Andreea Pavel

Am decis să scriu acest articol despre filmul „ Fiicele doctorului March”, deoarece consider că aceste filme de epocă sunt o adevărată inspirație datorită intrigi pe care ți-o oferă, firul în sine al poveștii, modul în care trăiau oamenii în acele vremuri grele încercate de război, sărăcie, boala, însă trecând peste aceste aspecte nefaste, oamenii încercau să își ducă traiul într-un mod simplu și modest guvernat de iubire pentru semeni, pentru familie, spirit de loialitate, curaj, generozitate, patriotism, duse în multe cazuri la superlativ pentru a-și împlini în cele din urmă un așa zis destin.
„Fiicele doctorului March” este un film bazat pe romanul scriitoarei americane Louisa May Alcott, publicat inițial în două volume. Primul dintre ele „Little Women” (Micuțele Doamne) a apărut în anul 1868 iar cel de-al doilea „Good Wives”(Neveste Bune – din păcate netradus în limba română) în 1869. Filmul este la cea de-a doua ecranizare fiind lansat pe data de 25 decembrie 2019 (Statele Unite), purtând semnătura regizoarei Gretei Gerwig dovedindu-se o capodoperă cinematografică și din prisma distribuției fantastice și anume Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Florence Pugh, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, James Norton și Meryl Streep.
Pentru cei nefamiliarizați cu filmele de acest gen considerându-le banale din cauza vieții anoste pe care o duc personajele din cauza faptului că nu existau prea multe opțiuni de a-ți trai viața mai ales fiind femeie, vin cu o precizare și anume, chiar dacă modul nostru de a trai s-a schimbat fiind unul din ce în ce mai modern, ființa umană tinde să își împlinească aceleași țeluri de la începutul omenirii precum iubirea sub toate formele ei, nevoia de a te realiza pe plan profesional, nevoia de libertate, de impunere, de acceptare de către semeni. Acestea fiind zise, modul de a trai de acum și de atunci sunt extrem de asemănătoare însă curajul de atunci de a-ți exterioriza emoțiile, gândurile și ideile sunt demne de toată aprecierea noastră deoarece datorită acelor persoane care s-au făcut auzite la acea vreme, astăzi noi ne putem bucura de libertatea de a ne exprima orice emoție, gând sau idee.
Trecând peste toate aspectele aduse până acum în discuție și revenind la subiect, filmul „ Fiicele doctorului March” răstălmăcește viața familiei March într-un du-te-vino temporal în perioada războiului civil. Tatăl March se află pe front în timp ce cele 4 fiice ale sale Meg, Beth, Jo și Amy își croiesc drumul în viață, observându-se trecerea de la stagiul de copilărie la stagiul maturității propriu-zise. Acestea sunt călăuzite de mama lor, Marmee March care le îndreaptă pe fete spre cauze nobile de generozitate și altruism atenționându-le să fie mereu unite dar și servitoarea, Hannah le poartă de grijă aceasta fiind mai mult o prietenă de familie. În vecini, în casa impunătoare de vis-à-vis locuiește Laurie, alături de bunicul său, bătrânul domn Lawrence. Mătușa Meryl Streep, joacă un rol important de asemenea în viața fetelor oferindu-le diferite oportunități.
Autoarea își conturează autobiografia cu caracter ficțional în jurul celor 4 surori, dându-le fiecăreia o personalitate aparte. Întâmplările vechi de trei ani vin în ajutorul transpunerii vieții fetelor de la inocență la maturitate. Meg este cea mai mare dintre surori aspirând la o viață mediocră, considerând viața de familie menirea sa. Filmul o urmărește în prim plan pe Jo, cea de-a doua soră, o domnișoară cu o fire vulcanică și brutal de sinceră, începându-și debutul de scriitoare dorind să se afirme într-o lume guvernată de bărbați opunându-se total destinului femeilor din acea vreme. Beth este sensibilă și fascinată de pian, mereu alături de surorile sale dând dovadă de o compasiune nemărginită, oferind tot ce îi stă în putere pentru ai ajuta pe alții. Amy, mezina familiei care se vede în umbra surorii sale Jo pe care totodată o idolatrizează aspiră la o viață diferită de restul surorilor sale, este pasionată de pictură, având un caracter puternic aceasta aspiră la o viață demnă de o adevărată doamnă, o educație pe măsură, visând să trăiască în lux.
Povestea celor 4 surori m-a impresionat prin gesturile nenumărate de altruism atât față de membrii familie cât și față de persoanele aflate în nevoie. În ziua de Crăciun acestea le oferă micul lor dejun doamnei Hummel și celor 5 copii ai săi care se înghesuiau într-un singur pat pentru a nu îngheța. Jo își vinde parul pentru a-și ajuta familia cu bani, Beth din nevoia sa de ai ajuta pe alții se îmbolnăvește de scarlatină. Consider că acest film poate fi valorificat ca un material important în ceea ce privește educația civică din care putem învăța atât din perspectiva unui copil cât și din cea a unui adult ce înseamnă generozitatea și compasiunea față de ceilalți dar și cât de mult contează ca familia să te sprijine în tot ceea ce faci indiferent de reușită sau eșec. Din acest film putem desprinde și că trebuie să ne depășim condiția umană fiind determinați și ambițioși în tot ce facem la fel ca Jo.
În concluzie filmul „ Fiicele doctorului March” este unul emoționant care ne subliniază faptul că nu avem nevoie de prea multe resurse financiare ca să fim fericiți însă iubirea pe care o purtăm față de cei apropiați și binele pe care îl facem semenilor noștri ne ajută să devenim persoane mai bune și ne oferă acea satisfacere sufletească și mentală că îndeplinim un rol important în viețile oamenilor cu care interacționăm astfel ajutându-i ne ajutăm pe noi înșine să evoluăm.
NU ezitați să vizionați acest film disponibil, pentru a vă stârni și mai tare curiozitatea vă atașez aici link-ul de la trailer-ul filmului:
Foarte frumos! Bravo!
Foarte frumos! Bravo!*