferență este să-l respectăm, în care se află un principiu fundamental al păcii: respectul pentru diversitate.” John Hume

Studentele de la Pedagogie au un avantaj enorm și anume: opționalul de Educație Interculturală, care le ajută să își lărgească orizonturile, intrând în mod direct cu diferite concepte ale diverselor culturi. Consider că ar fi benefică o politică educațională despre diversitatea culturală, în care elevii să descopere culturi noi. O politică educațională care să-i ajute pe elevi să fie conștienți de diferențele și asemănările între culturi și o modalitate în care aceștia pot să le îmbrățișeze, să le privească ca și elemente definitorii ale unei persoane.

Cât de interesant ar fi pentru elevii ciclului primar să experimenteze viața din perspectiva unei culturi necunoscute?! Să găsești articole vestimentare ca și cele din filmele indiene, saari-uri pentru fete, iar pentru băieți turbane. Să înțeleagă de ce în concepția musulmanilor, femeile poartă hijab și să aprecieze credința acestora, să afle mai mult decât ce înseamnă o moschee, cum se închină diferite popoare dumnezeilor lor și cum o face poporul român, obiceiuri străvechi purtate din generație în generație, semnificația unor zile și sărbători, zilele de Eid, de exemplu.

Când mă gândesc la diversitate culturală, nu pot să nu menționez și gastronomia. Fiecare cultură și popor are o delicatesă specifică. Cum pentru români sunt specifice cozonacul și sarmalele, pentru portughezi ca și desert e specific pastel-de-nata. Pentru a-i ajuta pe cei mici să se dezvolte armonios putem apela la diversitatea culturală și la acceptarea și respectarea acesteia.

Un prim pas ar fi sărbătorirea zilei mondiale a diversității culturale, care se sărbătorește în fiecare an la data de 21 mai. În fiecare școală ar putea să fie serbări în care elevii schimbă impresii, gânduri în timp ce ascultă melodii tradiționale pentru culturi ca și cele mexicane, americane, grecești,etc. Aceștia pot să prepare acasă diverse delicatese culinare, făcând schimb de rețete, învățând expresii, citate, zicale sau proverbe cunoscute.

În încheiere, aș dori să menționez unul dintre articolele conferinței generale a UNESCO, care arată importanța conceptului menționat. În cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinţei generale a UNESCO, desfăşurată la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declaraţia universală privind diversitatea culturală. Articolul 1 al acestei Declaraţii stipulează: ”Ca sursă de schimburi, inovaţie şi creativitate, diversitatea culturală este necesară umanităţii aşa cum biodiversitatea este pentru natură.”

Să ne respectăm responsabilitatea ca și cadre didactice să creștem și să educăm elevii dezvoltați armonios care să accepte și să respecte diferențele între oameni, apreciind diversitatea culturală.

Bibliografie:

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/05/21/ziua-mondiala-pentru-diversitate-culturala-pentru-dialog-si-dezvoltare–111158 Accesat online

https://ro.encyclopedia-titanica.com/ Accesat online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *