Bianca Blaga (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)
“Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ceea ce ai învățat la școală” (Albert Einstein)

Pornind de la acest citat, putem afirma faptul că, dincolo de școala propriu-zisă, de toate cunoștințele declarative, pe care cadrul didactic se străduiește prin eforturi considerabile să le împărtășească elevilor săi, cea mai de preț avere pe care o moștenesc aceștia este însăși abilitatea de a opera în viața reală cu teoria. Așadar, prin prezentul proiect vrem să subliniem importanța activităților extracurriculare , în ceea ce privește dezvoltarea atât fizică cât și psihică a elevilor prin faptul că aceștia sunt puși în situații relevante pentru viața de zi cu zi, iar sarcina majoră este de a deprinde iscusința de a le face față acestora și de a-și șlefui propriul caracter.
Clasa: a IV-a
Tipul de activitate: activitate practică și de îndemânare
Obiectivele:
- Conștientizarea importanței ocrotirii păsărilor călătoare.
- Să manifeste predispoziție spre a face bine, în orice context întâlnit în viața de zi cu zi.
- Să dovedească îndemânare și pricepere în mânuirea materialelor puse la dispoziție.
- Să interiorizeze ideea de a fi util.
- Să aprecieze natura și pe viețuitoarele acesteia .
- Să manifeste interes pentru activitatea propusă.
- Să interacționeze pozitiv și eficient cu organizatorii și membrii echipei.
Competențe generale: (Științe ale naturii)
3. Rezolvarea de probleme din viața cotidiană valorificând achizițiile despre propriul corp și despre mediul înconjurător
Competențe specifice:
3.2. Identificarea unor modalități de protejare a mediului înconjurător
Competențe generale: (Educație civică)
3. Cooperarea cu ceilalți pentru rezolvarea unor sarcini simple de lucru, manifestând disponibilitate
Competențe specifice:
3.1. Relaționarea pozitivă cu ceilalți, în rezolvarea unor sarcini simple de lucru
Locul de desfășurare: Pădurea din Băile Felix
Parteneri/colaboratori: Învățătoarea clasei a IV-a, directorul școlii, Primăria Municipiului Oradea, un magazin de bricolaj (urmează să fie stabilit parteneriatul), o firmă de transport (urmează să fie stabilit parteneriatul), Primăria Comunei Sânmartin

Modul de desfășurare
- Cu două săptămâni înainte, elevii clasei a IV-a sunt anunțați de către învățătoare că la ora de Științe ale naturii, care va avea loc pe 19.03.2021 cu subiectul “Medii de viață- Pădurea”, vor efectua o deplasare în pădurea din Băile Felix, unde vor construi căsuțe pentru păsările călătoare.
- În dimineața zilei respective, copiii sunt așteptați de către cadrul didactic și alți șase însoțitori (pentru fiecare echipă formată din 5 elevi, câte un însoțitor/ghid, adult) și un cadrul medical, pentru a fi îmbarcați în mijlocul de transport asigurat de către compania de transport cu care vom stabili un parteneriat. Fiecare copil este pregătit cu echipament adecvat unei ieșiri la pădure și un rucsac cu cele necesare. Materialele necesare vor fi asigurate și transportate de către un magazin de bricolaj cu care vom stabili un parteneriat prealabil.
- Are loc deplasarea din punctul de pornire, școala din localitatea Oradea, județul Bihor spre localitatea Băile Felix, din comuna Sânmartin, județul Bihor, punctul de sosire fiind pădurea din această zonă. Pe toată durata deplasării, siguranța copiilor este asigurată de către personalul adult, care le reamintește locul activității, scopul acesteia și le comunică regulile:
- Nu veți părăsi grupul sub nici o formă. (Grupul rămâne unit pe tot parcursul zilei).
- Veți păstra curățenia pe toată durata activității, chiar și în momentul mesei, dar și după finalizarea căsuțelor.
- Nu vă cățărați în copaci sau alte locuri periculoase. (Deplasarea se face doar pe sol J)
- Nu vă veți juca cu obiecte periculoase, (materialele de lucru se utilizează după ce însoțitorul vă explică clar modalitatea de folosire, DOAR sub supravegherea acestuia).
- Orice nevoie personală și orice disconfort vor fi anunțate însoțitorului.
- Fiecare echipă are oportunitatea de a decora produsul realizat așa cum dorește (în limita materialelor disponibile).
- La final, fiecare elev, își notează în caietul personal cel puțin cinci impresii despre activitate, loc, colegi, care îl vor ajuta în viitorul proiect. (Impresiile vor fii prezentate ora viitoare la școală)
După comunicarea regulilor, în autocar, copiii ascultă muzică, glume, ghicitori. La destinație, copiii sunt împărțiți în 5 grupe (aleator), fiecare echipă primește un ghid (părinți voluntari), care îi vor îndruma în realizarea căsuței. Sunt împărțite materiale și câte o planșă model.
Realizarea propriu-zisă (vă rugăm să urmăriți anexa de la final pentru ilustrații și schiță)
- Adultul cu ajutorul unui metru trasează dimensiunea corespunzătoare.
- Începe să taie lemnul cu firezul. (Copiii au voie să folosească aceste unelte, cu mănuși de protecție sub supraveghere.)
- Marginile tăiate sunt șlefuite cu hârtie abrazivă.
- Este realizată intrarea în căsuță.
- Sunt obținuți astfel pereții laterali. Urmează asamblarea acestora prin lipici pentru lemn rezistent la apă și cuie.
- Este asamblat perete frontal care conține intrarea.
- Este montat acoperișul care are o înclinație față de pereți și care asigură scurgerea apei pe vreme de ploaie.
Urmează decorarea căsuțelor cu materialele puse la dispoziție (diferite culori de vopsea, pensule, tapet exterior,etc), fiecare echipă dând dovadă astfel de creativitate și unicitate. Pereții căsuțelor pot fii decorați cu diferite modele, precum flori, stele, frunze,etc. Fiecare echipă este apreciată pentru produsul realizat, iar căsuțele sunt prinse în copaci, nu înainte ca în acestea să fie așezate grăunțe și apă.
La un moment dat, în timpul realizării căsuțelor, elevii iau împreună masa, după care asigură curățenia în saci menajeri în locul respectiv.
La încheierea activității se face prezența, elevii urcă în autocar, unde au posibilitatea să noteze cele cinci impresii. Sosirea are loc în același punct din care s-a pornit și fiecare elev este încredințat părintelui sau tutorelui în siguranță.
Mod de evaluare:
Evaluarea constă în două părți distincte:
- Evaluarea făcută pe loc, unde se ia în considerare realizarea căsuței respectând etapele clar precizate la început, adică, corectitudinea execuției și decorarea produsului finit. Se evaluează comunicarea eficientă în grup și capacitatea de soluționare a eventualelor conflicte apărute.
- Evaluarea făcută în clasă, unde elevii vor prezenta cele cinci impresii și vor argumenta utilitatea activității desfășurate.
- Se acordă câte o notă pentru cele două evaluări și se face media. Nota finală este trecută în catalog la disciplina Științe ale naturii. De asemenea, la educație civică, elevii vor beneficia de câte un punct bonus la următoarea notă.
Bibiliografie:
Anexe
Ghid de realizare a căsuței pas cu pas