Mici exploratori ai zonei natale (Beiuș)

Eliza Balint (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Excursiile sunt cele mai interesannte activități organizate în cadrul programului „Școala altfel” deoarece stârnesc atenția elevilor de fiecare vârstă și se pot acumula cunoștințe, priceperi și deprinderi noi dar se pot aprofunda și cunoștințe vechi învățate la școală anterior. Excursiile sunt importante și din punct de vedere civic, deoarece în timpul excursiei putem șlefui interesul celor mici pentru ținerea curată a mediului înconjurător, le putem transmite cunoștințe referitoare la sinceritate, onestitate, comportament adecvat în locurile noi. Am decis ca acum, cu această minunată ocazie să vă prezint un minunat loc, de care pot beneficia elevi de clasa a VI, aceștia studiind deja geografia României, unitățile de relief ale României bineînțeles nu foarte detailat, dar tot timpul este de folos să dobândim informații despre punctele turistice ale zonei natale. Acest loc minunat care va fi vizitat de către elevii clasei a VI-a cu ocazia „Școala Altfel” se află la doar 15 km de Municipiul Beiuș, numindu-se Peștera Meziad. Din punct de vedere civic este important pentru cei mici să-și cunoască zona natală pentru dezvoltarea interesului față de acest aspect, pentru dezvoltarea motivației spre studiul geografiei dar și dezvoltarea simțului moral civic.

Peștera Meziad
Peştera Meziad, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf SCHMIDL (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Gyula CZÁRÁN la începutul secolului XX. Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de BOKOR (1921), JEANNEL şi RACOVIȚĂ (1929). De atunci, peştera a fost şi este studiată de oameni de ştiinţă din domenii diverse, a fost şi este explorată de speologi şi vizitată de cei care ajung pe meleagurile bihorene, în comuna Remetea. De ce este unică peştera Meziad? Aici s-au găsit oasele ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a apărut acum 300.000 de ani şi a dispărut cu 12.000 de ani în urmă, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni (perioadă caracterizată prin răcirea climei pământului).


Datorită fragmentelor de ceramică prezente aici, care aparţin culturii Coţofeni din a doua jumătate a mileniului III î. Cr., fiind cea mai importantă cultură a perioadei de tranziţie la epoca bronzului.
Pentru că adăposteşte colonii mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internaţional şi organisme microscopice endemice (care trăiesc numai în Peştera Meziad).
Deţine minerale rare care s-au format datorită depozitelor de guano (excremente de liliac).
Este o peşteră cu formaţiuni deosebit de frumoase – stalactite, stalagmite, coloane, draperii…

Localizare și acces:
Accesul la pestera dinspre E 79 (Beius). De pe soseaua E79, punctul de plecare pentru vizitarea pesterii il constituie orasul Beius, situat pe DN 76 (Oradea-Brad-Deva) si deservit de curse de autobuz din directia Oradea si Campeni- Stei. Din centrul orasului Beius se urmareste soseaua asfaltata spre Rosia-Alesd (DJ 764) pana in comuna Remetea (9 km), de unde un drum asfaltat urmeaza Valea Meziadului pana in satul cu acelasi nume (9 km). Odata ajunsi in Meziad, in capatul de sus al localitatii se ramifica spre stanga valea Pesterii, urmata de un drum pietruit, accesibil pana la fosta Cabana Meziad (2,5 km), mai ales in timpul verii, tuturor categoriilor de mijloace auto. Pentru a se ajunge la pestera se urca in continuare cu piciorul de-a lungul aceleiasi vai inca 1,2 km, traversand o pitoreasca zona de chei.

Ce valori civice putem dezvolta cu vizitarea acestei peșteri?
Ei bine le putem atrage atenția celor mici că în interiorul peșterii este interzisă depozitarea gunoaielor, trebuie să ascultăm tot timpul de ghidul care ne conducem și să fim atenți la aspectele prezentate de acesta, să nu ne pierdem, să ascultăm de doamna învățătoare, să păstrăm rândul și disciplina. Spiritul creativ și interesul față de valorile locale pot fi dezvoltate și ele prin mica vizită organizată în cadrul excursiei programului „Școala altfel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *