Maria Chiș (studentă anul III, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar)
,,Oamenii ar trebui să fie împărțiți în răi și în buni. Rasa, etnia, religia, educația, bogăția – nu au nicio importanță”
Irena Sendler
Holocaustul a avut loc în timpul celui de al Doilea Război Mondial (1939-1945) și a reprezentat unul dintre cele mai cumplite evenimente din întreaga istorie a omenirii. Principala țintă a acestui genocid au fost evreii, dar și alte grupuri (slavi, polonezi,) considerate ,, rase inferioare”. Se estimează că în timpul Holocaustului ar fi fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei, 2,7 milioane de etnici polonezi și 4 milioane de oameni care erau considerați ,, nedemni de viață” (persoane cu handicap, romi, homosexuali, martori ai lui Iehova).
Într-o lume dezumanizată și dominată de frică au existat, totuși, persoane pentru care indiferenţa faţă de rău le-a fost necunoscută. În continuarea acestui articol o să descoperi poveștile de viață a trei dintre eroii Holocaustului, oameni care prin curajul lor au smuls din ghearele morții și au shimbat destinele a mii de evrei.
Oskar Schindler (28 aprilie 1908 – 9 octombrie 1974)

Se naște la28 aprilie 1908, la Svitavy (Zwittau), Moravia. După invazia germană din Polonia în 1939, Schindler se mută la Cracovia. Profită de programul german cunoscut sub numelele de ,,arianizare”, program care permitea germanilor să dețină fostele proprietăți evreiești, cumpără o întreprindere industrială și înființează Fabrica germană de smalț Oskar Schindler. Inițial, acesta urmărește să obțină profit de pe munca ieftină prestată de lucrătorii evrei, dar în timp ajunge să cheltuiască sume considerabile de bani pentru a-i scăpa pe aceștia de lagărele de exterminare, mituind autoritățile germane și în special pe comandantul lagărului Plaszow-Cracovia. Reușește să salveze de la moarte peste 1000 de evrei, iar povestea lui este sursă de inspirație pentru romancierul australian Thomas Keneally care elaborează opera literară Lista lui Schinder , care ulterior este ecranizată în filmul multi-premiat cu același nume, regizat de Steven Spielberg.
Irena Stanislawa Sendler (15 februarie 1910 – 12 mai 2008)

Se naște în 15 februarie 1910 în capitala poloneză Varșovia. Încă din tinețe, influențată de principiile tatălui său (,,trebuie să salvezi omul care se îneacă, chiar dacă tu nu știi să înoți”) Irena se opune tendințelor sociale anti-evreiești prezente încă de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, fapt pentru care este suspendată timp de trei ani din Universitatea din Varșovia. La vârsta de 29 de ani, când cel de-al Doilea Război Mondial tocmai izbucnise, Irena devine angajată a Departamentului de asistență socială al municipiului Varșovia. Calitatea ei de asistentă medicală îi permite să intre în ghetoul de exterminare din Varșovia, iar cu ajutorul aliaților din mișcarea ,,Zegota”(Consiliul pentru ajutorarea evreilor), ascunde în cutii, lăzi sau chiar pungi copiii evrei pentru a-i scoate din lagăre și a-i plasa în familii poloneze, la mănăstiri și orfelinate. Salvează de la moarte 2.500 de copii evrei din ghetoul Varșovia, iar împreună cu ceilallți membri ai organizației salvează aproape 80.00 de evrei polonezi, prin falsificarea actelor de identitate. În 2007 este nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, iar în 12 mai 2008 se stinge din viață la onorabila vârstă de 98 de ani.

Povestea Irenei Sendler i-a inspirat pe mai mulți studenți de la Universitatea Uniontown, Kansas, care au realizat un film bazat pe viața eroinei și care a fost adaptat pentru televiziune sub titlul The Courageous Heart of Irena Sendler (2009)
Nicholas George Winton (19 mai 1909 – 1 iunie 2015)

Se naște la 19 mai 1909 în Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii. În 1938 Winton lucrează ca broker în Londra, timp în care află despre crimele naziste. Acest lucru îl determină să pună la punct un program menit să salveze viața copiiilor din Cehoslovacia care ar fi urmat să fie trimiși spre lagărele de exterminare. La 14 martie 1939 pleacă primul din cele opt trenuri care transportă copiii din Cehoslovacia, dar din păcate în Londra ajung doar șapte din cele opt trenuri, adică 669 de copii.
Curajoasa operațiune de salvare a copiiilor evrei a lui Nicholas Winton a rămas în tăcere mai bine de o jumătate de secol, până în 1988 când soția acestuia a descoperit în podul casei lor un album care conținea liste cu nume, imagini și documente ale copiilor salvați de către șoțul ei în timpul Holocaustului. Aceasta a trimis scrisori supraviețuitorilor, a reușit să ia legătura cu 80 dintre ei, iar în cadrul unei emisiuni BBC Nicholas Winton a fost invitat să vorbească despre acțiunea sa umanitară din 1939. Ceea ce nu știa acesta era faptul că o parte din public era constituită tocmai din ,,copiii” pe care el i-a salvat de la moarte. Momentul în care aceștia se ridică în picioare iar domnul Winton realizează cine sunt de fapt persoanele care îl înconjoară este de-a dreptul emoționant. Poți urmări videoclipul accesând următorul link .https://www.youtube.com/watch?v=6_nFuJAF5F0
Nicholas Winton se stinge din viață în la impresionanta vârstă de 106 ani.
Acestea sunt doar trei dintre poveștile eroilor de la Holocaust, cu siguranță mai există multe care au rămas necunoscute. Fie ei cunocuți sau nu, le mulțumim lor pentru că au fost contrastul a tot ceea ce a însemnat Holocaustul.
BIBLIOGRAFIE
- Holocaust. Accesat la: https://liceunet.ro/al-doilea-razboi-mondial/referat/holocaust în data de 25.mai.2021
- Holocaustul în România. Accesat la: https://www.inshr-ew.ro/holocaustul-in-romania/ în data de 25.mai.2021
- Lista lui Schindler și fabrica de pe strada Lipova nr. 4. Accesat la: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/lista-lui-schindler-si-fabrica-de-pe-strada-lipova-nr-4 în data de 25.mai.2025
- Oskar Schindler. Accesat la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Oskar_Schindler în data de 25.mai.2021
- Oskar Schindler. Accesat la https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/oskar-schindler în data de 25.mai.2021
- Irena Stanislawa Sendler. Accesat la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler în data de: 25.mai.2021.
- Irena Sendler, femeia care a salvat peste 2.500 de copii evrei. Accesat la: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/irena-sendler-femeia-care-a-salvat-peste-2-500-de-copii-evrei în data de: 25.mai.2021
- Printre eroii uitați ai Holocaustului – Irena Sendler, îngerul ghetoului Varșovia. Accesat la: https://oanapopablog.wordpress.com/2016/03/30/printre-eroii-uitati-ai-holocaustului-irena-sendler-ingerul-ghetoului-varsovia/ în data de 25.mai.2021
- Nicholas Winton, Rescuer of 669 Children From Holocaus, Dies at 106. Accesat la: https://www.nytimes.com/2015/07/02/world/europe/nicholas-winton-is-dead-at-106-saved-children-from-the-holocaust.html în data de: 25.mai.2021
- Nicholas Winton. Accesat la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Winton în data de: 25.mai.2021