Ramona Nicoleta Morar (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Activitatea propusă este curățarea unui colț al pădurii. Eu i-am pus numele „Redescoperirea unui colț de rai!”. Nu de multă vreme, am făcut o ieșire cu fetele mele și cu mama la pădure la Hidișel. Văzând mizeria și gunoaiele lăsate în pădure, m-am gândit că o excursie acolo ar putea evidenția importanța educației civice. Excursia va fi de o zi și aș realiza-o cu copiii clasei a IV-a. De asemenea m-am gândit să o organizez în săptămâna „Școala altfel”, deoarece chiar ar trebui să fie altfel. Locația este aproape, transportul organizându-l cu ajutorul părinților. De asemenea vom invita alături de noi mai mulți părinți care să ne ajute atât la activitatea propriu zisă, cât și la supravegherea copiilor din timpul activității noastre.
Înainte de a merge la pădure, am luat legătura cu primarul din comună și i-am cerut voie să ne ajute cu niște informații cu privire la locul cel mai vizitat de oameni, atunci când fac un grătare sau când pur și simplu vor doar să iasă cu pătura afară din oraș, în mijlocul naturii. Dl primar ne-a îndrumat spre dl pădurar, care ne-a ajutat cu aflarea unui loc de care aveam nevoie, dar care ne-a însoțit și ajutat la realizarea activității dorite. Activității noastre ni s-a alăturat dl pădurar, care a mai adus niște ajutoare. Ne-am achiziționat mănuși, saci menaj, saci mai tari, care să nu se spargă așa ușor. Adulții au avut la ei cuțite sau alte obiecte care le puteau folosi pentru a tăia. Consider că prin această activitate îi vom responsabiliza atât pe copii, cât și pe adulții care ne sunt alături.
Dacă ar fi să încadrăm această activitate în cadrul mai larg al competențelor propuse de disciplina „Educație civică”, atunci am putea vorbi despre:
Competențe generale:
2. Manifestarea unor deprinderi de comportament moral-civic în contexte de viață din mediul cunoscut
3. Cooperarea cu ceilalți pentru rezolvarea unor sarcini simple de lucru, manifestând disponibilitate
Competențe specifice:
2.2. Recunoașterea unor comportamente moral-civice din viața cotidiană
3.1. Relaționarea pozitivă cu ceilalți, în rezolvarea unor sarcini simple de lucru
3.3. Participarea la proiecte cu conținut moral-civic, în cadrul clasei, al școlii sau al comunității locale