Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Alessandra Silvia Lăpădat (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Sunteți interesați de istorie? Doriți să deveniți fascinați de epoca strămoșilor noștri? Atunci haideți să pătrundem pas cu pas în Muzeul de Istorie și Artă Zalău! Muzeul te poartă într-o lume structurată în ETAJE care vor uimi ochii vizitatorilor. Fiecare sală a muzeului este dedicată câte unei perioade istorice și putem întâlni personaje tipice pentru vremea respectivă și preocupările lor. Muzeul este situat în centrul orașului pe strada Unirii, numărul 9. O dată ce intri în oraș, bulevardul Mihai Viteazul te duce direct spre clădirea muzeului în fața căreia se poate parca cu ușurință. Pentru o mai bună orientare, reperați vecinii muzeului: Mall-ul Activ Plazza și restaurantul Silvania. O clădire veche și nu foarte generoasă ca spațiu ne deschide porțile spre o curte care adăposteşte o colecţie de monumente romane, medievale şi moderne din piatră (Lapidarium).

Așadar, muzeul cuprinde segmente cu specificul unei anumite perioade istorice, după cum încercăm să vă prezentăm mai jos pe scurt:

Secția de istorie Vasile Lucăcel cuprinde epoca paleolitică, apoi cea neolitică, a bronzului și a fierului. A doua epocă a fierului este reprezentată de celți. Ei au cucerit Transilvania, aducând prelucrarea fierului la scară largă şi modelarea ceramicii la roata olarului. Nici dacii nu se lasă mai prejos, tot în cea de a doua epocă a fierului se demonstrează confecţionarea ceramicii. Limesul roman: aici apar romanii și influența lor asupra civilizației „barbare”. Romanii: aceștia și-au impus cultura și tradițiile lor. Templul roman: reconstituiri arhitecturale. Urmează Evul Mediu timpuriu, Porta Mesesina, un târg de epocă din Zalău, Epoca de aur, Armamentaria, sălile Funeraria și Tezaur. O ultimă vizită se face la galeria Personalităților sălăjene: cartea interactivă ”Iuliu Maniu”. Pentru secția de istorie Vasile Lucăcel, tarifele vizitării acestui segment diferă în funcție de vârstă. Adulți: 10 lei, Copii sau grupuri de elevi și studenți: 2,50 lei, Pensionari: 5 lei.

Clio High Tech – Face trecerea spre o etapă modernă prin relatarea unor povești istorice bazate pe tehnologia actuală – reprezentarea prin imagini 3D. Tarifele includ bilete pentru: Adulți: 10 lei, Copii sau grupuri de elevi, studenți: 4 lei, Pensionari: 5 lei.

Urmează Galeria de artă Ioan Sima. Nu în ultimul rând, Colecția entomologică Takács Adalbert care ne încântă cu o colecție minunată de lepidoptere și coleoptere.

Castrul Roman Porolissum– Poarta Praetoria- Reprezintă cetatea romană care de câțiva ani în fiecare vară oferă o reinterpretare a istoriei, care ne arată lupte, bătălii ale personajelor îmbrăcate în costume tipice. Aici, am luat personal parte la câteva festivaluri reprezentând romanii. Aceasta este localizată în Moigrad.

Și pentru a veni în întâmpinarea cadrelor didactice de a participa la excursii și vizite împreună cu elevii, pot să afirm că am fost implicată din copilărie în multe din activitățile muzeului, ceea ce m-a determinat să cunosc mai ușor modul în care se trăia în trecut. Faptul că am putut vizualiza și participa activ prin activități de demonstrație (costumația adecvată epocii purtată la festivaluri și evenimente) a făcut să doresc să mă implic din ce în ce mai mult, iar din experiența proprie pot confirma că a fost unicul loc în care am simțit în mod real că trăiam acele momente din trecut.

Colaborările școală-muzeu ar deveni un plus pentru școlarii care vor putea cunoaște bazele istoriei și probabil cu atât mai mult, le-ar stârni interes pe viitor. Și unde să fie stârnit acest interes decât într-un mediu de profesioniști care prezintă efectiv perioadele, traiul, personajele și stilul acestora de a conviețui, costumele și obiceiurile lor? Aici, voluntariatul este numit „Asociația amicii muzeului”. Istoria este o poveste pe înțelesul tuturor! Istoria e prezentul, de aceea fiecare generație o rescrie, istoria se învață, se trăiește. Copiii, prin spiritul de colaborare, își pot dezvolta simțul civic relaționând, învățând, dând dovadă de seriozitate și cu multă pasiune pentru istorie. Pe lângă acest aspect, copiii se pot familiariza cu concepte istorice și prin metode tehnice atât de accesibile lor, de exemplu imaginile 3D de la secțiunea Clio High Tech. Acestea sunt cele care îi introduc într-o lume pe care nici măcar nu o conștientizează, iar din fapte mărunte vor ajunge să priceapă și să învețe. Încă un exemplu elocvent ar fi costumațiile dacilor sau romanilor pe care copiii le pot purta pentru a intra în pielea personajelor. Mai mult, pot să fie implicați chiar și în anumite lupte demonstrative aproape fidele cu cele cu care se confruntau strămoșii noștri. Un copil se bucură la superlativ de astfel de activități, i se antrenează concentrarea și educația în cele din urmă, nu-i așa? Și dacă ar fi doar atât, putem să fim mulțumiți cu faptul că un copil ar avea ocazia să învețe cum este potrivit să te comporți într-un muzeu, lucru care ține tot de educația civică.

Și pentru că istoria este o poveste, haideți să o povestim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *