Mihaela Borciu (studentă anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)
De ce tocmai stațiunea Muntele Băișorii? Pentru că ne oferă din plin zile însorite numai bune de plimbări într-un loc superb și prietenos. Ce poate fi mai relaxant decât o plimbare pe creștetul munților, la umbra pădurilor, înconjurați de peisaje mirifice?
Ca să ajungeți în acest loc minunat, trebuie să urmați traseul Cluj-Napoca, Florești, Luna de Sus, pe sub autostradă, Savadisla, Băișoara, iar din localitatea Băișoara trebuie să mergeți la dreapta. După asta, urmează satul Muntele Băișoara și apoi urcați în stațiune. Mai mult decât atât, străbaterea unui traseu montan este cel mai bun antidot împotriva oboselii și stresului acumulate de-a lungul anului. Acesta este darul aparte al traseelor montane; să te deconecteze de orice incovenient și să te ajute să visezi. Minunat, nu-i așa? Traseul pe care l-am ales, Băișoara-Buscat-Muntele Mare-Pietrele Cântătoare, este un traseu recomandat oricărei categorii de vârstă. Pe alocuri poate fi mai solicitant la urcare, dar per ansamblu este un traseu ușor.
Am ales această stațiune pentru o excursie cu elevii mei de clasa a IV-a și cu elevii de clasa a III-a și am lucrat împreună cu învățătoarea de la clasa a III-a pentru a face toate demersurile unei excursii/activități extracurriculare, lucruri pe care le puteți descoperi mai jos, într-un proiect standard. Să știți că astfel de activități stârnesc curiozitatea elevilor și ceea ce se petrece acolo va rămâne mult timp în mintea lor. În această excursie am descoperit împreună cu micuții ce tipuri de păduri sunt acolo (ex: păduri de foioase cu molid, păduri de gorun, păduri de stejar); pădurile de acolo adăpostesc numeroase specii de animale sălbatice: lupul, mistrețul, iepurele, vulpea, căprioara, veverița. Dintre păsări, se întâlnesc destul de frecvent presura de stâncă, mierlă de piatră și fluturașul de stâncă, o adevărată perlă printre păsări. Parcurgând traseul am avut parte de câteva activități: mersul pe bicicletă, unde am respectat câteva reguli, fotografierea unor obiective și locuri, am avut parte de un picnic nemaipomenit în aer liber, în care am învățat că nu trebuie să lăsăm gunoaie în urma noastră, pentru că numai așa protejăm natura. Am vizitat și câteva obiective turistice. Să știți că în astfel de activități cel mai important aspect (după mine, cel puțin) este alegerea traseului în funcție de vârsta copiilor, de experiența acestora, dar și de cea a adulților organizatori. Altfel zis, să facem în așa fel încât, pentru copii, experiența să rămână ca o bucurie și nu ca o mare adunare de frustrări. Să facem în așa fel încât copiii să își dorească să meargă pe munte și a doua oară! Sau, cum mi-a zis mie cineva drag și cu multă experiență și la munte și la copii: noi, ca adulți, trebuie să avem grijă să le stârnim dragostea de natură și de mers, nu să epuizăm toate obiectivele dintr-o zonă vizitată. Și așa e! Voi despre câte obiective văzute în excursiile din copilărie chiar puteți spune că vă amintiți? Cel mult imagini, în ceață… Nu? În schimb poate (sper!) că și voi aveți în amintire sentimente din excursiile făcute când erați mici. De la bucuria de a descoperi ceva complet nou (și ce univers se poate ascunde într-o poiană sau într-un pârâu!) orice altă experiență din copilăria timpurie, pot fi definitorii pentru modul în care viitorul adult din copilul de acum va percepe o anumită realitate (în cazul de față, ieșitul în natură). Pe durata traseului, pregătiți-vă nu doar să răspundeți la întrebări, ci, mai ales, să povestiți. Să stârniți curiozități. Să canalizați voi atenția lor spre cele văzute pe traseu. Să îi încurajați, să îi îmbrățișați.
Ora clasică de educație civică, trebuie înlocuită cu astfel de activități. De ce spun asta? Pentru că în astfel de activități, copii învață reguli atât despre natură, cât și despre comportamentul nostru ca turiști pe munte. Învățăm cât de prețioase sunt animalele sălbatice, cât de relaxant este să asculți glasul păsărilor. Cu siguranță s-ar mai găsi multe de spus. Dar aș prefera să-mi spuneți și voi. Deci, voi ce secrete aveți? La voi ce a funcționat în turele cu copii ?
Proiect de activitate extracurriculară
Clasa:a III-a, a IV-a
Tema activității: ,,Pe drumuri de munte”-Muntele Băișoara
Propunători: Învățătoarele elevilor de clasa a III-a și a IV-a
Tipul de activitate: Excursie pe Muntele Băișoara (traseu-Muntele Băişorii: drumeţie spre Muntele Mare şi Pietrele Cântătoare)
Scopul: Cunoașterea, înțelegerea și aprecierea frumuseților naturale ale patriei;
Competențe generale:
Investigarea mediului înconjurător folosind instrumente și procedee specific-Științe ale naturii
Dezvoltarea interesului pentru cunoașterea orizontului local, a țării și a lumii contemporane-Geografie
Manifestarea unor deprinderi de comportament moral-civic în contexte de viață din mediul cunoscut-Educație Civică
Competențe specifice :
2.2. Aplicarea planului dat pentru efectuarea unei investigații a mediului înconjurător-Științe ale naturii
2.1. Recunoașterea unor atitudini în raport cu lucrurile, cu plantele și animalele- Educație Civică
4.3. Dezvoltarea interesului pentru cunoașterea și înțelegerea diversității naturale și umane-Geografie
Obiective activității extracurriculare:
Lărgirea ariei de cunoaştere a elementelor specifice ale cadrului natural şi social din Muntele Băișoara, a orizontului local şi obiectivelor de interes ştiinţific şi turistic;
Formarea şi dezvoltarea unor comportamente civice corecte prin implicarea în situaţii diferite de viaţă
Locul de desfășurare : Excursia se desfășoară pe muntele Băișoara și se vor vizita următoarele obiective turistice : Muntele Băișoara, Muntele Mare și Pietrele Cântătoare
Colaboratori: Învățătoarele de la clasele a III-a și a IV-a colaborează împreună cu părinții elevilor și cu directorul școlii. Cadrele didactice mai colaboreaza cu un ghid turistic din Muntele Băișoara care ghidează drumeția, cu patronul și șoferul firmei de transport și nu în ultimul rând cu părinții școlarilor
Elaborarea planului excursiei.
Cadrele didactice împreună cu directorul unității vor stabili data plecării, durata acţiunii, scopul şi tema excursiei, numărul şi particularităţile participanţilor, principalele obiective turistice de vizitat, itinerar, mijloc de transport, echipament necesar, însoţitori, cadre didactice, costul excursiei pe copil, sponsorizări.Tot planul excursiei trebuie conceput de către cadrele didactice apoi aprobat de directorul unității și trebuie să conțină de asemenea acordul părinților,tabelul cu datele personale ale preșcolarilor,tabel cu însoțitorii,declaratii pe proprie răspundere ale insoțitorilor și documentația de transport necesară.
Stabilirea grupului de participanți.
Grupul trebuie să fie omogen ca vârstă şi preocupări, astfel am ales să mergem cu copiii din clasele a III-a și a IV-a . La fiecare zece școlari participanţi în excursie trebuie să fie un cadru didactic şi un părinte (noi suntem 25 de copii în clasa a III-a și 15 copii în clasa a IV-a, cadre didactice vom merge 4 și 4 părinți plus un cadru medical). Este preferabil să fie însoţit grupul şi de către un cadru medical care să acorde primul ajutor în caz de necesitate cu trusa de prim ajutor și alte necesității.Pentru problema hranei am ales ca fiecare școlar să aibă un pachețel cu sandwich, apă și fructe.
Modul de desfășurare
Pregătirea copiilor pentru excursie.
Anunțarea copiilor pentru excursie se va face cu cel puțin 2 săptămâni înainte de data efectuării ei. Pregătirea acestei excursii se va face în cadrul unei activități de instructaj unde vor fi școlarii ambelor clase împreună cu cadrele didactice, astfel se va specifica scopul excursiei, traseul și punctele cele mai importante. Scopul nostru este de a cunoaște, înțelege si aprecia frumusețile naturale ale Muntelui Băișoara, punctele cele mai importante sunt: Muntele Băișoara, Muntele Mare și Pietrele Cântătoare, le vom arăta și câteva imagini cu aceste obiecte pentru a le stârni și mai mult curiozitatea.
Se comunică copiilor că vor avea nevoie de un echipament adecvat excursiei și anume să fie îmbrăcați cu trening, adidași și să aibă cele necesare excursiei cum ar fi pachețel cu mâncare și apă.
Se va comunica și costul excursiei, cât va costa transportul și câțiva bănuți în plus pentru micile cheltuieli care vor mai fi pe parcurs, iar durata excursiei va fi de o zi, acest lucru nu va implica cazare, mese și altele. Le vom comunica și ora plecării din fața școlii și o oră aproximativă pentru sosire.
Părinții vor fi chemați la școală unde se vor comunica și lor cele menționate mai sus și pentru semnarea procesului verbal.
Desfășurarea excursiei:
La data și ora stabilită, elevii se adună în fața școlii, se va face prezența, se verifică echipamentul, se reamintește regulamentul și se deplasează la autocar.
Pe parcursul drumului până la destinație se vor face mici opriri pentru toaletă sau dacă unor copii li se va face rău. Drumul va fi parcurs în aproximativ 3 ore
După ce ajungem la destinație ne vom întâlni cu ghidul turistic care ne va prezenta obiectivele turistice și ne va comunica câteva informații despre acestea, vom parcurg traseul drumeției timp de 8-9 ore, apoi vom porni spre casă. Traseul este Stațiunea Muntele Băișoara-Șesul Cald-Molhașul Muntele Mare-Piatra Cântătoare(județul Alba)-Vf.Neteda-Lupșa.
Parcurgând traseul de drumeție vom avea parte de câteva activități cu copiii și anume:
Vom face plimbări cu bicicletele închiriate de la o cabană din munte;
Învățătoarele și copii (care au un dispozitiv cu cameră foto) vor fotografia anumite obiective și locuri din excursie;
Se va face un picnic în aer liber la un popas din munte unde copii împreună cu învățătoarele și părinții, vor putea mânca ceea ce au în pachețel și vor avea un mic dialog despre ceea ce au văzut până în acel moment;
Șesul Cald – aproximativ 3 km de la startul circuitului la poalele Vârfului Buscat, lângă partiile de ski, avem în față și apoi în dreapta noastră Șesul cald, o mică depresiune montană, folosită sute de ani de mocanii din vale, ca loc de pâscut, pentru turmele de oi. Zona este în continuă transformare, pe locul vechiului cătun ridicându-se construcțiile domeniului schiabil. Drumul ce porneste de aici către vârful Muntelui Mare este perfect pentru drumeție și biking. Regăsim pe parcurs multe izvoare și locuri numai bune de odihnă. În Colțul Rotund vom fi cu băgare de seamă la intersecția în care traseul punctul galben, ne părăsește spre stânga și urcă spre Vf Pietrele Mărunte. Întrucât e cel mult jumătate de ora până sus, pe acest vârf, merită să ne abatem pentru a admira de acolo priveliștea către stațiune și spre Cluj.

Situl Natura 2000 – face parte din cea mai mare rețea de arii protejate din Europa. Continuându-ne urcarea vedem pe partea dreaptă a drumului un panou mare care marchează intrarea în Situl Natura 2000 – Muntele Mare. O hartă de pe panou ne indică unde ne aflăm, iar alături de ea sunt afișate regulile ce trebuie respectate în aria protejată în care tocmai intrăm (aici copiii au prilejiul de a studia o hartă pentru a se ghida în drumeție și pentru a se obișnui cu regulile impuse). În fața noastră se deschide o vale domoală numită La Poduri, cu câteva stânci mai mici, care tronează la marginea unei zone cu mult fân și jnepeniș. Peste vale se vede șerpuind drumul către platoul Muntelui Mare. În spate se vede Vf Pietrele Mărunte și se pot vedea cu ochiul liber stâncile care îi dau numele. Loc perfect pentru o ședință foto și o mică pauză de odihnă, înainte de urcarea spre platou (aici se poate face picnic în aer liber și câteva poze, care sunt pasionați)

Pietrele Cântătoare
Înainte de a ajunge la Pietrele Cântătoare, traseul nostru se desparte de cel marcat cu cruce roșie, care pleacă spre stânga, printr-un covor de jnepeni. Vedem stâncile renumite, imediat ce pătrundem la marginea platoului. De pe ele, priveliștea către Munții Gilăului și către Vâfurile Buscat și Pietrele Mărunte, este impresionantă. Daca avem noroc să prindem o adiere potrivită de vânt, o putem asculta trecând melodios printre bucățile mari de stâncă, așezate în neorânduială una peste alta. Dacă zăbovim mai mult, în liniște, pe stânci, vom vedea păsari mici, gălăgioase și foarte frumoase

Vf Muntele Mare – altitudine 1826 m (al treilea ca altitudine din Carpații Occidentali) De la Pietrele Cântătoare ne continuăm drumul pe traseul marcat, spre partea mai înaltă a platoului, considerată punctul cu altitudine maximă. Va trebui sa avem totuși în vedere că vom trece pe lângă o unitate militară, păzită inclusiv de câini, și că trebuie respectate regulile în astfel de situații. Vârful este un platou întins, marcat de o construcție aparșinând armatei, unde se poate observa şi borna cu altitudinea maximă. La coborâre, la intersecția cu traseul cruce roșie, ne putem abate spre dreapta pe acest traseu, până sus pe platou, pentru a ne bucura de priveliștea către Lupsa și satele învecinate acesteia, din Judetul Alba. Sau, putem să ne bucurăm de florile pe care le vom întalni mai ales in zona înaltă a traseului, de păsările care cântă frumos, sau de izvoarele și părâiele care pot fi întâlnite la tot pasul.

Modalitate de evaluare:
După ce ne vom întoarce din excursie le voi da copiilor să facă o compunere despre excursie și tot ce s-a petrecut acolo pentru a vedea cu ce au rămas din această excursie. Compunerea va fi creată după următoarele criterii:
Să aibă minim o jumate de pagină;
Să aibă un titlul sugestiv excursiei;
Să specifice obiectivele turistice vizitate;
Poster- în grup la școală vor reazliza un poster cu tema: excursie pe muntele Băișoara, acolo vor lipi fotografii scoase la imprimantă de doamna învățătoare, dar nu mai mult de 10 fotografii, iar în partea de jos a fotografiei să scrie cum se numeste peisajul sau obiectivul turistic din imagine
Bibliografie:
Crăciunescu, N., Forme de activități extracurriculare desfășurate cu elevii ciclului primar, Ed. Discipol, București;
Franţ, A., (2003). Turismul şcolar. Timişoara: Ed. Mirton;