Bianca Chereji (studentă anul IV, Drept)
Maria Chiș (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

În zilele noastre, cel puțin la nivel de mediu rural, voluntariatul înfățisează o apariție ciudată și de cele mai multe ori în rândul tinerilor are valențe imposibil de înțeles.
Privind în esența voluntariatului descoperim că este o mică piesă din tabloul vieții, care contribuie în mod activ la dezvoltarea ființei umane cu ajutorul experiențelor care îi sunt puse la dispoziție.
Înțelegerea acestor aspecte, precum și înlăturarea obstacolelor în ceea ce privește selectarea corectă a deșeurilor, dorința de inoculare a conștientizării priorității menținerii unui mediu înconjurător mai curat și mai sănătos, au reprezentat întâiul fundament care ne-au îndrumat să înaintăm în sătucul nostru drag, Bădăcin, activități de ecologizare, de voluntariat, care, însă nu vizau doar tinerii, ci și părinții, bunicii, rudeniile, vecini etc., pentru că am intenționat să fie socotite niște activități care să întărească relațiile din întreaga comunitatea.

Cunoscând problematica poluării, am demarat ecologizarea în data de 3, respectiv 10 Aprilie 2021 atât în întregul sat, în cimitire și prin împrejurimile Bădăcinului. Munca noastră s-a putut observa în imensul munte de deșeuri colectate.
Am rămas profund impresionate de atitudinea și entuziasmul inexplicabil al celor aproximativ 25 de tineri, de ajutor dat de Primăria comunei, de întreaga comunitate, fie că ni s-au alăturat echipei, fie că ne-au bucurat papilele gustative după multe ore de muncă.

Aceste elemente ne-au motivat să continuăm acțiunile de ecologizare, iar de această dată am hotărât să se creioneze într-o formă mai aparte. Am decis să ne alăturăm Asociației “Capace cu suflet” care are ca obiect de activitate colectarea apoi reciclarea capacelor din plastic. Banii rezultați sunt transferați în conturile unor copii bolnavi. În acest sens, am confecționat afișe și recipiente speciale cu aspect estetic și atractiv. Acestea au fost create din materiale reciclabile și sunt instalate în punctele cele mai des frecventate ale satului.
Am încurajat dezvoltarea acestei ultime inițiative în relația copil-părinte și în școala din sat, deoarece este o activitate educativă care le pune în evidență copiilor o altă formă de asimilare a cunoștințelor în ceea ce privește importanța menținerii mediului înconjurător curat și că fiecare lucru mic și inutil la o primă vedere este, paradoxal, valoros putând însemna chiar o șansă mare la viață pentru un copil, căci “fericirea vine din micile bucurii, dar și din micile gesturi făcute de oameni”

Este ușor să judeci pe cineva pentru lipsa de respect față de natură, încearcă să fii tu un exemplu. Adesea se obișnuiește a afima că orice călătorie începe cu un prim pas, începe și tu cu un lucru elementar, nu mai arunca deșeurile în păduri, ridică deșeul cuiva, implică-te în mai multe acțiuni de voluntariat, căci potrivit axiomei lui Mahatma Gandi schimarea vine din noi, “fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”.
Nu uita că lucrul cel mai de preț pentru un voluntar este sufletul, cu el se poate schimba lumea. Fă activități din suflet și mai ales pentru suflet. Beneficiul sufletesc este mult mai prețios decât orice lucru material și efemer.
Alătură-te și tu inițiativei asociației Capace cu suflet și transformă un lucru atât de neînsemnat, precum sunt capacele de plastic, în șansa la viață a unei persoane!

,,Fericirea vine din micile lucruri, dar și din gesturi făcute de oameni cu suflet mare”
Contact asociația Capace cu suflet: Facebook – https://www.facebook.com/capacecusuflet
Gmail – capacecusuflet@gmail.com