„Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl (recenzie)

Alexandra Lup

Romanul “Charlie și fabrica de ciocolată”, scris de Roal Dahl, dezvăluie o poveste foarte interesantă, plină de magie. Publicat inițial în 1964, acesta a cunoscut succesul până în zilele nostre. Prin creativitate și multă imaginație , autorul a ajuns unul dintre cei mai de succes scriitori pentru copii.

Am ales acestă carte deoarece, mi-a plăcut mult valoarea morală a acesteia. Roald Dahl ilustrează prin ea mai multe tipuri de comportamente neadecvate ale copiilor, dar pe de altă parte ilustrează valori precum bunătatea, ascultarea și respectul .

Mi-a plăcut personajul Willy Wonka, inventatorul fabricii, care este foarte complex și misterios. Acesta oferă cinci bilete aurii, prin care le va da câștigătorilor, ocazia de a vizita fabrica sa și de a afla rețetele secrete ale dulciurilor sale. El caută un copil înțelept și bun căruia să îi poată oferi fabrica, fără a dezvălui acest secret până la finalul călătoriei.

Consider că această carte este potrivită pentru educația civică deoarece, ea prezintă mai multe tipuri de comportamente, dar și consecințele acestora. Pe parcursul călătoriei  îi veți întâlni pe cei cinci copii, care vor vizita celebra fabrică. Fiecare dintre ei reprezintă un exemplu pozitiv sau negativ de comportament. Veți face cunoștință cu Augustus copilul neascultător, care mănâncă mereu. Veruca este fetița răsfățată, care crede că totul i se cuvine. Violet este fetița care mestecă mereu gumă și nu are bunele maniere. Mike este un băiat leneș, care petrece prea mult timp în fața televizorului. Printre aceste personaje îl veți întâlni pe Charlie, ultimul câștigător al biletelor de aur pentru vizitarea celei mai mari fabrici de ciocolată din lume.

M-a impresionat povestea băiețelului Charlie, care locuia cu cei 4 bunici și  părinții săi într-o locuință sărăcăcioasă. În ciuda greutăților, acesta își păstrează sufletul curat, prin iubirea și ascultarea, pe care le oferea familiei. El iubea mult ciocolata, dar nu își permitea să  o mănânce  decât o dată pe an , de ziua lui.

Charlie le oferă copiilor un exemplu de bunătate și curaj. Pe tot parcursul călătoriei sale acesta dă dovadă de bune maniere. El respectă deciziile inventatorului și îi ascultă indicațiile, fapt ce îi va aduce și o recompensa cea mare: fabrica de ciocolată. Charlie rămâne la fel de bun și respectuos chiar dacă a devenit bogat. Acesta nu renunță la familia sa pentru fabrică, ba chiar este dispus să renunțe la aceasta și să își îngrijească familia în continuare. Consider că a avea principii este foarte important, iar copiii ar trebui să învețe acest lucru cât mai devreme. Asemenea lui Charlie, cititorii vor învăța să ofere bunătate mereu și nu doar pentru anumite beneficii.

Menirea acestei cărți de a dezvălui atât valori morale cât și exemplele negative de comportamente precum lăcomia și răutatea. Moralitatea și umorul , împletite cu misterul îi oferă acestei cărți originalitatea.

„Charlie și fabrica de ciocolată” este o carte potrivită pentru educația civică deoarece, oferă cititorilor mai multe lecții de viață. Cele mai importante fiind respectul, iubirea față de familie și bunătatea.

Vă invit să citiți această carte. Ea este potrivită pentru orice vârstă, oferind și lecții de viață pentru adulți, prin părinții celor cinci câștigători.

Bibliografie:

Dahl, R. (2005 ). Charlie și fabrica de ciocolată. București: Editura RAO

Un răspuns la „„Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl (recenzie)”

  1. Eu am citit acceasta carte. Ma impresionat foarte mult. Mi – a dat lectii de viata si mie si parintilor. Ador acceasta carte. Eu am 15 ani si sunt din Bucuresti. Am incercat sa imi fac si eu o carte la fel de impresionanta, care se numeste VIATA LA TARA. O gasiti in librarii. Am publicat – o acum un 1. Acum lucrez la alta carte care se numeste DRAGOSTE LA TARA. M-ai am cam jumatate de an pana cand sa o public. Surpriza este ca nu va fi carte, ci va fi film. Va rog sa veniti sa o vedeti. Incerc sa fiu scriitor profesional( foate profesional).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *