Diana Pop (studentă, anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)
Pentru subiectul pe care l-am ales (un exemplu de activitate/excursie în săptămâna „Școala Altfel”), m-am gandit că ceea ce ar avea cea o mare legatură cu Educația Civică ar fi o excursie cu elevii la Palatul Parlamentului din București deoarece copiii învață despre aceste aspecte încă de mici și acest lucru le poate oferi posibiltatea de a vedea clar ceea ce este de fapt Parlamentul si aspectele sale. Scopul meu principal și ideea din spatele activității erau acelea de a arăta copiilor ce înseamnă în realitate împărțirea puterilor în stat și cum arată locul unde se desfășoară activitatea celor care fac regulile din țara noastră.
Despre Parlament
Parlamentul Romaniei este organul reprezentativ suprem si unica autoritate, legiuitoare a Romaniei. Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat care sunt organizate și funcționează în conformitate cu dispozițiile Consitutiei Romaniei, cu respectarea prevederilor legilor si ale regulamentelor parlamentare in vigoare. La nivelul Parlamentului se organizeaza comisii comune permanente ale celor doua Camere, grupuri de prietenie si alte parlamente si delegatiile cu caracter permanent la ogranizatiile parlamentare internationale.
Ce se intampla in Parlament?
-Sedinte comune ale celor doua birouri permanente; Ședinte ale organelor de conducere ale structurilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului
-Activitati desfasurate de grupurile parlamentare de prietenie cu alte parlamente;
-Activitati desfasurare de catre delegatiile Parlamentului la organizatiile si organismele internationale;
Ce putem vizita in Parlament ca elevi / cu elevi ?
La Camera Deputatilor, de exemplu, se prevede explicit procedura de vizitare de către copii și tineri. Pe parcursul acestor vizite grupurile de tineri vor primi informatii despre procesul de functionare a Camerei Deputatilor.Publicul tinta il constituie, în principal, tinerii cu vârste cuprinse între 5 si 25 de ani (preșcolari, elevi si studenti). Vizita educativa cuprinde:
„Lectia de democratie”- elevii vor primii informatii despre activitatea Parlamentului si a deputatilor, despre procesul legislativ etc.
Un tur de vizitare a Palatului Parlamentului (4 Sali) pentru a le facilita accesul la colectiile de arta si arhitectonice găzduite de Palatul Parlamentului
Cum ne programam la vizita?
Gradinitele, scolile, liceele si facultatile, dar si alte institutii de invatamant si educatie pot solicita programari pentru vizitele educative la Camera Deputatilor pentru grupuri de maximum 40 de elevi/tineri, iar grupurile sa fie insotite obligatoriu de un cadru didactic. Evident, în această perioadă specială (a pandemiei) există în mod cert alte reguli.
Tarife:
Adulţi: 40 lei/persoană
Studenţi: 20 lei/persoană (19 – 26 ani, cu carnet de student vizat)
Copii: 10 lei/persoană (7 – 18 ani)
Au parte de gratuitate urmatorii:
Copii cu varsta cuprinsa intre 0-6 ani, insotiti;
Persoane cu dizabilitati (cu act doveditor) si insotitorul acestora;
Ghid insotitor (pentru grupuri organizare, de minimum 10 adulti;
Cum organizam excursia?
Ei bine, ca sa organizăm aceasta excursie, avem nevoie înainte de toate să le inspirăm copiilor curiozitate si entuziasm. Este adevarat faptul că pentru a ajunge până în Capitală avem o doză foarte mare de responsabilitate și de complicații logistice, dar – pe de altă parte – cred cu tărie că ar fi o amintire imposibil de șters din memoria copiilor, așa că merită orice efort de acest gen. Oriunde ne aflam, indiferent de regiune se poate organiza aceasta excursie cu caracter civic, doar sa avem initiativa necesară și să ținem cont de:
- Dorinta elevilor de vizita;
- Bugetul
- Stabilirea duratei si a modului de desfasurare
- Responsabilitatea si aprobarea parintilor de a-si lasa copiii intr-o astfel de excursie (depinde de distanta si regiunea unde ne aflam);
- Nevoia de un autocar/autobus care sa aprobe o taxa atractiva pentru elevi si cadre didactice sau, alternativ, pregătirea unei călătorii cu avionul/trenul.
Surse bibliografice:
http://cic.cdep.ro/ro/vizitare/programe-si-tarife-de-vizitare
http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.home?idl=1