Ce beneficii aduce sportul de echipă unui copil?

Flavia Chiș

Ca să știi juca un anumit joc trebuie să cunoști regulile. Așa este și în viață, ca să știi cum să trăiești trebuie să cunoști regulile societății. Sportul de echipă reprezintă o activitate fizică de grup, realizată în sistemul educațional (școală), în afara sistemului educațional (timp liber) sau de performanță. În urma oricărei categorii enumerate, copiii care practică sport se aleg cu o serie completă de abilități. Acestea pot fi fizice, sociale, emoționale și mentale.

Deseori, părinții se gândesc să aleagă o activitate potrivită pentru copiii lor, cu scopul de a reduce nivelul de energie pe care îl emană în fiecare zi. Astfel, părinții se gândesc la diferite activități care pot fi extrașcolare, artistice, recreative, interactive, sportive, etc. Majoritatea aleg cele sportive deoarece copiii își pot pune în aplicare acolo toată energia acumulată pe parcursul zilei sau îi ajută să se relaxeze după orele grele de școală. Așadar, ei nu sunt conștienți că sportul oferă copilului lor ceva mai mult decât o alergare și câteva exerciții pentru a-l tonifia și epuiza. Logic vorbind, copiii sunt ajutați din punct de vedere fizic, prin mișcare, generând o viață mai sănătoasă, dar asta ne interesează doar parțial. Ceea ce îmi doresc eu să scot în evidență este faptul că subiectul articolului ridică problema rolului unui sport de echipă în dezvoltarea copiilor care îl practică.

Ceva mai mult decât mișcarea generată de sport reprezintă în primul rând abilitățile sociale pe care le poate dobândi, dacă un copil este dat să practice un sport de echipă. Acolo poate învăța ce înseamnă colaborarea, ascultarea liderului, socializarea cu colegii de echipă, prietenia etc. Abilitățile sociale se referă la tot ce înseamnă comportamentul copilului în societate. Acest comportament constă în relațiile pe care le construiește copilul cu cei din jur, dar și cum învață să facă față unor situații. Prin sportul în echipă, copiii vor reuși să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și interacțiune, fapt ce ii va ajuta în relațiile și carierele lor, atunci când vor ajunge la maturitate.

Rezultatul unui meci poate duce la categoriile de învinși sau învingători, iar cei mici vor să facă mereu parte din categoria celor învingători. Pentru ei, rezultatul contează mai mult decât orice. Aici se întâmplă ca emoțiile să îi pândească și să aibă parte de bucuria reușitei, de dezamăgirea eșecului, speranța că vor câștiga, celebrii “fluturi în stomac”. Dacă vor câștiga, se vor simți satisfăcuți, fericiți, bucuroși, împliniți, energici, plini de viață, iar dacă vor pierde vor învăța cum să treacă peste asta, vor învăța din propriile greșeli și se vor simți puternici, dar posomorâți.

Abilitățile mentale dobândite în urma sportului duc la independență, inițiativă, comportament disciplinat, curaj, hotărâre, perseverență, etc. Dezvoltarea mentală începe din momentul în care copilul a înțeles care este ideea sportului, anume competiția. Această dezvoltare include dorința copilului să câștige o competiție, să fie mai bun ca și alt sportiv sau să depășească recorduri.

Vorbind de sport și de școală în același timp, copilul va trebui să aibă un time-management bine pus la punct pentru a ști cum să se împartă între școală, teme, antrenamente, meciuri și alte activități. Sportivii pot găsi o altă variantă a vieții, la care vor participa cu plăcere și vor găsi mai puțină atracție către activitățile dăunătoare dezvoltării lui, cum ar fi jocurile pe calculator, petrecerile, mersul în club etc.

Sportul în sine poate fi văzut ca pe o portiță de scăpare din lumea cotidiană, ba chiar poate fi văzut ca pe o “altă” școală, o școală mai specială din toate punctele de vedere. La fel ca la școala normală, școala sportivă înseamnă educație, unde copiii merg să învețe lucruri noi, să comunice cu colegii de echipă așa cum fac cu cei de clasă, matematica poate fi înlocuită cu ținutul scorului/a punctelor, ora de logică poate consta în tacticile și strategiile gândite pentru un joc reușit, discursul antrenorului poate fi văzut ca pe o lecție de civică susținută la clasă, etc. Iată cum viziunea asupra sportului poate să difere și să fie văzut ca pe o școală deoarece multe situații se aseamănă. Sportul reprezintă o școală care disciplinează și îi învață pe copii lecții speciale, anume lecții de viață care nu ar putea fi învățate în alt mod. Pe scurt, el îi învață lecții pe teren și în afara lui.

Majoritatea adulților care au practicat sport în tinerețe tind ca al lor copil să urmeze același drum ca cel făcut de ei deoarece sunt conștienți de binefacerea pe care o oferă sportul, trăind-o chiar pe pielea lor. Există totuși cazuri în care părinții să nu fi avut tangențe cu niciun fel de activitate sportivă, dar totuși să dorească să își înscrie copilul la un sport de echipă. Dacă părinții sunt de acord sau se gândesc să își dea copilul la un anumit sport, ar trebui să aibă în considerare următoarele criterii: vârsta copilului (deoarece unele sporturi sunt pe categorii de vârstă și ar putea refuza înscrierea), ce preferințe are copilul asupra sporturilor, temperamentul copilului, caracteristicile sale fizice, programul lui și al familiei (să nu fie unul foarte încărcat), costul antrenamentelor și al competițiilor, disponibilitatea familiei de a acorda sprijin etc.

În încheiere, am să las aici câteva recomandări pentru părinții din Oradea sau din localități apropiate care văd acest articol și doresc să îi îndemne pe copiii lor să practice un sport de echipă. Cluburile pot fi de stat (antrenamente și meciuri gratuite) sau private (antrenamente și meciuri plătite integral). La categoria volei, vă recomand următoarele cluburile private, care au secție doar pentru fete: ACS Super Volei Oradea și CSS Onisifor Ghibu. Tot la categoria volei, dar la stat, ar fi: Liceul cu Program Sportiv “Bihorul” Oradea, care are secție și pentru fete și pentru băieți. Clubul ACS Viitorul Borș este la o distanță de 9 km față de Oradea, dar antrenamentele sunt gratuite  (doar pentru fete, iar antrenamentele se practică în Borș, transportul fiind asigurat pentru cei care sunt din Oradea). La categoria baschet, vă recomand următoarele cluburile private, care au secție doar pentru fete: Rookies Oradea și B.C. “U” Oradea, iar la stat ar fi: Liceul cu Program Sportiv “Bihorul” Oradea care are doar secția băieți și CS Crișul Oradea care are doar secția pentru fete. La privat mai există și CSM Oradea pentru secția băieți. La categoria handbal, există doar următoarele cluburile private (din câte știu eu), care au secție și pentru fete și pentru băieți: CS Alpha Oradea și ACS Triumph Oradea. Pentru categoria fotbal există destul de multe cluburi private din care aș dori să pomenesc (cu scuze pentru cei care nu apar în lista mea) pe: CS Viitorul Oradea, Luceafărul Oradea, Club Atletic Oradea și Liceul cu Program Sportiv “Bihorul” Oradea. Există și clubul ACS Viitorul Borș unde antrenamentele sunt gratuite, iar transportul asigurat. Pentru dansurile de grup, eu personal le cunosc doar pe cele private, anume: Unique Dance Studio și Switch Crew care sunt pe stilul hip hop, iar Mana Dance este pe societate. Mai există și alternativa de la “Palatul Copiilor”.

Sper că am fost de ajutor!

Sursă foto: Baia Mare Urban Sports https://www.facebook.com/baiamareurbansports/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *